Иван Костић: Власт новим законима урушава прехрамбену безбедност Србије

Четири нова закона из области безбедности хране доказују да власт на челу са СНС-ом све законе доноси у интересу домаћих партијских тајкуна и страних мултинационалних компанија.

У Скупштини Републике Србије се ових дана расправља о четири закона из области безбедности хране. Оно што је симптоматично јесте да су предложења решења измена и допуна закона за стручну јавност изненађење, јер јавне расправе о овој теми није ни било!

Такође, по први пут се домаћи стандарди усклађују са међународном комисијом Codex Alimentarius, што јасно говори да је садашња власт спремна да комплетну контролу производње хране биљног и животињског порекла стави под контролу странаца, што је још један доказ губитка суверенититета Србије, овог пута у области пољопривреде.

У предлогу новог Закона о безбедности хране избачене су одредбе које се тичу генетски модификованих организама, што говори о томе да се ускоро спрема измена Закона о ГМО, где ће Министартво пољопривреде сигурно максимално либерализовати увоз, промет и узгој ГМО на штету својих грађана.

Најтежи ударац овим законима нанета је Дирекцији за националне референтне лабараторије која практично контролише све лабараторије у Србији и успуставља јединствене критеријуме на државном нивоу, а уједно се финасира из буџета чиме је држава контролор целог процеса. Сада се она развлашћије и посао безбедности хране се препушта десетинама других референтних лабараторија, међу којима посао контроле хране могу добити приватне лабараторије, па чак и лабараторије из иностранства?!

Значи у пракси контролу хране сумњивог порекла и садржаја могу финансирати и организовати управо велике стране међународне компаније, које ће наравно фингирати резултате како би несметано остваривале економску добит, на уштрб здравља грађана Србије.

Покрет Двери ће због овога тражити оставку Министра пољопривреде Бранислава Недимовића као и свих начелника управа у Министарству пољопривреде који су своју неспособност показали у протеклом периоду неиспуњењем обећања и задатака по питању оспособљавања и рада Дирекције за националне референтне лабораторије.