Proterivanje šestorice turskih građana, ponovo u fokusu

gulenisti

Uoči godišnjice proterivanja šestorice turskih državljana, koji navodno podržavaju Fetulaha Gulena, poznatog po tome što je 70-tih godina započeo projekat osnivanja privatnih obrazovnih institucija, i nekadašnjeg bliskog partnera aktuelnog predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana, reagovala je američka ambasada u Prištini.

Uoči godišnjice proterivanja šestorice turskih državljana, koji navodno podržavaju Fetulaha Gulena, poznatog po tome što je 70-tih godina započeo projekat osnivanja privatnih obrazovnih institucija, i nekadašnjeg bliskog partnera aktuelnog predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana, reagovala je američka ambasada u Prištini.

Putem saopštenja, američka ambasada je pozvala kosovske institucije “da osiguraju punu odgovornost za svakog ko krši zakon, i podsetila kosovske lidere da bezbednosne institucije moraju da deluju samo u okviru svojih ustavnih ovlašćenja, u skladu sa vladavinom prava”.

Američka ambasada je reagovala na nalaze parlamentarne Komisije koja je istaživala okolnosti pod kojima su proterani turski državljani sa Kosova i iznela zadovoljstvo što je i pored pokušaja ometanja njihovog rada ona otkrila kršenja zakona u vezi sa ovim incidentom.

Ova “Komisija je ustanovila 31. zakonsko ili proceduralno kršenje od strane Kosovske agencije za inteligenciju, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih institucija, što izaziva zabrinutost u vezi sa prevarom ključnih bezbednosnih agencija, kao i podložnosti sektora bezbednosti političkoj manipulaciji”, ističe se u reagovanju. Takođe se naglašava da “problem nije u navodnoj krivici ili nevinosti pojedinaca, već u očiglednom zaobilaženju kosovskih pravnih procesa od strane kosovskih političara. Politički pritisak na bezbednosni sektor da se prekrši kosovski zakon je ogromno kršenje demokratskih vrednosti. Pozivamo na potpunu transparentnost u sektoru bezbednosti i u vođenju spoljnih poslova, kako bi se sprečilo neprikladno mešanje kosovskih političara u budućnosti”, navodi se između ostalog u saopštenju.

Ovaj stav američke ambasade podržala je i britanska ambasada u Prištini, a zatim i nemačka ambasada koja je istakla da je vladavina zakona ključna i da parlamentarnoj Komisiji koja je istraživala ovaj slučaj treba da se omogući da iznese javno rezultate svoje istrage.

Inače, 15. februara ove godine, predsednik parlamentrane Istražne Komisije Dželjalj Sverča je zajedno sa potpredsednikom podneo tužbu Osnovnom sudu u Prištinin protiv predsedništva skupštine Kosova, koje im nije produžilo mandat, iako su to zatražili u legitimnom i zakonskom roku.

Hadži Šalja, član parlamentrane Istražne Komisije iz Socijaldemokratske inicijative je izjavio dnevnom listu “Zeri” da je reagovanje američke ambasade zakasnelo.

-Komisija nije završila posao i ne mogu da ocenim da je pronašla 31. kršenje, jer nije završila posao i izveštaj. Zato, ne mogu da se sada pozivaju da je Istražna Komisija pronašla kršenja.

Šef parlamentarne grupe Pokreta Saaopredeljnje Gljauk Konjufca je za “Gazeta Express” izjavio de je ovo reagovanje američke ambasade zabrinjavajuće pošto se vide i velika kršenja prilikom proterivanja turskih državljana.

-Predsednik stoji iza ovoga. Ima puno nalaza Komisije koji govore da predsednik treba da razjasni neke nejasnoće u vezi njegovog involviranja u ovaj slučaj. Nije ni otišao na sastanak Komisije da odgovori na njena pitanja. Šef Kosovske službe za inteligenciju je bio njegov savetnik. Glavnog čoveka na vlasti je zamenio šef Kosovske službe za inteligenciju, izjavio je Konjufca.

Međutim, poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musljiu, član ove komisije je emisiju “Frontal”, na televiziji ”T7” izjavila da je ova Komisija bila neuspešna. Ona tvrdi da produženje mandata nije zatražen u zakonskom roku, optužujući članove komisije iz redova opozicije da nemaju iskustva u radu komisija.

S druge strane predsednik Komisije Dželjalj Sverča iz opozicionog Pokreta Samoopredeljenje tvrdi da je krivica kod članova iz redova vladajuće koalicije.

-Ucena sa kvorumom u radu Komisije, gde su poslanici političkih subjekata na vlasti uvek kada im se nije svideo rezultat rada Komisije napuštali sastanke ili nisu uopšte dolazili na određene sastanke. Mama je jasno, izveštaj je spreman, sve što je trebalo uraditi je da se ovaj izveštaj izglasa, ali je glasanje onemogućeno zbog opstrukcija nekoliko članova Komisije, rekao je Svečlja.

Član ove komisije iz Demokratskog saveza Kosova Driton Seljmanaj je rekao da su odatle predali tužilaštvu i da očekuju da će ono uraditi svoj posao.

“Naša je procena bila da je bilo 31 proceduralno kršenje, a čak i određeni elementi krivičnog dela. Ubeđeni smo da je bilo krivičnih dela, niz krivičnih dela izvršenih od strane državnih zvaničnika u ovom slučaju i verujemo da će državno tužilaštvo uspeti da sa podacima koje smo im ponudili okončati svoj posao”, rekao je Seljmanaj.

Povodom reagovanja američke ambasade oglasio se i tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Sulj Hodža koji je za Radio Slobodna Evropa izjavio da je istraga o slučaju proterivanja turskih državljana započeta prošle godine i da tužilaštvo prikuplja podatke te da će Izveštaj parlamentrane Komisije biti deo predmeta.

Inače, nakon incidenta proterivanja turskih državljana bez zakonskih procedura, smenjeni su sa funkcija šef Kosovske agencije za inteligenciju Driton Gaši i ministar unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj.

Premijer Ramuš Haradinaj je reagovao putem Fejsbuka, ističući da bi rasvetljavanje istine, odgovornih i zakonskog zaobilaženja pomoglo u izgradnji demokratije i poštovanja ljudskih prava. On je podsetio da niko nije iznad zakona i da nijedna institucija Kosova neće kršiti univerzalna ljudska prava.

“Preduzeti koraci od strane izvršne vlasti su garant da ćemo u sličnim situacijama biti beskompromisni u primeni zakona Kosova. Bez ikakvih prejudiciranja, vladavina zakona će biti naš jedini put”, napisao je Haradinaj.

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravdu (IKD) Ehat Miftaraj, smatra da državno tužilaštvo treba da nepristrasno i velikom odgovornošću vrši svoje kompetencije na pravi način, za sve građane Kosova, ali i za “međunarodne faktore kako bi se prenela poruka da Kosovo nema samo na papiru, nema samo u Ustavu najbolje prakse i standarde za zaštitu ljudskih prava i sloboda, već da ih primenjuje u praksi, ali u konkretnom slučaju, Kosovo nije uspelo da to i uradi”, izjavio je Miftaraj za Radio Slobodna Evropa.

KosovoLajv- Violeta Oroši Berišaj