Маврић: Скрнављење споменика киднапованим Србима у време када се прославља „Епопеја ОВК“

Председнику Удружења киднапованих и несталих лица Негован Маврић обишао је оштећени споменик српским жртвама у Великој Хочи док је косовска полиција обављала увиђај. Маврић је у изјави за ГрачаницаОнлајн рекао да је ово трећи пут да се споменик скрнави, али да до сада није ломљен крст. Напдачи су углавном скидали српску заставу са јарбола крај споменка отетим и киднапованим Србима из Ораховца и околине.

-Нападачи су бели мермерни крст који је стајао између две плоче, на којима је писало „Споменик убијеним и киднапованим Србима са територије општине Ораховац“, скинули и поломили. Не знам шта их је ту провоцирало и шта им је крст сметао, будући да се споменик налази у српском селу, а не крај неке прометне саобраћајнице. Споменик никога није провоцирао! Неко је циљано морао да дође у село како би урадио то што је урадио,  рекао је Маврић.

Са споменика у  Великој Хочи хулигани су сломили бели мермерни крст и скунули српску заставу са јарбола

Председник Удружења киднапованих и несталих Срба каже да је ноћашњи догађај додатно узнемирио Србе из Велике Хоче, али и Ораховца. Инцидент повезује са „Епопејом ОВК“ и убиством Адема Јашарија, која се ових дана обележава широм Косова.

-Све се дешава у време када једни славе и прослављају своје тзв. борце, док се с друге стране руши споменик који је зид истине и доказ о убиствима и киднаповањима на Србе нашег краја. У последње време учесталији су напади на Србе и њихову имовину у повратничким селима. Све ово, наравно, наводи на закључак да је узрок наше несреће њихово обележавање разних јубилеја, каже за портал ГрачаницаОнлајн Негован Маврић.

Маврић наводи да је косовска полиција обавила увиђај већ око пола седам јутрос и да је он био на месту догађаја и разговарао са полицајцима.  Додаје да не очекује да се починиоци, као и у претходним случајевима скрнављења споменика и скидања заставе са јарбола, пронађу и казне.

Споменик у Великој Хочи пре оштећења, фото: ГрачаницаОнлајн

Инцидент је узнемирио Србе из Велике Хоче јер се спомен обележје отетим и киднапованим Србима налази у непосредној близини првих сеоских кућа. Мештани страхују да се напад може догодити и на њих.

Иван Миљковић