Услове постављају обе стране, наставак дијалога неизвестан

Фото КосоваЛиве: Федерике Могерини, Висока представница Европске Уније

Челници косовског преговарачког тима за дијалог са Србијом, Фатмир Љимај и Шпенд Ахмети јуче су ненајављено отпутовали у Брисел како би са представницима кабинета Високе представнице Европске Уније Федерике Могерини разговарали о модалитетима “могућег” дијалога.

Фатмир Љимај је након повратка изјавио да је током сусрета поменут и проблем уведених такси од 100 одсто на српску и босанску робу, која је за Србију препрека за наставак дијалога и најавио да ће ускоро поново отпутовати у Брисел.

“Треба да се вратимо столу и разговарамо о отвореним питањима које имамо са Србијом. Верујем да ће Платформа (за дијалог) бити послата у скупштину наредне недеље. Направили смо могући модел дијалога. Овај дијалог треба да иде директно ка коначном споразуму, са условима које смо поставили Србији”, изјавио је Љимај.

Услове има и Србија за наставак дијалога. Од косовске Владе тражи да укине одлуку о таксама на увоз српске робе, а од јуче инсистира и да се повуче Статут о Рударском комбинату “Трепча”, који је усвојен од стране посланика током прошлог викенда, како би био део дијалога у Бриселу.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је одлучан да не повуче одлуку о таксама док Србија не буде признала Косово, а одговор портпаролке Европске Уније (ЕУ) Маје Коцијанчић, на питање српске Агенције “Тањуг” везан за Статут о “Трепчи”, да се у Бриселу треба разговарати “о свим отвореним питањима које имају две земље”…, изгледа да је погоршао комуникацију на релацији Косово–Брисел.

Први је реаговао премијер Харадинај који је изјаву Маје Коцијанчић оценио изјавом без преседана, неприхватљивом и која задире у суверенитет Косова, додајући да је Брисел изгубио компас и да више не зна своје одговорности.

Путем фејсбук профила, реаговао је и председник парламента Кадри Весељи, који је написао да “Трепча” није била, није, нити ће бити отворено питање у дијалогу са Србијом.

“Оваквим реториком ЕУ руши сваку перспективу дијалога и добросуседства. “Трепча” је природно право државе Косово. Данас и заувек”, написао је Весељи.

Оштро је реаговао и лидер опозиционог Демократског савеза Косова (ДСК) Иса Мустафа, оцењујући да је идеја да се о “Трепчи” разговара апсурдна, колико би била и идеја да се у Бриселу води дијалог о границама Косова.

“Косово ни у једној фази није прихватило да се о “Трепчи” и њеним природним богатствима, који се налазе на његовој територији, води дијалог са Србијом. Треба да будемо заједно и да се снажно супротставимо да у име свеобухватног споразума са Србијом водимо дијалог о питањима суверенитета и нашег државног интегритета… Овако како је почело, једнога дана ће тражити и да не дишемо, без дијалога са Србијом”, изјавио је Мустафа.

Док посланик Социјалдемократске Иницијативе Зафир Бериша сматра да се ЕУ налази у дубокој унутрашњој политичкој кризи и да Косово не може да плаћа рачун њене кризе, заменик премијера Енвер Хоџај каже да је шокиран изјавом Маје Коцијанчич.

“Апсолутно је неприхватљиво да ЕУ даје такве непримерене изјаве које могу да нанесу штету процесу дијалога са Србијом. Национални ресурси Косова никада нису били део дијалога”, написао је Хоџај на твитер налогу.

Посланик Харадинајеве Алијансе за будућност Косова Мухарем Нитај је предложио да владин преговарачки тим прекине сваки контакт са ЕУ уколико се установи да је портпаролка Маја Коцијанчић изнела званичан став ЕУ око “Трепче”, а Љумир Абдиџику, посланик Демократског савеза Косова сматра да званичници ЕУ који су оснивање косовске војске оценили провокацијом, јер се Србија не слаже са тим и рекли да се пожурило са одлуком о “Трепчи”, јер се о богатству Косова треба разговарати са Србијом, не могу бити посредници у дијалогу.

“Такви, са таквим мишљењем, на страни су Србије. Једнострани и без кредибилитета, исти не представљају ни индивидуалне ставове држава ЕУ. Њихово посредовање је компромитовано и као ово посредовање – до разјашњења- Косово треба да одмах одбије”, рекао је Абдиџику.

Независни синдикат рудара рудника “Трепча” је оштро реаговао на предлог да се о питању “Трепче”, преговара са Србијом, а председник овог синдиката Шућри Садику је путем фејсбук профила истакао да би тако нешто угрозило суверенитет Косова.

Публициста Ветон Сурои сматра да је захтев Европске Комисије да Статут “Трепче” буде део преговора између Косова и Србије, природна последица принципа које је Косово до сада прихватало.

“Током протеклих седам година, Косово је пристало да разговара са Србијом и сложило се са њом о начину како да се организују косовске општине (Заједница српских општина), које националности треба обавезно да буде командир полиције и судије Апелационог суда у Северној Митровици и које висине треба да буде зид код кружног тока на северу града Митровице”, рекао је Сурои.

Он је додао да је Уреду Федерике Могерини јасно да ако је Косово прихватило да разговара и сложи се око свих питања која би требала да буду део суверенитета Косова, прихватиће да разговара и о “Трепчи” и да је ово добра лекција за косовски политички спектар.

Како преноси део српских медија на Косову, професор међународног права Бојан Милосављевић каже да је усвојени Статут о рударском комбинату “Трепча” “супротан свим међународним стандардима којима се гарантује право на имовину, а са политичке стране то је једнострана и штетна одлука којом се негирају права Србије и занемарује дуготрајно улагање у овај рударски комбинат”.

Иначе, усвајањем Статута за “Трепчу”, овај ће комбинат бити регистрован као Акционарско друштво, где ће главни акционар бити, како се каже, држава, са 80 одсто акција, док ће 20 одсто акција имати радници.

Министар за привредни развој Ваљдрин Лука је за Радио телевизију Косово (РТК) изјавио да “Трепча” није политичко питање. Он је објаснио да је Законом и Статутом о “Трепчи” предвиђено да се оснује Борд од девет чланова, (у којем би три члана била из српске заједнице), а одлучивао би о извозним аранжманима “Трепче”.

“Ми можемо да напредујемо и има позитивног расположења код свих страна када се говори о техничком аспекту, али све мења када се уђе у политички аспект, за шта нема потребе. Постоји спремност код свих страна да се напредује и има интересовања инвеститора за ‘Трепчу’”, изјавио је Лука.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић је за Радио Глас Америке појаснила да питања о којима се преговара или ће се преговарати, не одређује ЕУ, већ стране у дијалогу. Она је поново затражила да косовска Влада повуче одлуку о таксама како би се обновио дијалог у Бриселу. Премијер Харадинај каже да Косово никада није условљавало дијалог и да је одлука о таксама на српску робу била наметнута, због понашања Србије према Косову, тврдећи да уствари Србија поставља услове за наставак дијалога.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве