Петровић: Именовањем министра из наших редова исправљена велика неправда нанета Самосталној либералној странци.

Именовањем Дијане Живић на место министра пољопривреде, шумарствa и рурарлног развоја, исправљена је велика неправда нанета Самосталној либералној странци (СЛС), која је као парламентарна странка имала право на једно ресорно министарство, од три која су припала представницима српске заједнице у Влади Косова, рекао је председник СЛС-а Слободан Петровић. На конференцији за новинаре Петровић осудио нападе на новоименовану министарку из редова ове странке.

Слободан Петровић на кенференцији за медије, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Осврнувши се на реаговања каја су протеклих дана, изнели председник Србије Александар Вучић као и министар војни Александар Вулин, Петровић је рекао да поводом именовања Дијане Живић на место, са којег је претходно смењен представник Српске листе Ненад Рикало, нема права да се љути било ко, јер је СЛС 12 година у континуитету парламетнтарна странка, те да из тог разлога треба да буде део извршне власти.

-Поред тога што је Дијана Живић мајка двоје малолетне деце и дугогодишњи члан СЛС-а, потиче из једне честите породице, била је мој први саветник у време када сам био потрпедседник Владе Косова, она је на ово место дошла на мој предлог и иза ње се налази читав тим Самосталне либаралне странке, рекао је Петровић.

За конференцију СЛС-а је владало интересовање како српских тако и албанских медија, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Петровић је такође демантовао твредње да је нова министарка била организаторка и учесница простеста „1 од 5 милиона“ који су недавно одржани у Грачаници.

-То су лажи које шире представници Српске листе преко своје медијске машинерије. Ја, ево стојим овде пред вама и сасвим одговорно тврдим, уколико је Дијана Живић организатор или учесник и  не само она него и ја, поднећемо оставке и закључаћемо наше страначке просторије!

Нагласивши како му није чудно што се представници Спрске листе служе разним лажима у својим саопштењима, Петровић је рекао да највиши представници из Београда не би требало да се служе тиме.

Председник СЛС-а Слободна Петровић је објаснио да се новоименована министарка није данас обратила медијима јер је за њу „већ почео радни дан, те да се у време одржавања конференције за новинаре налази на састаку са француским амбасдором на Косову“.

– СЛС је у два мандата била део власти , оно што сми ми изградили ови после нас не могу ни да окрече, рекао је Петровић и захвалио се премијеру и Влади Косова на указаном поверењу.

Одговарајући на оптужбе да Рамуш Харадинај за чланове свог тима бира “приватне Србе“, и да Живићева није квалификована за место министра пољопривреде, Петровић ја нагласио:

-Она је стручнија и спремнија од свих каднидата које је предложила Српка листа, па ви изволите мерите. Уосталом, она је овде, из познате је и старе породице која више од 100 година живи овде. Више њих живи овде, него што је министар за повратак и заједнице успео да врати Срба на Косово, рекао је Петровић.

Нагласвши да је Министарство пољопирвреде, шумараства и руралног развоја веома значајно и за српску заједницу, Петровић је рекао да у том погледу  очекује помоћ читаве косовске владе али и међународне заједнице.

Иван Миљковић