fbpx

Sastanak Dejvida Hejla i kosovskih zvaničnika u američkoj ambasadi: Ko je domaćin, a ko gost?

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети


Bez medija i zajedničkog saopštenja, završen je sastanak američkog podsekretara za politička pitanja Dejvida Hejla sa kosovskim predsednikom,

Bez medija i zajedničkog saopštenja, završen je sastanak američkog podsekretara za politička pitanja Dejvida Hejla sa kosovskim predsednikom, premijerom i predsednikom Skupštine, Tačijem, Haradinajem i Veseljijem. Sastanak, na kojem je prisustvovao i ambasador SAD Filip Kosnet, održan je u američkoj ambasadi u Prištini.

Sastanak visokog predstavnika Stejtdepartmenta i kosovskih zvaničnika u Prištini, na kojem se razgovaralo, kako je ranije saopšteno o nastavku dijaloga i postizanju sveobuhvatnog sporazuma između Prištine i Beograda, ali i o ukidanju taksi na robu proizvedenu u Srbiji i Bosni i Hercegovini, trajao je blizu dva sata. Kosovski lideri nisu želeli da daju izjave, a još uvek nema ni zvaničnog saopštenja Ambasade SAD.

Na svojim fejsbuk profilima, oglasili su se Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, dok je Kadri Veselji, najavio konferenciju za medije, ne precizirajući datum, vreme i mesto njenog održavanja.

“Na ovom sastanku sam predstavio poziciju da je Kosovo jedinstveno i više nego ikada spremno da nastavi dijalog sa Srbijom i da doprinese dobrosusedskim odnosima, miru i stabilnosti. Ovo jedinstvo je takođe potvrđeno usvajanjem Zakona i Platforme o dijalogu. Istakao sam da smo spremni za dijalog i pozvao Srbiju da se vrati za pregovarački sto, kako bismo razgovarali o svim otvorenim pitanjima, uključujući pitanje slobodne trgovine i da postignemo sporazum koji će rezultirati međusobnim priznanjem u postojećim granicama”, napisao je kosovski premijer, ne navodeći da li je Dejvid Hejl zatražio ukidanje taksi na srpsku i bosansku robu.

I predsednik Kosova Hašim Tači je na svom fejsbuk profilu izbegao da govori o taksama.

“Između ostalog, razgovarali smo i o aktuelnim dešavanjima na Zapadnom Balkanu, sa posebnim naglaskom na nastavak dijaloga između Kosova i Srbije u ovom novom momentu, koji bi omogućio postizanje sveobuhvatnog i obavezujućeg sporazuma koji će zatvoriti sva otvorena pitanja između naših zemalja. Dakle, za pravno obavezujući sporazum koji će doneti uzajamno priznanje i sedište za Kosovo u Ujedinjenim nacijama i koji će nam omogućiti da pređemo iz stanja trajnog animoziteta u stanje mira, normalnosti i saradnje između naših zemalja. Ne slažući se sa uslovljavanjem Beograda, Kosovo je ponovilo svoju posvećenost da je spremno za sveobuhvatni i transparentni dijalog. Zbog toga je i Skupština Kosova odobrila Platformu za dijalog”, napisao je Tači, istakavši da je status kvo i stanje zamrznutog konflikta neprihvatljivo.

Podsećamo da se već u ponedeljak u Prištini očekuje i poseta dvojice izaslanika nemačke kancelarke Angele Merkel, koji bi, kako pišu prištinski mediji, takođe zahtevali ukidanje taksi na robu proizvedenu u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Da je sledeća nedelja ključna za ukidanje taksi, potvrdio je i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, uz napomenu da bi o ukidanju taksi ipak trebalo razgovarati istog dana kada obe strane budu sele za pregovarački sto.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: