Одмеравање позитивних и негативних ефеката одлуке о таксама

Џон Ерат, главни директор за европске послове Савета за националну безбедност Беле куће и Вилијам Бред Беркли, директор за европске послове у овом Савету, након дводневне посете Београду, данас бораве у Приштини, а како је изјавио Ариан Арифај, саветник председника Косова Хашима Тачија, у фокусу њихове посете је наставак дијалога са Србијом. Међутим, не искључује се могућност да се током сусрета отвори и питање такси на увоз српске и босанске робе, како би се дала шанса наставку дијалога, на чему већ неко време инсистира америчка администрација.

Косовски премијер Рамуш Харадинај, готово свакодневно изјављује да одлука о такси од 100 одсто на увоз српске и босанске робе неће бити ни укинута ни суспендована, док Србија не буде признала Косово, а на инсистирање званичног Београда да без њењог укидања нема наставка дијалога, Харадинај предлаже да се и о овом питању може преговарати у Бриселу, тврдећи да та одлука нема везе са дијалогом.

Харадинај има широку подршку грађана због доношења ове одлуке о таксама, али не ужива подршку главног коалиционог партнера Демократске партије Косова Кадри Весељија, који захтева да ова одлука буде суспендована на одређено време, како то предлаже главни стратешки партнер – Сједињене Америчке Државе (САД).

Поједини аналитичари, један број званичника и део опозиције оцењују да се ради о популистичкој одлуци коју премијер тврдоглаво одбија да повуче, међутим Харадинај је одговорио да популистичка одлука, као ова о таксама, не мора да буде увек лоша.

Шеф парламентране групе Демократског Савеза Косова (ДСК) Авдулах Хоти сматра да је продубљена институционална криза, као поседица супротстављених ставова косовског председника Хашим Тачија, који заступа “кориговање граница” и неслагања коалиционих партнера, Демократске партије Косова (ДПК) и Харадинајеве Алијансе за будућност Косова (АБК) око одлуке за увођење такси и дијалога са Србијом. Хоти истиче да је као последица таквог стања, поред осталог стала и интеграција Косова у ЕУ.

-Односи Косова са партнерима су на најнижој тачки у историји. Примена Споразума о асоцијацији и придруживању (МСА) је застала. Нових признања нема, а с друге стране у опасности су и постојећа признања. На северу земље нема законске и ефективне локалне власти, описао је актуелну ситуацију Хоти.

Демократски Институт Косова (КДИ) је на конференцији за штампу представио анализу под називом „Сценарији око таксе од 100 одсто према Србији и Босни и Херцеговини“, у којој су изнети позитивни и негативни ефекти ове владине одлуке.

Јета Краснићи из Демократског Института Косова је истакла да је циљ ове анализе пружање ширег прегледа ефеката који би суспендовање или задржавање таксе произвео на сам процес дијалога са Србијом, затим у односу Косова са међународним фактором, на унутрашњу политику развоја, привреду и најзад на перцепцију грађана.

Износећи анализу првог сценарија, Еуген Цаколи, који је учествовао у реализацији ове анализе је истакао да је одлука о такси на српску и босанску робу показала реалне односе између Косова и Србије, као и чињеницу колико су две земље далеко од нормализације односа.

Цаколи је истакао да је доношење одлуке о такси имало позитиван ефекат, када је реч о спровођењу државног суверенитета Косова у односу на Србију. Други ефекат је што је преусмерена пажња на ниво примене већ склопљених споразума у Бриселу, а трећи се тиче могућности да Косово наметне релевантне теме у наставку дијалога.

Као негативне ефекте Цаколи је истакао условљавање Србије за наставак дијалога, односно повлачење одлуке о такси, а следствено томе јачање позиије Србије у међународној заједници.

-У вези односа Косова са међународним партнерима, као позитиван фактор је евидентиран пораст нивоа укључења САД у процесу дијалога, а као негативан ефекат речено је да је колебљива подршка међународних партнера према Косову, која је манифестована путем разних казнених мера и поступака, рекао је Цаколи.

На унутрашњем политичком плану, позитиван ефекат је подстицање дебате о потреби државног консензуса и стварање временског простора за изградњу званичног става Косова у односу на дијалог са Србијом. Негативан ефекат је поларизација између институције председника, Владе, партнера у владајућој коалицији и осталих политичких субјеката, као и редукција спољне политике Косова која се свела само на питање такси и дијалога.

-Оцењује се да је пораст државног достојанства имао позитиван ефекат код грађана, када је реч о таксама од 100 одсто, док је пораст грађанске забринутости због губитка подршке од стране међународних партнера оцењен као један од главних негативних ефеката у сценарију задржавања таксе, рекао је Цаколи.

Он је још казао да је са економског аспекта, главни позитиван ефекат пораст потрошње домаћих производа, док је као негативан ефекат изнео пораст цена одређених производа и шверц.

Јета Краснићи је представила други “сценарио“, односно позитивне и негативне ефекте одлуке о таксама. Она је истакла да би за разлику од првог сценарија, у којем су позитивни ефекти осетно већи на унутрашњем политичком плану, позитивни ефекти могли да се рефлектују и у сфери односа са међународним партнерима. По овом сценарију, главни ефекат суспензије одлуке о такси према српској и босанској роби, био би наставак дијалога и јачање преговарачке позиције у односу на Србију, а негативан ефекат био би наставак дијалога без јединственог става политичког спектра Косова и опасност постизања споразума са Србијом, који би могао да представља неповољан компромис за Косово.

-Могућност успостављања јединственог става политичког и институционалног спектра, артикулисање јасних захтева Косова у односу на међународне партнере око гаранција које треба пружити у оквиру дијалога, речено је да су главни позитивни ефекти. С друге стране, као негативан ефекат је оцењен раздор политичког спектра у вези приступа које Косово треба да има према Србији у процесу нормализације односа. На економском плану, суспензија таксе би произвела позитиван ефекат на пораст царинских прихода, али би с друге стране био смањен ниво потрошње домаћих производа”, додала је она.

Приликом представљања ове анализе, изнето је и да би грађани Косова поздравили очување добрих односа са међународним партнерима, посебно са САД, док би с друге стране суспензија одлуке о увођењу таксе на српску и босанску робу утицала на пад поверења према институцијама Косова.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај