Арно Гујон и радост у свакој школи на Косову и Метохији

Глумци Дечијег позоришта „Јанићије Поповић“, секције Дома културе у Грачаници избрли  су у суботу у Ораховцу и Великој Хочи луткарску представу „Буди то што јеси“. Наступ глумаца аматера из Грачанице је одржан у оквиру пројекта „Арно Гујон и радост у свакој школи на КиМ“.

Пројекат „Арно Гујон и радост у свакој школи на КиМ“ је покренуло Дечије позориште „Јанићије Поповић“ у сарадњи са глумцима и редитељем Дечијег позоршта из Суботице, а уз помоћ и подршку Француске хуманитарне организације „Солидарност за Косово“.

„Буди то што јеси“ у Ораховцу, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн 

Представа настала по мотивима приче Флоријана Здењека,у адаптацији и режији Бошка Бошкова, изазвла је прву радост и одушевљење код деце из Ораховца и Велике Хоче која су се окупила крај импровизоване сцене испред школе „Доситеј Обрадовић“ у Ораховцу и „Светозар Марковић“ у Великој Хочи .

Професорка српске књижевности и језика из Ораховца Оливера Радић захвалила се младим глумцима из Грачанице на сјајној изведби представе, истакавши да је задовољна како су деца у Ораховцу и Великој Хочи реаговали с обзиром да немају често прилику да присуствују неком сличном културном догађају.

 -Живимо у потпуној изолацији, где од лоших вести, који сваког дана стижу до нас, о култури ретко да ко и говори. По реакцији деце могло се закључити да су жељни оваквих догађаја и да је представа одлично прихваћена. Мали псић Глиста синоним је и за нас који смо преостали да живимо овде, иако у малом броју наизглед мали и нејаки, требамо да будемо то што јесмо и да се тиме поносимо, рекла је Радићева.

Луткарска представа се веома допала и ученику четвртог разреда ОШ „Светозар Марковић“ из Велике Хоче, Страхињи Мицићу.

 -Представа је одлична. Било је доста шале смеха и неочекиваних сцена, а мени се највише допао тигар – прича пун утисака Страхиња.

Учитељица Татјана Великић из Ораховца каже да је долазак позоришта из Грачанице у госте деци, која нису често у могућности да виде овакве представе, одличан потез организатора.

 -Од изузетног значаја је за нас организовање оваквих културнух садржаја зато што наша деца немају често могућности да присуствују оваквим културним догађајима-, појаснила је Великићева.

Пројекат „Арно Гујон и радост у свакој школи на КиМ“ биће реализован у три фазе: Организовање трунеје на Косову и Метохији, Организовање прве радионице луткарства у Грачници и постављање Луткарске представе.

Фото: О. Радић

У првој фази која је почела у Ораховцу и Великој Хочи биће организовано извођење Луткарске представе „Буди то што јеси“ у свим школама у српским срединама на Косову и Метохији. Представе ће бити игране сваког петка или суботе до краја школске године.

У другој фази у периоду од 5.  до 10. маја биће организовани курсеви из различитих области луткарске позоришне уметности: Израде различитих врста лутака, пратећег декора и сценографије, анимација и правилно вођење лутке на сцени, сценарио – осмишљавање луткарске представе. Курсеви ће бити прилагођени деци школског узраста и младима са циљем да се упознају са тајнама луткарства. Предавачи на курсевима су познати и признати позоришни ствараоци: глумци Дечијег позоришта из Суботице – Вереш Имелда, Бошко Бошков и Марта Ароксалаши.

 Фото: О. Радић

По завршетку радионице  приступићемо постављању луткарске представе. Представу ће режирати Бошко Бошков дугогодишњи редитељ и глумац Дечијег позоришта из Суботице, који ће међу полазницима радионице извршити одабир глумаца који ће играти у представи. Представа ће премијерно бити изведена у Суботици.

Основни циљ пројекта је приближавање луткарске позоришне уметности деци и младима кроз извођење луткарске представе, објашњавање основних поступака и принципа рада на луткарској представи а крајњи циљ је да полазници стекну вештине сценаристе, луткара и науче како анимирати лутку.

Фондација „Солидарност за Косово“ финансираће и изградњу радионице, депоа за инвентар позоришта и смештај  реквизита.