Без суспендовања одлуке о такси, Платформа безвредан документ

Посланици скупштине Косова су јуче у другом разматрању усвојили Нацрт закона о одговорностима, и надлежностима државне делегације у процесу дијалога са Србијом, а затим и “Платформу за дијалог о коначном, свеобухватном и правно обавезујућем споразуму о нормализацији односа између Републике Косово и Републике Србије”.

У Платформи, за коју нису гласали посланици две највеће опозиционе партије Демократски савез Косова (ДСК) и Покрет Самоопредељење, поред осталог стоји да сваки споразум који би се постигао са Србијом мора да буде у складу са Уставом Косова, да се не може преговарати о природним ресурсима који се налазе на територији Косова, дакле ни о рударском Комбинату “Трепча” и језеру “Газиводе”, да Резолуција 1244 треба да буде укинута, да је неопходно успостављање Суда за ратне злочине које је Србија починила на Косову, као и да Србија мора да призна Косово. У овој Платформи се такође наводи да би САД и ЕУ били гаранти за примену сваког споразума који би био постигнут између Косова и Србије.

Након усвајања Платформе за дијалог са Србијом, један од челника владиног тима за преговоре, Фатмир Љимај је истакао да ова Платформа садржи принципе на основу којих ће делегација моћи да води евентуални дијалог са Србијом.

“Што се тиче наших циљева у дијалогу, они су сада већ познати. Косово улази у дијалог да би постигло коначно решење које би довело до реципрочног признања и учлањења Косова у ОУН и друге међународне организације, као и отварање јасне евроатлантске перспективе земље и најзад да обезбеди мир и благостање за овај део Балкана”, написао је на свом фејсбук профилу Љимај.

Председник парламента Кадри Весељи је истакао да је Косово сада спремно да се суочи са процесом коначног дијалога који не подразумева само столицу у Организацији Уједињених нација (ОУН), већ и неугрожавање суверенитета и територијалног интегритета, као и Асоцијацију српских општина без извршних компетенција. Весељи је поново позвао посланике опозиције да се прикључе процесу дијалога са Србијом.

Скупштина на дисплеју

“Њихово учешће у процесу коначног суочавања са Србијом, помаже само Косову, не помаже специфичној политичкој борби једне одређене партије, ни за победу ни за пораз. То из разлога што никоме од њих, без Косова као суверене државе, без Косова као јаке државе, без Косова партнера са Сједињеним Америчким државама (САД) и Европском Унијом (ЕУ), не треба ни власт ни положај. Из овог разлога верујем у националност опозиције и верујем да ће се придружити екипи и предузети своје одговорности”, изјавио је Весељи.

Поводом усвајања Платформе за дијалог са Србијом путем свог фејбук профила, огласио се и заменик премијера Енвер Хоџај који је рекао да су консензус и потпуна унутрашња координација животни елементи како би Косово имало јаку позицију на преговарачком столу, истичући да је 2019. година добар моментум за постизање историјског споразума који ће завршити признањем и учлањењем у ОУН.

Посланици косовске опозиције, који су напустили салу по отварању дискусије о Платформи, оценили су да се ради о најапсурднијем документу који је доспео у скупштину Косова.

С друге стране, на усвајајање Платформе за дијалог, реаговао је и шеф Канцеларије за Косово и Метохију у српској Влади Марко Ђурић, који је истакао да је то “закуцан последњи ексер” и да је тиме дијалог завршен.

Он је рекао да усвојена Платформа предвиђа да једини могући исход дијалога са Београдом може да буде признање независности Косова, да буде у складу са Уставом Косова, а да се ни у једном тренутку не помињу права и положај Срба, њихова имовина и светиње.

“Најпре су одлуком о неспровођењу Заједнице српских општина задали један суштински фаталан удар дијалогу, затим усвајањем антицивилизацијских такси задали други удар који је створио немогућ амбијент за дијалог, и сада овим коначним чином, последњим ексером послали су јасну поруку да је ово за њих крај дијалога и да је дијалог за њих завршен“, рекао је Ђурић.

Након усвајања Платформе за дијалог, српски председник Александар Вучић је одржао седницу Савета за националну безбедност, а премијерка Ана Брнабић је изјавила да је усвојени документ у косовској скупштини “супротан здравом разуму”.

“Први ударац је било непоштовање Бриселског споразума од стране Приштине. Данас је 2149 дана од када је потписан споразум, а Приштина није урадила ништа, није имплементирала ни једно слово тог документа. Не постоји ништа од Заједнице српских општина, што је била једина обавеза Приштине и кичмени стуб споразума”, изјавила је Брнабић.

Један број косовских аналитичара, али и заменик премијера Енвер Хоџај, сматрају да ће и Закон и Платформа о дијалогу бити само безвредни документи, уколико не буде суспендована такса на увоз српске робе, што је услов Србије за наставак дијалога у Бриселу, а на чему инстистирају и САД и ЕУ.

Јета Краснићи из Демократског Института Косова (КДИ) је изјавила да се у усвојеној Платформи за дијалог “игра” различитим терминима, који остављају простор за интерпретације.

“У овом документу видим да се говори о поштовању суверенитета и територијалног интегритета Републике Косово, што је другачије од реципрочног признања од стране Србије. Дакле, поигравањем са разним правним терминима отвара се могућност да се дају другачије интерпретације за другачији споразум, а не за де јуре и де факто реципрочно признање”, изјавила је Краснићи у емисији “Доссиер Д” на телевизији “Дукађини”.

Косовски медији пренели су и став бившег званичника у америчком Стејт департменту Даниела Сервера који идеју о евентуалном редефинисању граница са Србијом, сматра погрешном. Он сматра да је Србија у Белој кући у много повољнијем положају од доласка администрације америчког председника Доналда Трампа.

“Џон Болтон (саветник председника Трампа за националну безбедност) био је противник независности Косова и био би пресрећан да уништи оно што је постигао Бил Клинтон, оно што је данас Косово. Дакле, када Болтон каже да ће се прихватити идеја поделе, ако се Тачи и Вучић сложе, председник Тачи се забринуо јер би се један такав споразум окончао једностраним предлогом, север Косова би се припојио Србији, без икакве добити за Албанце”, изјавио је Сервер.

Сервер је такође рекао да би било катастрофално да Косово “прода” свој суверенитет у замену за потписивање споразума у Белој кући, како пише у писму које је председник Косова добио од америчког председника Трампа.

Против било какве промене граница са Србијом су и Велика Британија и Немачка, а амбасадор Швајцарске на Косову Жан Ибер Лебет је у дебати о дијалогу у Бриселу, коју је организовао Демократски Институт Косова, изјавио да не постоји ни један пример када је “брзо решење” било дугорочно одрживо.

“Никада не треба да се на стране врши притисак ради постизања споразума. Главни елемент није потписивање споразума, већ реално разлику чини процес примене тог споразума. Немамо ни један пример у историји да је померањима граница, разменом територије обезбеђен одржив мир или нормализација између страна које су биле у конфликту”, изјавио је Лебет.

Сутра ће на Косову боравити подсекретар за политичка питања у америчком Стејт депатменту Дејвид Хејл, који се данас састао са српским званичницима у Београду. Како преносе српски медији, главна тема разговора је била дијалог са Косовом и суспендовање таксе на српску робу, као и прекид провокација, како би се дала шанса наставку дијалога. Очекује се да исте теме буду у центру пажње сусрета америчког високог званичника Дејвида Хејла и са косовским представницима власти.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве