Дан жена кроз историју

Данас је 8. март дан који жене широм планете обележавају као свој. Прва асоцијација код многих на помен овог датума је Клара Цеткин и њена борба за права жена. Међутим, жене су своја права захтевале и пре него што се на историјској сцени појацила Цеткинова.

Осмог марта 1857.  године у Њујорку су штрајк ступиле раднице фабрике текстила, захтевајући боље услове рада за жене. На исти дан, на истом месту, 51-годину касније, поново је дошло до штрајка жена. Раднице су најприје биле затворене у фабрици, из које нису могле да изађу, а потом је избио пожар, у коме је пострадало 129 жена. У знак сећања на овај догађај , годину дана касније у Њујорку је по први пут обележен 8. март, Дан жена.

Године 1910. у Копенхагену, на Другој интернационалној конференцији жена договорено је да се један дан у марту прогласи Даном борбе жена за њихова права. Тако је за први међународни Дан жена најприје проглашен 19. а не 8. март. Наиме, тада су жене Немачке, Данске, Аустрије, Швајцарске и Америке затражиле право гласа.

У Немачкој је тако, Клара Цеткин извела милион људи на улице. Године 1912. и жене у Француској су затразиле да добију право гласа, у које спада и право да буду изабране, а потом и жене у Холандији, Шведској и годину дана касније, 1913. у Русији.

Годиен 1918. у Немачкој је први пут уведено право жена да гласају али и да буду изабране. То је био први велики успех покрета жена у овој земљи.

Две године раније, 8. марта у Петрограду, Рускиње запослене у текстилној индустрији ступиле су, по угледу на Американке у штрајк. Штрајк је довео касније до избијања фебруарске револуције у Русији.

На Другој међународној конференцији жена у Москви, 1921. одлучено је да се 8. март, у целом свету прогласи Међународним Даном жена.

На овај дан подећа се на њихову дугогодишњу борбу, у којој су највећи успеси били увођење осмочасовног радног времена, уједначавање плата за мушкарце и жене, али и заштита мајки, те увођење породиљског одсуства.

Када су Хитлерови нацисти дошли на власт забранили су Дан жена и увели Дан мајки. Жена је од тада у Немачкој била сведена на супругу и осоу за рађање. Након Другог светског рата, Дан жена 8. март поново је уведен у делу Немачке под совјетском окупацијом.

Еманципација жена у социјалистицким земљама политички је форсирана. Тек касних шездесетих година жене у тада Западној Немачкој, поново су откриле 8. Март, међународни Дан жена.

И. М.