Састанак Дејвида Хејла и косовских званичника у америчкој амбасади: Ко је домаћин, а ко гост?

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети

Без медија и заједничког саопштења, завршен је састанак америчког подсекретара за политичка питања Дејвида Хејла са косовским председником, премијером и председником Скупштине, Тачијем, Харадинајем и Весељијем. Састанак, на којем је присуствовао и амбасадор САД Филип Коснет, одржан је у америчкој амбасади у Приштини.

Састанак високог представника Стејтдепартмента и косовских званичника у Приштини, на којем се разговарало, како је раније саопштено о наставку дијалога и постизању свеобухватног споразума између Приштине и Београда, али и о укидању такси на робу произведену у Србији и Босни и Херцеговини, трајао је близу два сата. Косовски лидери нису желели да дају изјаве, а још увек нема ни званичног саопштења Амбасаде САД.

На својим фејсбук профилима, огласили су се Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, док је Кадри Весељи, најавио конференцију за медије, не прецизирајући датум, време и место њеног одржавања.

“На овом састанку сам представио позицију да је Косово јединствено и више него икада спремно да настави дијалог са Србијом и да допринесе добросуседским односима, миру и стабилности. Ово јединство је такође потврђено усвајањем Закона и Платформе о дијалогу. Истакао сам да смо спремни за дијалог и позвао Србију да се врати за преговарачки сто, како бисмо разговарали о свим отвореним питањима, укључујући питање слободне трговине и да постигнемо споразум који ће резултирати међусобним признањем у постојећим границама”, написао је косовски премијер, не наводећи да ли је Дејвид Хејл затражио укидање такси на српску и босанску робу.

И председник Косова Хашим Тачи је на свом фејсбук профилу избегао да говори о таксама.

“Између осталог, разговарали смо и о актуелним дешавањима на Западном Балкану, са посебним нагласком на наставак дијалога између Косова и Србије у овом новом моменту, који би омогућио постизање свеобухватног и обавезујућег споразума који ће затворити сва отворена питања између наших земаља. Дакле, за правно обавезујући споразум који ће донети узајамно признање и седиште за Косово у Уједињеним нацијама и који ће нам омогућити да пређемо из стања трајног анимозитета у стање мира, нормалности и сарадње између наших земаља. Не слажући се са условљавањем Београда, Косово је поновило своју посвећеност да је спремно за свеобухватни и транспарентни дијалог. Због тога је и Скупштина Косова одобрила Платформу за дијалог”, написао је Тачи, истакавши да је статус кво и стање замрзнутог конфликта неприхватљиво.

Подсећамо да се већ у понедељак у Приштини очекује и посета двојице изасланика немачке канцеларке Ангеле Меркел, који би, како пишу приштински медији, такође захтевали укидање такси на робу произведену у Србији и Босни и Херцеговини. Да је следећа недеља кључна за укидање такси, потврдио је и косовски министар спољних послова Беџет Пацоли, уз напомену да би о укидању такси ипак требало разговарати истог дана када обе стране буду селе за преговарачки сто.

Анђелка Ћуп