Nepostojanjem sporazuma gube obe strane

Заставе

Američki državni departman je saopštio da će američki potsekretar za politička pitanja, Dejvid Hejl ove nedelje boraviti na Kosovu i u Srbiji, a sastaće se sa zvaničnicima obe zemlje, kako bi, “istakao istorijsku mogućnost za postizanje sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa sa Srbijom i da zatraži mere da bi se tako nešto postiglo”.

Američki državni departman je saopštio da će američki potsekretar za politička pitanja, Dejvid Hejl ove nedelje boraviti na Kosovu i u Srbiji, a sastaće se sa zvaničnicima obe zemlje, kako bi, “istakao istorijsku mogućnost za postizanje sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa sa Srbijom i da zatraži mere da bi se tako nešto postiglo”.

Američki zvaničnici su poslednjih nedelja, posle postizanja Prespanskog sporazuma, veoma aktivni u nameri da reše još zamrznuti konflikt na Zapadnom Balkanu – između Kosova i Srbije. Dijalog koji je između ove dve zemlje trajao više od šest godina, prekinut je novembra prošle godine, nakon što je kosovska Vlada uvela taksu na uvoz srpske robe i pošto je zvanični Beograd uslovio nastavak dijaloga ukidanjem ove odluke. U cilju deblokade procesa dijaloga, američki predsednik Donald Tramp je uputio pisma kosovskom i srpskom predsedniku, a na Kosovu su prošle nedelje boravili i zvaničnici Saveta za državnu bezbednost Bele kuće. Kosovski analitičari očekuju da diplomata Dejvid Hejl napravi još veći pritisak na kosovsku Vladu, u cilju da što pre suspenduje odluku o taksi, kako bi bio nastavljen briselski dijalog.

S druge strane, online novina “Expess”, prenela je da je u razgovoru sa jednim zvaničnikom američke Vlade, on zatražio privremeno suspendovanje takse na uvoz srpske robe kako bi dijalog u Briselu bio nastavljen, a od Srbije da bude konstruktivna u tom procesu. Isti zvaničnik je istakao da ne postoji određeni rok do kada treba da kosovska Vlada donese takvu odluku, ali da je dobro da se to uradi što pre. Kako ističe “Express”, američki zvaničnik je izjavio da je SAD zainteresovan da se sporazum između Kosova i Srbije postigne do 31, decembra 2019. godine.

-Naš stav je da nema crvenih linija. Mi ne kažemo da ne treba da se diskutuje pitanje razmene teritorije, Neke evropske zemlje to kažu”, izjavio je ovaj zvaničnik SAD dajući do znanja da postoje razike između SAD i džava KVINTA-e oko dijaloga, ali i da se svi slažu da on treba da bude nastavljen.

“Expres” dalje prenosi da je američki zvaničnik istakao da sz SAD snažno involvirane u ovaj proces i da u ovoj fazi ne podržavaju neku međunarodnu konferenciju, već razgovore kojima posreduje Evropska Unija (EU). On je dodao da je od srpskog predsednika Aleksandra Vučića zatraženo da u ovom procesu Srbija prizna Kosovo, odbacujući mogućnost uključivanja Rusije u proces dijaloga, navodeći da to neće doneti ništa dobro.

Američki zvaničnik je takođe odbacio mogućnost da su kosovski i srpski predsednik do sada postigli neki sporazum, a komentarišući “plan od 22 tačke” koji je pominjan u medijima, on je odgovorio da je do sada video mnogo takvih papira. On je takođe istakao da SAD ozbijno shvataju najave za destabilizaiju regiona kako bi moglo da dođe do promena granica.

Dnevni list Koha ditore takođe prenosi da je razgovarao sa američkim zvaničnikom i te navodi da dugoročno niko ne može da pokvari odnose između Kosova i SAD, ali i dodaje da to ne znači da treba pokazivati međusobnu neposlušnost . Prema Koha Ditore, on je pomenuo tri glavna aspekta u kojima SAD nisu promenile stav. To su mir i regionalna stabilnost, što zahteva normalizaciju odnosa sa Srbijom, vladavina reda i zakona , borba protiv organizovanog kriminala, kao i ekonomski razvoj Kosova.

