Наставак Ванредне седнице Скупштине Косова: Посланици ЛДК и Самопредељења напустили расрпаву о Платформи о дијалогу

После напуштања седнице од стране посланика опозиционих странака ЛДК и покрета Самоопредељење Скупштина Косова је наставила ванредно заседање и расправу о Платформи о дијалогу Приштине и Београда.

Посланик Алијансе за будућност Косова Даут Харадинај , изјавио је током расправе о Платформи о дијалогу да уколико Србија буде у позицији за дијалог, онда Косово треба да има своје услове.

-Постоји велики притисак звог такси а Косово није направило досије несталих особа. Косово није издало налог за злочин поводом случаја ‘Панда’ у Пећи. Као резултат сада имамо платформу која обавезује преговарачку делегацију, рекао је Харадинај.

Иначе, расправа о платформи о дијалогу се одржава без присуства опозиционих странака ЛДК и Ветевендосје.

Посланик Илир Деда, је коментаришући Платформу нагласио да недостају принципи о којима се, како је рекао, не може преговарати у шта спадају независност и територијални интегритет Косова.

– Платформа на првом читању изгледа веома добро, друго напомиње грешке у  основи Платформе недостају принципи о којима се не може преговарати. Суверенитет на северу, да ли наша држава функционише тамо. Са којим принципом ће се направити демаркација са Србијом, принцип територијалног интегритета, овде се не помиње, рекао је Деда.

Посланици Савеза за будућност Косова и Социјалдемократска иницијатива најавили су да ће подржати  Платформу за дијалог са Србијом и упозорили да ће гласати.

Биљаљ Шерифи, из Социјалдемократске иницијативе, такође је пружио подршку платформи за дијалог са Србијом.

-Платформа даје одговоре на све оно о чему бринемо. Ова последња фаза неће дозволити делегацији да држи руке у џеповима, јер имају документ у руци како би се тамо бранили , рекао је он.

Иначе, ПДК је такође пружила подршку платформи за дијалог са Србијом, која је део данашњих разговора Скупштине Косова.