Жене из Сушице и Новог Бадовца покрећу иницијативу за изградњу обданишта

Жене из Сушице и Новог Бадовца покренуле су иницијативу за изградњу вртића у једном од ова два села надомак Грачанице, јер како су истакле, то је велика потреба тамошњих мештана.  На састанку која је инициран од стране НВО „Гиор“ из Грачанице, а у оквиру програма јачања капацитета код жена, који се спроводи уз подршку америчке Амбасаде на Косову, учествовали су локални представници и директорка Одељења за образовање општине Грачаница, Бранкица Ничић.     

Снежана Андрејевић је као представница мештанки Сушице и Новог Бадовца, које су присуствовале састанку у ОШ „Свети Сава“, представила иницијативу за изградњу вртића.

 -Потреба за вртићем је огроман, у наша два села има близу седамдесеторо деце, одавде се ни једна породица није иселила, а изградња обданишта свима би много значила с обзиром на то да нам је најближи вртић у Грачаници, рекла је Андрејевићева.

Као покретач иницијативе Снежана се нада да ће локална самоуправа изаћи у сусрет и помоћи у изградњи обданишта.

Фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Представник села Сушице Урош Јовановић и одборник у Скупштини опшитне Грачаница Радован Филић су подржали иницијативу покренуту од стране жена из Сушице и Новог Бадовца и сложили се да је неопходно формирати иницијатинви одбор који ће испитати стање на терену, прикупити информације о броју деце, сагледати реалне потребе и потом их представити председнику општине Грачаница.

-Веома ми је драго што је иницијатива потекла од жена, јер су ретке ситуације да жене покрећу неку иницијативу, тако да ово је добар показатељ какво је стање са правима жена у нашем друштву, рекао је одобрник у Скупштини оптшине Грачаница, Радован Филић.

Филић се сложио да је потреба за вртићем релана и нагласио да је за решавање овог проблема потребна добра организација.

„Планови за буџетирање оваквих пројеата се праве годину дана уназад, тако да смо што се издвајања средстава за овакав вид пројекта закаснили“, рекла је директорка Одељења за образовање у општини Грачаница, Браникица Ничић.

Бранкица Ничић, директорка Одељења за образовање у Општини Грачаница, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Нагласивши да није знала да овакав проблем постоји и да није видела захтев мештана за изградњу вртића, она је рекла да ће се потрудити да иницијатива буде уврштена у буџетска планирања за наредну годину.

-Овакви пројекти, њихова изградња и одржавање изискују велике трошкове, не могу се овакве ствари решавати од данас за сутра. Ја подржавам иницијативу за изградњу вртића, али мислим да је нереално очекивати да се то догоди у овој години“, рекла је Ничићева.

На састанку је такође договорено да представнице жена присуствују јавној расправи за усвајање буџета за наредну годину, која ће бити одржана у септембру ове године, током које ће затражити буџетска издвајања за реализацију идедје о изградњи вртића.

Живојин Ћирковић, који је модерирао данашњим састанком између жена и представника локалне самоурпаве, каже да је циљ да се жене саме организују и покрећу различите иницијативе како би унапредиле живот у свом месту.

Живојин Ћирковић,фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

 – Женама је требала нака врста иницијалне каписле, требало им је нешто мало да их покрене. То је био наш задатак, али и циљ, да покренемо жене да решавају проблеме унутар своје заједнице. Ми живимо овде и живећемо и данас и сутра овде , треба нам здрава средина, требају нам вртићи и обданишта, треба нам омладина и све су то наши проблеми које требамо решавати, закључио је на крају Ћирковић.

 

Иван Миљковић