Канцеларија за КИМ и Српска листа: Забрана уласка деци из Кошаркашког клуба „Слога“ из Краљева, антицивилизацијски чин

Забрану уласка деци из Кошаркашког клуба „Слога“ из Краљева на Косово, на прелазу Јариње, Канцеларија за Косово и Метохију и Српска листа називају антицивилизацијским чином.

„Нема никаквог оправдања за овакав удар Приштине на слободу кретања, која сада забрањује и да се млади баве спортом и слободно путују. Kонтинуирано антицивилизацијско дивљање Приштине претходних неколико недеља и месеци доживљава своју кулминацију и позивам међународну заједницу да реагује, не више само на кршење споразума и обавеза које привремене институције самоуправе у Приштини имају, већ зато што овакво иживљавање више нема везе са здравим разумом. Такође, упозоравам одговорне у приштинским институцијама на кривичну одговорност због оваквог понашања и последице које у будућности могу да сносе. Испитаћемо ко је, по имену и презимену, одговоран за овакво понашање према спортистима и деци, а последице би могле да уследе и изван граница Србије“,каже се у саопштењу директора Канцеларије за КИМ, марка Ђурића, који је овакав поступак окарактерисао као гнусан и „Сваког презира вредан поступак Приштине“.

Српска листа поручује да је „забрана уласка деци из Кошаркашког клуба „Слога“ на простор Косова и Метохије на прелазу Јариње, који су 2011. године успоставили Тадић, Ђилас и Јеремић, најновији пример осионости приштинских власти“.

„Опште позната је чињеница да се спортски догађаји нису забрањивали ни за време директних сукоба, па су се за време њиховог одржавања прекидала и непријатељства.

Нажалост, то не важи за приштинске привремене институције, које су још једном показале да им је циљ да Србима укину сва људска права и гетоизирају их. Албанци, којима су пуна уста права на слободу кретања, показали су на делу колико поштују то право када су Срби у питању, и споразум који су потписали у Бриселу“, поручују из Српске листе и међународну заједницу да конкретно реагује на кршење свих споразума и, како пише у саопштењу, безмерно лудило Приштине.

Српска листа, осуђујући забрану уласка деци спортистима на Косово и позива државно руководство Србије да о овом догађају обавести међународне представнике, али и најозбиљније размисли да почне да примењује реципрочне мере.

А.Ћ.