Д. Јевтић: Стејт департмент коначно назвао ствари правим именом

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Заменик премијера и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић је поводом годишњег извештаја о стању људских права у свету америчког Стејт департмента, у саопштењу за јавност, рекао да су се коначно у једном тако важном документу ствари назвале правим именом.

„Извештај Стејт департмента који се односи на Косово, конкретно на положај Срба као и питање повратка, коначно је указао на истинске проблеме у овим сегментима и приказује реалност проблема са којима се суочавамо, а на које смо моје колеге и ја указивали и указујемо већ дуже време. Преко 100 инцидената и недовољна подршка процесу повратка, у најкраћем описују све оно што данас представља проблем опстанка и повратка Срба на Косово. Недвосмислено је потврђено да се повратак подржава само декларативно, а да конкретно локалне већинске заједнице као и институције задужене за владавину права и закона чине врло мало или готово ништа у подршци процесу повратка расељених, али и опстанку невећинских заједница на Косову. Имовина као један од кључних питања, не само када је о повратку и опстанку реч, већ и основних људских права, једна је од највећих препрека у решавању ових проблема. Надам се да ће овај извештај утицати на деловање и представника међународне заједнице на Косову да по овим питањима ураде више и имају већи утицај на институције које треба да ураде свој посао у складу са законима. На крају желим да изразим лично задовољство због чињенице да су дипломатске активности председника Србије Александра Вучића, директора Канцеларије за КиМ Владе Србије Марка Ђ​урића, мојих колега политичких представника Срба са Косова и мене лично, дале резултате и да све оно што сам презентовао о овим питањима и проблемима током састанака са представницима Стејт департмента, и на Косову али и током моје посете Вашингтону су прихваћене и озбиљно разматране.“ истакао је Јевтић.

У годишњем извештају Стејт департмента, који је представио државни секретар САД Мај Помпео, помиње се и Косово, конкретно напад на Србе. У делу извештаја посвећеном Косову наводи се да су највећи проблеми напади на етничке мањине, укључујући и оне од стране снага безбедности. У извештају објављеном на сајту Стејт департмента се наводи и да инциденти и напади против Срба на Косову континуирано трају. Наводи се такође да је у првих седам месеци 2018. регистровано више од 100 инцидената који укључују крађе, оштећивање имовине косовских Срба и Српске православне цркве и вербалне нападе. Наводи се и да је процес повратка расељених Срба отежан због безбедносних инцидената као и неспремности локалних заједница да прихвате повратнике. Упркос званичним позивима на повратак расељених лица, косовска влада није предузела кораке да елиминише препреке њиховом повратку, као што је, измедју осталог повратак имовине, каже се, између осталог, у извештају Стејт департмента.

А.Ћ.