Брисел спреман за наставак дијалога, али не и учесници

Висока представница Европске уније (ЕУ) Федерика Могерини је учествујући на седници Савета безбедности Организације уједињених нација (УН) поновила да Косово треба да повуче одлуку о такси на увоз српске и босанске робе и изнела став да би одмах након тога сазвала нову рунду дијалога између Косова и Србије.

-Као што знате, ја лично олакшавам дијалог. Али дијалог не припада мени, Европској унији или некоме од нас за овим столом, он припада двема странама. На њима је да постигну споразум, који би био прихватљив за обе стране. У исто време коначан споразум треба да буде у складу са међународним правом и треба да буде подржан од Савета безбедности УН, изјавила је Могерини.

Став посреднице у косовско српском дијалогу у Бриселу подржала је посланица Европског парламента Тања Фајон, која је изјавила да Могерини у ствари жели да оконча свој мандат са “позитивном историјом”

-Имам поверење у Федерику Могерини. Знам да је дијалог између Србије и Косова веома важан не само за њу, него него и за ЕУ. Реч је о проширењу Западног Балкана”, изјавила је Фајон.

С друге стране, премијер Косова Рамуш Харадинај је затражио од посреднице у косовско–српском дијалогу Могерини да не везује наставак дијалога са одлуком о такси на увоз српске и босанске робе.

-Дијалог је избачен из колосека много времена пре успостављања такси. Недостатак транспарентности, охрабривање предлога за размену територије и неуспех у примени постојећих споразума, то су разлози. Дијалог може и треба да се врати, али да се не везује за тарифе, написао је на Твитер налогу Харадинај.

Реаговао је и српски шеф дипломатије Ивица Дачић који је истакао да изјава Могеринијеве да Савет безбедности УН треба да верификује споразум између Приштине и Београда, не значи да ће бити промене формата преговора. Он је још додао да нема преговора и да Приштина “своју платформу може да окачи у ходнику парламента као зидну новину или унутрашње обавештење.

Косовско-српски дијалог у Бриселу је блокиран од новембра месеца прошле године, када је косовска Влада увела таксе на увоз српске и босанске робе, а од ове одлуке не одустаје и поред снажних притисака ЕУ и стратешког партнера, Сједињених америчких држава.

Јета Краснићи из Демократског Института Косова сматра да одбијање суспензије царинске таксе од стране косовске Владе за последицу има наношење штете у односима Косова са земљама које се сматрају пријатељским.

-Ми стојимо пред чињеницом када треба видети како сачувати наш интерес као државе у склопу процеса дијалога (са Србијом) и у склопу тог процеса очувати и партнерство са нашим међународним пријатељима. Сваки корак који предузимамо, треба да се направи на основу стратегије око које треба стално да се консултујемо и добијемо подршку наших међународних партнера, изјавила је Краснићи за Радио Слободна Европа.

С друге стране политиколог и добар познавалац европских интеграција, Јехона Љуштаку Садриу, изјавила је да треба направити анализу и видети које би нове активности могле бити у будућности.

-Како год, Косово губи јер је то веома одлучујуц́и захтев међународне заједнице да суспендује таксу. Мислим да недостатак алтернативе од стране Косова затвара многе путеве који се тичу односа са међународном заједницом и мислим да треба да се пронађе хитно решење да се ова такса суспендује на неко време и постигне споразум, изјавила је Љуштаку Садриу.

Косовска Влада је у међувремену основала тим за преговоре са Србијом, а скупштина Косова је већином гласова усвојила Закон и Платформу за дијалог, коју су пре неколико дана Канцеларији европске посреднице Могерини, предали челници косовског преговарачког тима.

Премијер Харединај се током дана састао са посланицима из редова турске заједнице, а на свом Фејсбук профилу је истакао да су и припадници невећинских заједница, дакле и турске, неодвојиви део косовске реалности, и да би оне требале да буду укључене у дијалог са Србијом.

По њему, “оснаживање косовских Турака у контексту дијалога са Србијом утиче на јачање позиције наше земље као друштво вредности, као што је мултиетничност и културолошка различитост”.

Представници цивилног друштва истичу да постоје неслагања унутар владајуће коалиције због тога што премијер Рамуш Харадинај одбија да привремено суспендује таксу, чиме би се испунио услов званичног Београда за наставак дијалога у Бриселу.

Адри Нурелари, саветник председника косовског парламента Кадрија Весељија је у емисији Инфо Магазин на телевизији Кљан Косова изјавио да је ова одлука о такси злоупотребљена и да је смешно образложење премијера да се таксом брани територија, додајући да се она брани у скупштини.

С друге стране, заменик премијера из Демократске партије Косова Енвер Хоџај је истакао да уколико одлука о такси буде довела односе са САД на нулту тачку, да ће због одговорности поднети оставку.

Хоџај је на телевизији Дукађини изјавио да је ова одлука већ пољуљала односе између Косова и САД.

-Такса је озледила наше односе са Америком јер је Америка заинтересована да оконча изградњу државности Косова. Ми нисмо увели таксу Америци. Када је амерички председник написао два писма једној малој држави као што је Косово, ми не треба да дискутујемо да ли такса треба да се уклони или не. Страхујем да ако ЕУ услови будућност Србије, то неће бити до бескраја, изјавио је Хоџај.

Он је рекао да Косово треба да искористи историјски тренутак међународне пажње, за постизање коначног споразума са Србијом.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај