Veterani OVK protestovali ispred Vlade Kosova

Протести Ветерана УЧК

Stotinak ratnih veterana Kosova, bivših boraca OVK protestovalo je danas ispred zgrade Vlade Kosova zahtevajući poboljšanje svog statusa i povećanje penzija. 

Stotinak ratnih veterana Kosova, bivših boraca OVK protestovalo je danas ispred zgrade Vlade Kosova zahtevajući poboljšanje svog statusa i povećanje penzija. 

Demonstranti, okupljeni u centru Prištine, nosili  su parole i zastave Albanije i kao o vojničke zastave sa simbolima Oslobodilačke vojske Kosova (UČK). Okupnjeni su pročitali i zahteve upućene kosovskim predstavnicima vlasti, dok je čitav skup bio obzebeđen pojačanim policijskim snagama.

Protesti veterana UČK u centru Prištine, foto: I.M. GračanicaOnlajn

Protesti veterana OVK su se održavali u trenutku kada su predstavnici pregovaračkog tima u Skupštini Kosova, predsedniku Skupštine Kadriju Veseljiju, predali tekst Platforme o nastavku pregovora Beograda i Prištine. To je i bio jedan od razloga što u prištinskim medijima prošli gotovo nezapaženo, a drugi mogući razlog je kako se ne bi narušila pretpraznična euforija povodom kosovskog Dana državnosti.

Za to vreme u holu kosovske skupštine otovorena je izložba posvećena nestalim osobama u toku rata na Kosovu i Metohiji, dok su grupe albanske dece obilazeći skupštinu uzvikivali „Urime festat“ (Srećan praznik).

Inače, kosovske institucije i građani uveliko se pripremaju za obležavanje 17. februara, dana kada je pre 11 godina Kosovo, podržano od strane velikih zapadnih sila, samoproglasilo nezavisnost. Tim povodom, u Prištini će biti organizovana parada Kosovskih bezbednostnih snaga,  svečana sednica Skupštine Kosova, a predivđene su i druge praznične manifestacije.

I. Miljković