„1 од 5 милиона“ у Грачаници

Двадесетак грађана Грачанице и околине окупило се вечерас на протесту „1 од 5 милиона“ који је одржан недељу дана после протеста у северној Косовској Митровици. Незадовољни политиком актуелне власти у Србији, група окупљених грађана је захтевала појашњење од председника Вучића,  шта значи план разграничења Срба и Албанаца, које су линије разграничења, чули су се и захтеви за организовање слободних и демократских избора, слободу медија и говора, а  поновљено је и питање зашто власт ћути о томе ко је убио Оливера Ивановића? 

„1 од 5 милиона“ – Грачаница, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Један од организатора протеста у Грачаници Бранислав Марковић се захвалио, како је рекао, храбрим и одважним људима који су подржали протест. Марковић, који је видео поруком посредством друштвених мрежа, подржао протесте у северној Косовској Митровици је налгасио да народ широм Србије протестује против урушавања и приватизације државних институцја, против гушења слободе медија и цензуре, слободе мисли, говора, против, силе и репресије.

Марковић је прочитао питања упућена председнику Александру Вучићу а која су, како је нагласио, за Србе са КиМ од пресудног значаја.

-Председника Александра Вучића хтели смо да упитамо за објашњење шта тачно значи разграничење Срба и Албанаца, као и где су линије и тачке тог разграничења. Питамо и под којим условима и какав је то компромис који ће из тога произаћи. Хтели смо да упитамо и представнике косовских Срба у косовским институцијама како могу да се слажу или подржавају нешто о чему немају појма.

Бранислав Марковић је затражио одговор на питање ко је убио Оливера Ивановића и нагласио да се под хитно реши социјални стаутс свих Срба који живе на Косову и Метохији:

 – Да се укину двоструке и вишеструке плате појединаца у корист оних који живе овде, који нигде не раде и живе од социјале и наднице. Захтевамо да се прекине запошљавање по породичним и партијским линијама јер има случаја да неко прима плате и из српских и из косовских институција, док неке породице не примају ништа. Захтевамо да се спроведе слободна изборна воља грађана и да се престане са претњама уценама платама и осталим примањима људима који раде у јавним институцијама и који се не слажу са политиком актуелне власти, рекао је Марковић.

Међу групом грађана у протестима „1 од 5 милиона“ и бивши представници косовских и српских власти и институција
Рада Трајковић, је говорила на протестима „1 од 5 милиона“

Актуелна професорка на медицинском факултету у Косовској Митровици, бивша директорка Дома здравља у Грачаници, бивша посланица Скупштине Косова и чланица Привременог административног већа Косова (ПАВК), Рада Трајковић говорила је на протестима у Грачаници. Она је истакла да је окупљање групе грађана у Грачаници захтев оних који смеју да изађу, с обзиром да влада велики страх код народа с једне стране, а да су претње власти с друге стране страховите.

-Ми желимо да знамо шта је то пројекат резграничења председника Вучића и управо зато хоћемо да прођемо улицама Грачанице да покажемо да желимо одговоре на питања које само он (Вучић, прим, аут.) зна. О томе обавештава само међународне институције, а суштински не обавештава оне на које се те одлуке односе, а то је народ који овде живи, рекла је Трајковићева.

Нагласивши да народ у Грачаници треба охрабрити да дигне свој глас Трајковићева је рекла да је Север Косова  доживео слободу после бежања Радојчића са севера Косова.

-Чим је он отишао они су се осетили слободним изашли на улицу да траже одговор на питање: ко је убио Оливера? Ми, овде у енклавама, тражимо одговор на питање где смо ми у тој Вућићевој стратегији, ми који желимо да остане овде у центалној регији и живимо крај својих манастира. Ми видимо да је будућност Косова у помирењу Срба и Албанаца и веровали смо да Бриселски споразум јесте суштински споразум где ћемо да будемо ближи пројекту помирења два народа“, рекла је Трајковићева.


На питање новинара портала ГрачаницаОнлајн, како објашњава гесло протеста „ Да ови оду, а да се они не врате“, и што присуствује протестима с обзиром на то да је и сама била у бившој власти, Трајковићева је одговорила:

  • Ја нисам била у бившем режиму!
  • А ДХСС, место потредседника ДХСС-а?, упитао је новинар
  • То је била опозициона странка која је припадала времену после 5. октобра. Жао ми је што нисмо доживели 6. октобар, рекла је она.
  • Је л мислите да би људи у Грачаници волели да се ви вратите? питао је новинар.
  • Да, одговорила је Трајковићева.

После овога, уследило је негодовање мештанина Грачанице из групице грађана која је посматала  протестну шетњу.

Лично се не слажем са политиком власти и желео сам да се прикључим шетњи, али кад сам видео Раду Трајковић на челу колоне и људи који су продали своја имања и земљу, немају никога овде, одустао сам, каже Драган Поповић из Грачанице.

-Срби су незадовољни политиком Вучића то је чињеница, али је овде дошла нека екипа која нема везе са Србима у Грачаиници и не живи овде, као на пример Рада Трајковић и остали. Она не живе на Косову, већ од Косова.  Знамо ми колико је зла нанела Рада овој Грачаници, она је више зла урадила од 1999. и 2000. на овамо него што је урадио Хашим Тачи. Она је више протерала Срба својим лажима, преварама и крађама. Сви знамо које је финансије је она покрала у Дому Здравља. Она не живи овде, награђена је станом у Сарајевској улици у Бегораду. Она је 2004. година изашла на изборе после мартовског погрома и дала легитимеитет косовској скупшптини“, подсетио је Поповић.

Поповић је на крају додао да се Грачаничанима подмећу они који су грађанима овог места украли идентиттет који немају никакве везе са Грачаницом.

Међу неколицином грађана који су протествовали био је бивши министар за рад и социјално старање у Влади Косова, Ненад Рашић и актуелни председник Прогресивно демократске странке.

Протести се настављају у осталим срединама на КиМ
Дејан Недељковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Дејан Недељковић, један од организатора протеста „1 од 5 милиона“ у Косовској Митровици каже да  идеја организатора није била да се протестује само на северу Косова:

-Ми грађани који живимо на Косову и Метохије нећемо да правимо разграничење између нас Срба, тако да је ове суботе место протеста Грачаница, а следеће је било у плану Штрпце. С обзиром на то да смо сазнали  да је градоначелник Штрпца сазнавши за наше планове, брже боље изашао у сусрет грађанима и испунио захтев за обуставу изградње мини хидроцентрале, следеће суботе ћемо најверерованије протестовати у  Гораждевацу, рекао је Недељковић.

Недељковић је нагласио да протести неће стати.

-Ићи ћемо у све градове на Косову и Метохији да ширимо слободу говора и слободу изјашњавања и надамо се да ћемо за неколико недеља у Косовској Митровици окупити хиљаде људи који ће јасно и гласно рећи да су против ове власти и да се придужују захтевима људи из Србије.

Група грађана која је протестовала у Грачаници, прошетала је мирно од Трга ослобдиоцима до споменика Милоша Обилића, носећи памфлет „ 1 од 5 милиона Грачаница“  и пароле „Ко је убио Оливера Ивановића?“, „Србија без Косова ко човек без срца“,  као и државне заставе Србије.  Скуп је протекао без инцидената, уз спорадична добацивања појединих мештана, а обезбеђивали су га припадници Полиције Косова.

Иван Миљковић