Представљена књига „Као мјесец на рубу хаљине“. Родна Метохија вечита инспирација Ранку Ђиновићу

Песник са Косова и Метохије Ранко Ђиновић, љубитељима љубавне поезије, а посебно дамама, као осмомартовски поклон даривао је у Грачаници поетско дружење и књижевни час на коме је представио своју нову књигу љубавне поезије „Као мјесец на рубу хаљине“.   

-Сабрасмо се једним лепим поводом, представљајући књигу поезије Ранка Ђиновића, синоћ у Косовској Митроивици, а данас, на празник посвећен женама, љубавна поезија и љубавни стихови за вас драге даме, овде у Грачаници, рекла је глумица Приштинског позоришта Јасмина Стоиљковић, која је читајући стихове из нове Ђиновићеве књиге отворила промоцију у читаоници „Даринка Јеврић“.

Уредедник у листу Јединство и рецензент последњег Ђиновићевог издања, Рада Комазец,  је на самом почетку нагласила да је песник овом књигом ушао на велика врата у свет љубавне лирике.

Стихове је казивала, глумица Јасмина Стоиљковић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

-Када је прошле године Ранко Ђиновић издао свој првенац сви смо мислили да је то излет у љубавну поезију, с обзиром на то да су родољубље и родољубиви стихови саставни део његове личности и његовог стваралаштва. Међутим, „Као мјесец на рубу хаљине“ показује да је он мајсторски овладао љубавном ликриком, која је најсложенија, најбогатија и најлепша у песничком изразу и осећањима. Овом књигом Ранко је на велика врата ушао у свет љубавне лирике.

Комазец је нагласила да је у Ђиновићевој поетици чежња темељ емоција, док су песме углавном сетне, исповедне, болне, живописне, али и радосне и страствене. Приметила је да за разлику од његове претходне збирке љубавних песама, ова нуди“ још нових елемената и језгровитији стих“.

-Прожимање романтизма, модерне и савремене лирике, посебност је певања Ранка Ђиновића са којим је зналачки и на оригиналан начин овладао, разапет имеђу жеље и маштовитих снова до развијене романсе. Уз доминанте пејзажне мотиве назире се и чежња према младости. Он би да заустави време. Песник пева о љубави као о суштини људског битисања, а испирацију тражи и баштини у родној Метохији, рекла је Комазец.

Рада Комазец је истакла да би Ђиновић у сваком трену и код сваког стиха желео да се врати у младост и у завичај.

– Опевао је снагу љубаву у једном тешком времену, рекла је Комазец.

Ранко Ђиновић

„Као мјесец на рубу хаљине“ је друга збирка Ђиновићеве љубавне поезије, прва је објављена прошле године под насловом „Ноћас Госпо моја“.

Ранко Ђиновић је рођен 1962. године у Ратковцу, код Ораховца.  За поезију је добио више значајних награда : Кондир Косовке девојке, Лазар Вучковић, Григорије Божовић и многе друге. Живи и ради у Београду.

Књига на поклон и посвета аутора свакој дами, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Издавач НИЈП Панора – Јединство обезбедила је поклон књигу за сваку даму која је присуствовала промоција, а атуро је лично питписивао сваки примерак.

И. Миљковић