Neprijatnost ili šala?

"1 од 5 милиона" - Грачаница, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

"1 од 5 милиона" - Грачаница, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Posle sinoćnjeg protesta „1 od 5 miliona“, održanog u Gračanici, RTV Gračanica obaveštava medije da je novinarka Dragana Stanojević,

Posle sinoćnjeg protesta „1 od 5 miliona“, održanog u Gračanici, RTV Gračanica obaveštava medije da je novinarka Dragana Stanojević, zaposlena u ovoj medijskoj kući, „doživela neprijatnost“od predsednika Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimira Ničića. Ničić tvrdi da se šalio i izvinjava se, ukoliko je uvredio koleginicu, ali i traži objašnjenje zbog čega je Stanojevićeva fotografisala novinare na protestu.

Uređivački kolegijum RTV Gračanica je obavestio medije da je novinarka ove medijske kuće Dragana Stanojević, koja je izveštavala sa protesta „1 od 5 miliona“, održanog sinoć u Gračanici , kako piše u saopštenju, „doživela neprijatnost, ni manje ni više nego od predsednika DNKiM i dopisnika Glasa Amerike, Budimira Ničića“. Dok je Stanojevićeva fotografisala učesnike protesta, Ničić joj je glasno uz podsmeh dobacio: “Slikaj, slikaj, pa odmah da pošalješ Vučiću“, navodi RTV Gračanica.

„Smatramo da je ovakav postupak, nekoga ko je i sam novinar i ko bi trebalo da kao predsednik strukovnog Udruženja štiti interese novinara, neprihvatljiv i tražimo od UNS-a i drugih strukovnih udruženja da se oglase i osude ovakvo ponašanje. Ovo nije prvi put da Ničić javno etiketira naše novinare kao režimske, zbog čega je većina i istupila iz UNS-a”, kaže se u saopštenju i napominje da RTV Gračanica „događaje ne prati selektivno i da je do sada ispratila sve događaje, koji se tiču života ovdašnjeg stanovništva”, kao i da će nastaviti da profesionalno i objektivno izveštava sa Kosova i Metohije.

U pisanoj izjavi za portal Gračanica Onlajn, Budimir Ničić je potvrdio da je navedeno rekao Dragani Stanojević, ali kako kaže, u šali i sa osmehom.

„Nikakvog vređanja i nasilja nije bilo, ona je bila metar i po od mene i samo je ona i čula da sam joj to rekao. Ako je ona to shvatila ozbiljno, a ne kao šalu i ako je pominjanje predsednika Srbije vređa, ja se izvinjavam. Zanimljivo je da me je upadljivo slikala, i ne samo mene, nego i pojedine druge novinare, svakog posebno, što oni mogu i da potvrde. Naravno, meni lično ne smeta što me je slikala, ali ako smo kolege, mogla je bar da mi kaže da se obrijem i sredim malo. Dakle, ako sam je uvredio koleginicu Draganu, izvinjavam joj se još jednom, mada bi i ona možda trebalo da objasni zašto je pojedinačno fotografisala svoje kolege“, zaključuje predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu.


Saopštenjem se oglasila i Srpska lista, koja “najoštrije osuđuje verbalno nasilje kojem je na jučerašnjem neuspešnom protestu protiv Srbije u Gračanici, u organizaciji Đilasa, Jeremića i rent-a-Rade Trajković, bila izložena novinarka RTV Gračanica Dragana Stanojević.

„Sramno je da se novinarima upućuju reči koje imaju za cilj njihovo izlaganje poruzi i sprečavanje u obavljanju posla. Žalosti nas činjenica da su verbalni napadi došli od učesnika protesta Budimira Ničića, koji je i sam novinar sa Kosova i Metohije, inače angažovan kao dopisnik Glasa Amerike, i koji trenutno obavlja funkciju predsednika Društva novinara Kosova i Metohije, ogranka UNS-a na KiM, a čija bi dužnost valjda trebalo da bude zaštita kolega novinara”, kaže se u saopštenju Srpske liste i dodaje:

Pružamo podršku svim novinarima na Kosovu i Metohiji, koji u izuzetno teškom uslovima objektivno informišu građane o dešavanjima na Kosmetu, a od strukovnih udruženja očekujemo da neselektivno stanu u zaštitu svih svojih kolega i u odbranu njihovog prava na profesionalan rad.


Anđelka Ćup