Kosovski mediji prenose i poziv američkog zvaničnika, koji 18. marta treba da preuzme funkciju pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Filipa Rikera, koji je pozvao Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije, a Beograd da se fokusira na strateški interes, umesto da bude agresivan u „odbacivanju Kosova“.

Riker je učestvovao na Seminaru za bezbednost, regionalne odnose i ekonomski razvoj “Balkan 360”.

U obraćanju, on je istakao da SAD razumeju frustraciju i želju kosovskih građana da kontrolišu svoju sudbinu i unaprede integraciju Kosova u međunarodni sistem, i dodao da se podrška kosovskoj nezavisnosti i suverenitetu ne dovodi u pitanje, preneo je “Nezavisni vesnik” u svom online izdanju.

-SAD su značajano investirale u uspeh Kosova kao nezavisne, multietničke i suverene zemlje. Mi stojimo stalno iza vas. Ali ponekad smo dolazili važnim zahtevima i ovo je jedan od tih slučajeva. SAD, vaš možda najbliži strateški partner i prijatelj, veruje da je postizanje dogovora sa Srbijom jedini put da Kosovo ide napred… Žalosno je i iznenađujuće je što još uvek imamo ozbiljne nesporazume sa Vladom Kosova oko ovog pitanja. Plašim se da Kosovo nanosi štetu našim bilateralnim odnosima, odnosima koje mi veoma cenimo, zaključio je Riker.

Riker je još rekao da Kosovo i Srbija moraju da se upitaju koja je alternativa normalizaciji odnosa, ocenjujući da će „dve zemlje najviše izgubiti od zamrznutog konflikta, jer nepostojanje dogovora znači smanjenje bezbednosti, usporen ekonomski rast i zamrzavanje aspiracija za pristupanje EU“.

Kako prenose kosovski mediji, pored američkog zvaničnika Hejla, početkom naredne nedelje na Kosovu će boraviti i dvojica glavnih savetnika za spoljnu politiku nemačke kancelarke Angele Merkel, Matias Lutenberg i Jan Heker.

Oni će se sastati sa predsednikom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, a u fokusu razgovora biće odluka o taksama i dijalog sa Srbijom. Mediji ističu da je stav Vlade Nemačke, za razliku od američke, bio “balansiraniji”, jer je od Kosova tražila suspendovanje odluke o taksi, a od Srbije da u međunarodnim organizacijama prekine sa negativnom kampanjom protiv učlanjenja Kosova.

U međuvremenu srpski predsednik Aleksandar Vučić je italijanskoj agenciji ANSA izjavio da Srbija i Kosovo treba da postignu kompromisno rešenje .

-Ne možemo priznati Kosovo, a da ništa ne dobijemo od druge strane. Za razliku od kosovskih lidera koji svakog dana obmanjuju svoje građane nerealnim obećanjima da će Priština dobiti sve, a Beograd ništa, moja dužnost je da Srbima objasnim značaj kompromisa, koji ne predstavlja poraz nego pobedu. Pobedu za budućnost Srbije, naveo je Vučić.

Inače, kosovska opozicija otvoreno se suprotstavlja ideji predsednika Kosova Hašima Tačija o bilo kakvoj promeni granica. Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je istakao da se Kosovo aktuelno nalazi u veoma teškoj situaciji optužujući za to Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija.

-Predsednik se ponaša kao da je Kosovo njegovo vlasništvo, i iznosi da će promeniti Ustav, pripojiti Preševsku dolinu, kao da je Kosovo sa Ustavom harmonika predsednika Republike Kosovo. Na ovaj način  i krši Ustav, jer se Ustavom zna ko može da uradi te promene, izjavio je Mustafa.

Tači i Haradinaj nastavljaju sa međusobnim optužbama zbog nesuglasica sa SAD. Tači kaže da su odnosi sa amerikancima poljuljani jer Haradinaj odbacuje da prihvati savete i suspenduje odluku o taksi na srpsku robu, a Haradinaj navodi da je Tači pokušao da prevari građane Kosova svojom inicijativom za promenu granica, kao konačno rešenje za postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom.

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj