fbpx

Vladika Zapadno – američki Maskim bogoslužio u prizrenskom Sabornom hramu Svetog Đorđa

Владика Максим

Na dan kada SPC slavi Svetog Jefrema Sirina, Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom Hramu Svetog Georgija u Prizerenu služio je episkop  Zapadno – američki, gospodin Maskim. 

Na dan kada SPC slavi Svetog Jefrema Sirina, Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom Hramu Svetog Georgija u Prizerenu služio je episkop  Zapadno – američki, gospodin Maskim. 

Sveta liturgija je služena uz saluženje igumana manastira Svetih Arhangela arhimandrita Mihajla, paroha prizrenskih Slobodana i Đorđa, profesora i sveštenoslužitelja Bogoslovije „Kirilo i Metodije“ u Prizrenu, kao i oca Miajla Beckovića iz Boke Kotorske, koji je na Kosovo i Metohiju i Prizren došao sa pedesetak bokeljskih poklonika.

Vladika Zapadno američki Maksim, foto:O. Radić, GračanicaOnlajn

Prizrenski bogoslovi pojali su za pevnicom,  dok ih je pomno slušalo i Gospodu se molilo stotinak vernika iz Prizrena, Orahovca, sela Novaka kod Prizrena ali i iz Gračanice.

Svetom putiru pristupio veliki broj dece i okupljenih, a na kraju liturgije je vladika Zapadno – američki Maksim, u kratkom slovu, pozdravio poklonike iz Crne Gore, ali i sve kojima su Kosovo i Metohija u srcu.

-Neka je srećan i blagosloven ovaj dan u ovom Hramu Božjem u kome nam je Gospod darovao izvesnost blagoslova i garanciju da je uvek sa nama i da je neodstupan i da nas voli, svu svoju dečicu i posebno one koji ljube i nose Kosovo i Metohiju u svome srcu i čuva svagda ovaj grad, njegove žitelje, naše bogoslove i sve poklonike, vas koji ste došli iz daleke Crne Gore i naravno ostale poklonike. Da nas Blagoslov svetog Georgija svagda štiti i vodi. Bog vas blagoslovio sve!, rekao je vladika Maksim.

Foto: Olivera Radić, GračanicaOnlajn

Posle liturgije vernici su sa vladikom i domaćinima svratili na posluženje u Prizrensku Bogosloviju, a poklonici iz Crne Gore nastavili svoje hodočašće Metohijom do manastira Zočišta, Dečana i Pećke Patrijaršije.

O. Radić – I. Miljković

 

%d bloggers like this: