Захир Танин: Лидери на Косову и у Србији морају да заузму приступ окренут будућности

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: УНМИК

Лидери на Косову и у Србији морају да заузму приступ окренут будућности и да превазиђу потесшкоће које су осујетиле преговоре током периода антагонизма, рекао је на данашњој седници Савета безбедности шеф УНМИК-а.

СПГС Захир Танин, током свог најновијег брифинга о Косову нагласио је низ питања која су утицала на политичку вољу Приштине и Београда.

„Нема сумње да се лидери обеју страна суочавају са озбиљним изазовима. Међутим, минималан услов за наставак дијалога јесте проналажење начина да се прилике стабилизују, а не узнемиравају“, рекао је Специјални представник генералног секретара Уједињених нација.

СПГС је указао на потребу укључивања широког спектра актера, како би се припремила основа за неки договор између страна.

„Ово подразумева и тражење начина за остваривање пуног, равноправног и суштинског учешћа жена у процесима везаним за дијалог, имајући при том у виду и родну перспективу“, наставио је Танин.

Он је изјавио да след догађаја служи као подсетник, да док је посвећеност на високом нивоу кључна да се крене напред, наставак изградње поверења међу заједницама на терену исто тако не сме да буде заборављен.

„Како бисмо ефикасно допринели овом важном аспекту нормализације и помирења, рад УНМИК-а је посвећен повезивању људи“, наставио је Танин.

СПГС Танин детаљно је образложио посвећеност УНМИК-а да унапреди постигнућа са форума Уједињених нација за изградњу поверења, одржаног у мају 2018. године, нарочито у областима дијалога међу заједницама, промовисања језичких права, једнакости пред законом, оснаживања младих и родне равноправности. Он је објаснио да је УНМИК ангажовао своје ограничене капацитете јачањем односа са међународним партнерима, и сарадњом на: напорима да се реши питање особа које се још увек воде као нестале током конфликта на Косову; оснаживањем младих путем партнерстава са омладинским невладиним организацијама и промовисању родне равноправности путем низа инцијатива које имају за циљ спречавање насиља над женама и девојчицама.

Захир Танин је описао европску перспективу као важан подстицај за мир у региону и замолио је лидере да наставе јачање владавине закона, борбу против корупције, људска права, независност правосуђа и иницијативе за стандардизацију законодавстава.

„Смањивање тензија, јачање међусобног поверења и уклањање препрека за дијалог од кључне су важности за стабилност у региону“, закључио је Танин, а преноси Информативна служба у саопштеwу достављеном медијима.