Lideri u potrazi za “kreativnim” rešenjem za nastavak dijaloga

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети


Predsednik Kosova Hašim Tači je za “Glas Amerike” izjavio da treba da se pronađe kreativno rešenje kako bi dijalog u Briselu između Kosova i Srbije

Predsednik Kosova Hašim Tači je za “Glas Amerike” izjavio da treba da se pronađe kreativno rešenje kako bi dijalog u Briselu između Kosova i Srbije bio nastavljen, podsećajući da su kosovske vlasti uvele taksu od 100 odsto na srpsku robu a da, s druge strane, Srbija zahteva da se takse ukinu kako bi dijalog bio nastavljen. Takođe je istakao da od izvršne vlasti Kosova očekuje razboritost, aktivnosti od sveobuhvatnog interesa, lokalnog interesa, ali i interesa strateških investicija Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Evropske unije (EU), NATO-a”.

“Ne možemo usamljeni da imamo uspeha ni u jednom procesu. Jedna je Amerika, nije ih više. Mi smo zajedno izvojevali slobodu i nezavisnost i SAD je bila jedina koja nas je podržala u osnivanju vojske. Treba da imamo u vidu da naredne aktivnosti budu koordinirane između institucija zemlje, iako su institucije vlasti podeljene, ali treba da više gledamo na strateški interes nego na dnevno politički interes”, izjavio je Tači.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je i tokom jučerašnjeg dana izjavio da će odluka o taksama na uvoz srpske robe ostati na snazi, a ministar za infrastrukturu Palj Ljekaj je kazao da je neprihvatljivo da se dijalog uslovljava ukidanjem taksi.

“Mi smo bili konstruktivni mada Srbija nije implementirala nijedan sporazum. Učestvovali smo u dijalogu i pored kršenja sporazuma. Nećemo suspendovati takse i odlučni smo da ako treba idemo na izbore, ali taksa će ostati. Vlada Haradinaja ne menja mišljenje”, izjavio je Ljekaj u emisiji “Interaktiv” na Kohavisioni.

Iako je pemijer u vladajućoj koaliciji do juče imao široku podršku koalicionih partnera za odluku o taksama na uvoz srpske i bosanske robe, izgleda da je došlo do novog prestrojavanja. Prvo je predsednik parlamenta i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji predložio da se takse suspenduju na 120 dana i da u tom periodu Srbija treba da ispuni sve sporazume postignute u Briselu, jer bi u suprotnom bile ponovo uvedene. Ovu je ideju juče podržao i lider Socijaldemokratske inicijative i jedan od čelnika vladinog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, Špend Ahmeti, koji je izjavio da treba dati šansu dijalogu.

“Taksa je pravedna, ali nije dobro da se Haradinaj oseća usamljenim po ovom pitanju, treba koordinacija i ako se donese odluka (o suspenziji takse), doneće se zajednički”, izjavio e Ahmeti.

Na istim pozicijama ostao je čelnik vladinog tima za pregovore sa Srbijom Fatmir Ljimaj, koji smatra da odluka o taksama treba da ostane na snazi. Za Televiziju T7 on je izjavio da u razgovorima u kojima je on učestvovao, predstavnici SAD nisu direktno tražili ukidanje odluke o uvođenju taksi na srpsku i bosansku robu.

“Svesni smo svega što može da se desi. Taksa je postigla efekat. I ako se ukine taksa, ja sam ubeđen da Srbija više nikada neće tretirati Kosovo kao ranije. Srpska roba više neće zauzimati mesto koje je ranije imala. Sada takse ne treba ukinuti. Može da se stvori reciprocitet između dve države. Sve što ne prihvati Srbija, nećemo ni mi prihatiti. Ovo primenjuju i druge zemlje u svetu. Kako se ponašaš prema meni tako ću i ja prema tebi”, izjavio je Ljimaj.

I opozicija je podeljena kada je u pitanju odluka o taksama na srpsku i bosansku robu. Demokratski savez Kosova Ise Mustafe smatra da je odluka o uvođenju taksi populistička i da je treba ukinuti, dok Pokret Samoopredeljenje, koje se inače godinama zalaže za bojkot srpske robe, podržava premijerovu odluku. Zbog toga je poslanica Pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiu oštro kritikovala promenu stava Špenda Ahmetija koji se priklonio mišljenju da taksu na srpsku robu treba suspendovati i da se da šansa dijalogu.

Hadžiu kaže da su za Ahmetija pregovori sa Srbijom od životne važnosti i da sada želi da suspenduje pravo kako bi dao prostora pazarenju.

“Kada on popušta oko takse, zamislite njegovu održivost i doslednost. Dakle, ne razlikuje se od Tačija. Protiv njih treba da udvostručimo opoziciju”, izjavila je Hadžiu.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši, koji trenutno boravi u SAD gde je otputovao kako bi učestvovao na Molitvenom doručku, koji svake godine tradicionalno organizuje američki predsednik, za emisiju “Info Magazin” na Televiziji Klan Kosova je izjavio da postoji problem u komunikaciji između Kosova i SAD.

“Postoje neki problemi u odnosu sa SAD, koje je poslednjih dana napravilo Kosovo. Imamo neke probleme između američke administracije i institucija Kosova. U delikatnoj smo fazi i mislim da treba da čuvamo tradicionalne odnose sa SAD. Glavni problem je neka vrsta tvrdoglavosti od predstavnika, a takav pristup je izazvao brojne probleme. Glavni problem ostaje nedostatak jasne startegije kako da se zajednički deluje sa SAD”, izjavio je Gaši.

Visoka predstavnica EU i posrednica u kosovsko-srpskom dijalogu u Briselu, Federika Mogerini i juče je pozvala kosovske predstavnike da povuku odluku o taksama na uvoz srpske robe, kako bi djalog mogao da bude nastavljen. Ona je istakla da se hitno, oko svih otvorenih pitanja treba postići sveobuhvatni i zakonsko obavezujući sporazum između Kosova i Srbije kako bi napredovali prema EU.

Mogerini je juče telefonom razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućem, koji je ponovio spremnost da dijalog bude nastavljen “u cilju traženja pravednog i održivog rešenja”, ukoliko se budu stvorili neophodni uslovi, odnosno “ukinule takse na uvoz srpske robe i kada budu prekinute provokacije, kao što je usvajanje Statuta o rudarskom kombinatu “Trepča”.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive