D. Jevtić: Stejt department konačno nazvao stvari pravim imenom

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић, Министар за повратак и заједнице

Zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić je povodom godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava u svetu američkog Stejt departmenta,

Zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić je povodom godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava u svetu američkog Stejt departmenta, u saopštenju za javnost, rekao da su se konačno u jednom tako važnom dokumentu stvari nazvale pravim imenom.

„Izveštaj Stejt departmenta koji se odnosi na Kosovo, konkretno na položaj Srba kao i pitanje povratka, konačno je ukazao na istinske probleme u ovim segmentima i prikazuje realnost problema sa kojima se suočavamo, a na koje smo moje kolege i ja ukazivali i ukazujemo već duže vreme. Preko 100 incidenata i nedovoljna podrška procesu povratka, u najkraćem opisuju sve ono što danas predstavlja problem opstanka i povratka Srba na Kosovo. Nedvosmisleno je potvrđeno da se povratak podržava samo deklarativno, a da konkretno lokalne većinske zajednice kao i institucije zadužene za vladavinu prava i zakona čine vrlo malo ili gotovo ništa u podršci procesu povratka raseljenih, ali i opstanku nevećinskih zajednica na Kosovu. Imovina kao jedan od ključnih pitanja, ne samo kada je o povratku i opstanku reč, već i osnovnih ljudskih prava, jedna je od najvećih prepreka u rešavanju ovih problema. Nadam se da će ovaj izveštaj uticati na delovanje i predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu da po ovim pitanjima urade više i imaju veći uticaj na institucije koje treba da urade svoj posao u skladu sa zakonima. Na kraju želim da izrazim lično zadovoljstvo zbog činjenice da su diplomatske aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Đ​urića, mojih kolega političkih predstavnika Srba sa Kosova i mene lično, dale rezultate i da sve ono što sam prezentovao o ovim pitanjima i problemima tokom sastanaka sa predstavnicima Stejt departmenta, i na Kosovu ali i tokom moje posete Vašingtonu su prihvaćene i ozbiljno razmatrane.“ istakao je Jevtić.

U godišnjem izveštaju Stejt departmenta, koji je predstavio državni sekretar SAD Maj Pompeo, pominje se i Kosovo, konkretno napad na Srbe. U delu izveštaja posvećenom Kosovu navodi se da su najveći problemi napadi na etničke manjine, uključujući i one od strane snaga bezbednosti. U izveštaju objavljenom na sajtu Stejt departmenta se navodi i da incidenti i napadi protiv Srba na Kosovu kontinuirano traju. Navodi se takođe da je u prvih sedam meseci 2018. registrovano više od 100 incidenata koji uključuju krađe, oštećivanje imovine kosovskih Srba i Srpske pravoslavne crkve i verbalne napade. Navodi se i da je proces povratka raseljenih Srba otežan zbog bezbednosnih incidenata kao i nespremnosti lokalnih zajednica da prihvate povratnike. Uprkos zvaničnim pozivima na povratak raseljenih lica, kosovska vlada nije preduzela korake da eliminiše prepreke njihovom povratku, kao što je, izmedju ostalog povratak imovine, kaže se, između ostalog, u izveštaju Stejt departmenta.

A.Ć.