Srpski kulturni centar, domaćin obeležavanja državnosti Republike Srbije u Prištini

Српски културни центар, домаћин обележавања државности Републике Србије у Приштини

Dan državnosti Republike Srbije svečano je obeležen i u Prištini, u Srpskom kulturnom centru, koji danas slavi svoj prvi rođendan.

Dan državnosti Republike Srbije svečano je obeležen i u Prištini, u Srpskom kulturnom centru, koji danas slavi svoj prvi rođendan. Raseljeni iz Prištine, ali i meštani okolnih sela, posle liturgije u crkvi Svetog Nikole, zapevali su sa pevačkom grupom Nacionalnog ansambla “Venac” pesmu “Ovo je Srbija” i sa horom “Simonida” himnu “Bože pravde”.

“Kulturu nam niko ne može oduzeti”, rekla je Tijana Arsić, koja je jedan od koordinatora Srpskog kulturnog centra, dodajući da ipak veliki broj institucija koji to može, nije pomogao u radu ovog jedinog mesta u Prištini, na kojem se Srbi mogu okupiti. Drugi koordinator, Ivan Tomić kaže da se nada da će se naći i institucije i pojedinci koji će prepoznati značaj ovog mesta, a da će zaposleni nastaviti da predano rade na njegovom razvoju i negovanju srpske kulture.

Branimir Stojanović, osnivač Srpkog kulturnog centra ponosan je što veliki broj ljudi posećuje ovu, sada već instituciju, ali i na sve što je urađeno za samo godinu dana.

“Nigde himna “Bože pravde” ne zvuči ovako”, rekao je Stojanović.

I zaista, posle skoro dvadeset godina, od kada je Prištinu napustilo oko 40 000 Srba, crkva Svetog Nikole i Srpski kulturni centar, jedina su oaza gde oni preostali, njih tridesetak mogu da se okupe.

Anđelka Ćup