Локални одбор за јавну безбедност: Дивље депоније, јавна расвета и пси луталице и даље муче мештане Кишнице, Сушице и Новог Бадовца

Локални одбор за јавну безбедност за Кишницу, Сушицу и Нови Бадовац одржао је седницу на којој су се разматрали извештаји о спроведеним пројектима у претходној и овој години. На седници су такође и идентификовни проблеми са којима се сусрећу мештани у овим срединама, наведи се у изводу са састанка који је достављен нашој редакцији.

Захтеви чланова локалног одбора на седници која је одржана 1. марта ове године,  односили су се на повећање мера безбедности због учесталих насртаја лопова на личну имовину, постављање јавне расвете на улазу у Сушицу, као и на местима где до сада није постојала, уклањање дивљих депонија крај српског гробља у Кишници и цркве у Сушици, упозорено је на повећан број паса луталица и неопходност реконструкције аутобуских стајалишта.

Чланови локалних одбора из Кишнице затражили су уклањање заостале бомбе – томахавке из 1999. године која се налази у близини пруге код зграде у том месту, а одборници из Бадовца затражили су заустављање дивље градње, шупа, штала и осталих помоћних објеката на јавним површинама, али и испитивање легалности већ саграђених објеката за ту намену.

Председавајућа одбора Снежана Јовановић, упознала је присутне са детаљима пројеката који су спроведени током 2018. године, а били су финанисрани од стране УНМИК полиције. У питању су проширења уличног видео надзора и осветљења у накритичнијим деловима Грачанице, Кишнице, Сушице и Новог Бадовца која, како се наводи, представљају погодна места за напад лопова.

Током подношења извштаја о реализованим пројектима, назначено је да је пројекат уличног видео надзора са осветљењем у Кишници, Сушици и Новом Бадовцу као и у основној школи у Косову Пољу, у вредности од 32. 000 долара, успешно реализован. Јовановићева је додала да велика заслуга за спровођење ових пројеката припада Лариси Баришић и Тањи Герстер из УНМИК полиције.

За ову годину предвиђена је набавка алкотестова за потребе саобраћајне полиције у Грачаници, постављање видео надзора у  културном центру у Грачаници, као и постављање електричних уличних брзинометара.

Како је наглашено у извештају, пројекатом уличног надзора и осветљења, јавна безбедност је побољшана, што доказују подаци из полиције, према којима је стопа криминала смањена за 20 одсто.

И. Миљковић