Политички савет Двери: Останимо доследни одбрани КиМ у саставу Србије

Иако власт покушава да нас убеди да српска јавност више не мари за питање Косова и Метохије, реакције јавности на изјаву министра Дачића о разграничењу и на инцидент са замагљивањем дукса са натписом „Нема предаје“ на снимку РТС-а нам говоре другачије.

Придружујемо се револту и осуди коју су званичници Двери и шира јавност показали према покушају цензуре на РТС-у и према покушају министра Дачића да без транспарентне јавне расправе и без одлуке Народне скупштине концепт разграничења са тзв. Косовом наметне као званичну политику Владе.

Чињеница да су и министар Дачић и РТС били принуђени да под притиском попусте је јасан знак за све нас да протести и притисци јавности итекако имају смисла и ефекта. Државни функционери и јавне установе треба унапред да имају свест о томе да овакви испади и изјаве неће проћи незапажено и некажњено.

Подсећамо све државне функционере да су дужни да поштују одлуке Народне скупштине и уставни поредак ове земље, те да у том смислу не смеју да дају изјаве којима се позива на кршење Устава.

Такође их подсећамо да, када је у питању КиМ, не забораве став најстарије установе нашег народа, СПЦ, која ове године слави осам векова свог постојања, изречен на Сабору 2018. године: „Што се тиче државно-правног статуса наше државе на Косову и Метохији, односно њеног пуног суверенитета и интегритета, Сабор понавља јасан, више пута изречен став поглавара Српске Православне Цркве, Његове Светости патријарха Иринеја: Апелујемо на наше државнике да не смеју никада да дају своју сагласност на отуђење Косова и Метохије, јер оно што се силом узме, то се и врати, оно пак што се поклони некоме, то је за свагда изгубљено, а то Срби и Србија не смеју дозволити“.

Позивамо и чланове Српског покрета Двери да остану доследни у чувању Косова и Метохије као саставног дела Србије. Будимо истински потомци наших предака да бисмо и ми били нечији достојни преци.

(Двери)