fbpx

Dan žena kroz istoriju

Danas je 8. mart dan koji žene širom planete obeležavaju kao svoj. Prva asocijacija kod mnogih na pomen ovog datuma je Klara Cetkin i njena borba za prava žena. Međutim, žene su svoja prava zahtevale i pre nego što se na istorijskoj sceni pojacila Cetkinova.

Danas je 8. mart dan koji žene širom planete obeležavaju kao svoj. Prva asocijacija kod mnogih na pomen ovog datuma je Klara Cetkin i njena borba za prava žena. Međutim, žene su svoja prava zahtevale i pre nego što se na istorijskoj sceni pojacila Cetkinova.

Osmog marta 1857.  godine u Njujorku su štrajk stupile radnice fabrike tekstila, zahtevajući bolje uslove rada za žene. Na isti dan, na istom mestu, 51-godinu kasnije, ponovo je došlo do štrajka žena. Radnice su najprije bile zatvorene u fabrici, iz koje nisu mogle da izađu, a potom je izbio požar, u kome je postradalo 129 žena. U znak sećanja na ovaj događaj , godinu dana kasnije u Njujorku je po prvi put obeležen 8. mart, Dan žena.

Godine 1910. u Kopenhagenu, na Drugoj internacionalnoj konferenciji žena dogovoreno je da se jedan dan u martu proglasi Danom borbe žena za njihova prava. Tako je za prvi međunarodni Dan žena najprije proglašen 19. a ne 8. mart. Naime, tada su žene Nemačke, Danske, Austrije, Švajcarske i Amerike zatražile pravo glasa.

U Nemačkoj je tako, Klara Cetkin izvela milion ljudi na ulice. Godine 1912. i žene u Francuskoj su zatrazile da dobiju pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i žene u Holandiji, Švedskoj i godinu dana kasnije, 1913. u Rusiji.

Godien 1918. u Nemačkoj je prvi put uvedeno pravo žena da glasaju ali i da budu izabrane. To je bio prvi veliki uspeh pokreta žena u ovoj zemlji.

Dve godine ranije, 8. marta u Petrogradu, Ruskinje zaposlene u tekstilnoj industriji stupile su, po ugledu na Amerikanke u štrajk. Štrajk je doveo kasnije do izbijanja februarske revolucije u Rusiji.

Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi, 1921. odlučeno je da se 8. mart, u celom svetu proglasi Međunarodnim Danom žena.

Na ovaj dan podeća se na njihovu dugogodišnju borbu, u kojoj su najveći uspesi bili uvođenje osmočasovnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muškarce i žene, ali i zaštita majki, te uvođenje porodiljskog odsustva.

Kada su Hitlerovi nacisti došli na vlast zabranili su Dan žena i uveli Dan majki. Žena je od tada u Nemačkoj bila svedena na suprugu i osou za rađanje. Nakon Drugog svetskog rata, Dan žena 8. mart ponovo je uveden u delu Nemačke pod sovjetskom okupacijom.

Emancipacija žena u socijalistickim zemljama politički je forsirana. Tek kasnih šezdesetih godina žene u tada Zapadnoj Nemačkoj, ponovo su otkrile 8. Mart, međunarodni Dan žena.

I. M.

%d bloggers like this: