fbpx

Skupštinska sednica ili predizborna kampanja?

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Zbog neprisustva Srpske liste i obezbeđivanja dvotrećinske većine poslanika manjiskih zajednica na današnjem zasedanju Skupštine Kosova nije ni raspravljano o četvrtoj tački dnevnog rada, Nacrtu zakona o izmeni i dopuni  zakona o verskoj slobodi na Kosovu.

Zbog bojkota Srpske liste i obezbeđivanja dvotrećinske većine poslanika manjiskih zajednica, na današnjem zasedanju Skupštine Kosova nije ni raspravljano o četvrtoj tački dnevnog rada, Nacrtu zakona o izmeni i dopuni  zakona o verskoj slobodi na Kosovu. Skupština Kosova nastavila je redovno zasedanje raspravom o nedovršenim tačkama sa prethodnih sednica a na dnevnom redu se nalazi ukupno 47 tačaka, pored 35 sa pretohdnih zasedanja.

Posle iznuđene pauze od 15. minuta zbog nedostatka kvoruma Skuptina Kosova je nastavila rad po dnevnom redu na kome se nalazi 47 tačka.

Rasrpavu poslanica AAK i DSK povodom prve tačke dnevnog reda,  Nacrtu zakona o izmeni i dopuni Zakona o vozilima, prekunuo je predsednik Skupštine Kadri Veselji koji je predložio da se nacrt vrati skupštinskoj komisiji na ponovnu doradu. Pre glasanja tri poslaničke grupe su se izjasnile da neće glasati za ovaj zakon, tako da on nije nije izglasan.

Poslanica Teuta Hadžiju ispred Alijanse za Budućnost Kosova, povodom prve tačke dnevnog reda Nacrta zaona o izmeni i dopuni zakona o vozilima, optužila je poslanike da je u njihovom interesu da se on danas ne izglasa i da poslanici sa njihovom jednom platom mogu da kupe automobil, a da se građanima Kosova neusvajanjem zakona onemogućuje da kupe automobil. Poslanica LDK Hikmete Bajramai  izjavila je da predloženi Nacrt zakona ne štiti interese građana i da omogućuje stvaranja monopola pri uvozu vozila. Poslanik Nisme Biljalj Šerifi je primetio da se rasprava o Nacrtu zakona pretvorila u predizbornu kampanju.

Ni druga tačka dnevnog reda, Nacrt zakona o rudinici i mineralima i pored kvoruma nije usvojena jer su poslanici opozicionih partija bili izdržani od glasanja.

Takođe ni drugo razmatranje zakona o poslovniku Skupštine Kosova, koje je predloženo kao treća tačka na današnjem zasedanju, nije naišlo na potrebnu poslaničku većinunu.

Zbog neprisustva Srpske liste i obezbeđivanja dvotrećinske većine poslanika manjiskih zajednica povodom četvrte tačke  dnevnog rada, o Nacrtu zakona o izmeni i dopuni  zakona o verskoj slobodi na Kosovu nije ni raspravljano.

U toku pete tačke dnevnog reda „Davanje na korišćenje i razmenu Opštinske nepokretne imovine, predloženo je da se na podneta 24 amandmana glasa u paketu što je i prihvaćeno. Međutim, tada je  jedini srpski poslanik, Slobodan Petrović, napustio salu tako da su novinari srpskih redakcija ostali bez prevoda i nisu mogli da prate dalji rad Skuštine.

Već duži period zasedanju Skupštine Ksova ne prisustvvuju poslanici Srpske liste.

I.  Miljković 

%d bloggers like this: