Отац Миајло Бацовић: Његошева Црна Гора следи косовски завет и не заборавља браћу и сестре на КиМ

Велика хуманитарна акција, у оквиру које је прикупљено седам шлепера помоћи намењене Србима са Косова и Метохије, коју је предводио отац Миајло Бацковић са групом поклоника из Црне Горе окончана је поделом и уручивањем помоћи онима којима је она и била намењена.

За потребе Народних кухиња, које предводи организација „Мајка девет Југовића“ ,у Грачаницу је стигло шест камиона помоћи, један је отупутовао пут манастира  Високи Деачни, одакле је храна распоређена угроженом становништву у Метохији. Отац Миајло Бацковић каже да их је увођење такси Приштине на робу из Србије подстакло да прикупе помоћ и донесу је својој косовско метохијској браћи.

– Бока и цијела Црна Гора су се по увођењу такси приштинских према Београду одмах одазвали и већ следећи дан је почело прикупљање помоћи за наш народ на Косову и Метохији, јер из Црне Горе је једино било могуће увести храну за наш народ овде”, рекао је отац Миајло.

Помоћ у брашну је подељена мештанима Ораховца, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Он је истакао да се братсво православне Црне Горе ,,Михољски збор“ из Приморја, али  и цела Црна Гора укључила у акцију прикупљања помоћи.

– Седам шлепера смо послали робе, највише је отишло за Грачаницу и  Народну кухињу, а један шлепер за Дечане и народ овога краја.  Ми смо и један дио новчаних средстава прикупили који смо расподијелили током овог путовања најугроженим  породицама и наравно манастирима који су поред тога што су свјетило и кандило вјере на КиМ српском народу, они су и  стубови и подршка овом народу који живи овдје у окружењу и знамо да ће манастири најбоље знати да распореде та средства за помоћ људима који овдје живе, истако је отац Миајло Бацковић

Из манастира Светих Врача у Зочишту отац Миајло је поручио народу на Косову и Метохији да их његошевска Црна Гора никад неће оставити:

– Наша браћа и сестре на Косову и Метохији треба да знају да његошевска Црна Гора никад није и нити ће оставити своју Метохију и Косово и да народ у Србији цијелој зна да народ Црне Горе никад није заборавио свој Косовски завјет. Тако смо и ми следећи Косовски завјет наших предака дошли овдје да се поклонимо великим светињама као што су Свети Архангели у Призрену, Свети Врачи у Зочишту, Високи Дечани и Пећка Патријаршија. Ми ћемо колико год будемо могли и даље да помажемо наш народ овдје, јер знамо да је њихова безбједност и данас угрожена, и да живе под сталним тензијама и под притиском.

Браћа из Црне Горе су се поклонила моштима Светих Врача у Зочишту, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Осим помоћи у животним намирницама и новчане помоћи уручене онима којима је била и најпотребнија, поклоници из Црне Горе су свакој породици из Ораховца поделили џак брашна, а договорене су и будуће акције помоћи народу на Косову и Метохији.

Црногорска браћа су обишла храмовну цркву Светог Ђорђа у Призрену и поклонили се моштима светих безсребреника Козме и Дамјана у Зочишту крај Ораховца.

И.Миљковић – О. Радић