Жестока расправа у Скупштини Косова око утрошених средстава за прославу косовске независности

Скупштина Косова је на ванредној седници расправљала о трошковима Владе на које су посланици имали бројне притужбе. Опозиционе партије су критиковале Владу Рамуша Харадинаја која је, како су изнели, због прославе 11. годишњице независности направила огромене трошкове у буџету.

Жустра расправа водила се о ненаменском трошењу новца поводом прославе 11. годишњице независности Косова.  Посланик Покрета Самопредељење Аљбуљена Хаџију рекла је да је неприхватљиво колико је новца утрошено за организацију 11. годишњице независности Косова, те да оправдања премијера Рамуша Харадинаја нису реална. Хаџију је стога затражила  превремене изборе.

– Косово мора ићи на превремене изборе зато што постоје илегална средства која се троше, због тога чланови владе морају да иду својим кућама, рекла је Хаџију.

Алудирајући на то да седници присуствује највише посланика ЛДК и Самоопредељења, посланик Сафет Хадерђонај, изјавио је да је је данашња седница попримила приватни карактер.

 -Опозиција одржава приватну седницу. Опозиционе странке се престављају као безгрешне или не остављају никакаву расправу о неком закону, а да је не прекину, рекао је Хадерђонај.

Председник парламентарне групе покрета Самоопредељење, Глаук Коњуфца, рекао је да је огромна потрошња на 11. годишњицу независности шокантна.

-Тендер за независност се даје да задовољи сваког милитанта. Злоупотреба са десетинама милиона евра као што је случај са „Бецхтел Енка“. Данас расправљамо о трошковима резерви. Што је пре могуће, кад год председник пита, издвојите средства за његове књиге. Ови алати из залиха. Председнику, који лобира за поделу Косова, издвојено је 1,2 милиона евра, рекао је Коњуфца. Он је нагласио да је 200.000 евра издвојено за „Национални програм за младе“, који нема никаквог оправдања.

Жучна рапсрава између представника власти и опозиције водила се око ненаменски утрошених средстава из буџета која, као је речено, немају никаква оправдања, због чега је у једном тренутку реаговао премијер Рамуш Харадинај. Харадинај је показао документ по коме вредност трошкова за прославу 11. годишњице незавонсоти Косова близу 170. 000 евра. Харадинај је изјавио да су се неочекивани трошкови догодили и претходних година, наводећи као разлог трошкове у 2016.  који су, према његовим речима, износила близу 8 милиона евра.

 – Поздрављам дискусију о јавном новцу и ако постоје празнине и недостаци, одговорност треба дс се утврди, рекао је Харадинај. Он је такође навео да они који су одговони за ненаменско торшење буџетског новца треба да сносе кривицу и да надлежни судски органи треба да реагују.

Дритон Сељманај из редова ЛДК је изјавио да је било је злоупотреба, али каже да је папирима то покривено, и поручио је да се том логиком, иде и сада. Сељманај је позвао да се придражавају модела по коме треба да се раде ревизијски извештаји.

Косовски Министар финансија Бедри Хамза рекао је да када је у питању потрошња буџетских резерви да постоји смањење потрошње у 2017. и 2018. години.

-У овој влади нема погоршања макроекономије. Нећу оправдати трошкове ван-судских средстава. Косово је једина земља у региону која је покренула портал за транспарентност потрошње јавног новца “, рекао је Хамза . Он је додао да је за потребе прославе косовске независности Влада издвојила 500 хиљада евра, али да ће, како је навео, њихова потрошња бити транспарентна.

Посланик Нисме Миљаим Зека јхе рекао да никада није говорено о крађи која се догодила у време владавине Агима Чекима, говорио је о постаљању спроменика Скедербегу, када је, како је изнео, злоупотребљено близу 1, 8 милиона ервра.

Иако је у јендом тренутку деловало да данашња ванредна седница скуштине Косова неће бити одржана, јер су у сали били присунти само посланици опозиционе ЛДК и Самопредељења, убрзо су почели да пристижу и остале њихове колеге из других странака, тако да је расправа о јединој тачки дневог реда, издвајању финансијских средстава за непредвиђене трошкове, ипак отпочела. Данашњи дневни ред усвојен је на захтев 44 посланика, а ванредна седница је била најављена за 5. март. Међутим, због обележавања „Епопеје ОВК“ она је одложена.

Иван Миљковић