fbpx

Žene iz Sušice i Novog Badovca pokreću inicijativu za izgradnju obdaništa

Žene iz Sušice i Novog Badovca pokrenule su inicijativu za izgradnju vrtića u jednom od ova dva sela nadomak Gračanice, jer kako su istakle, to je velika potreba tamošnjih meštana.

Žene iz Sušice i Novog Badovca pokrenule su inicijativu za izgradnju vrtića u jednom od ova dva sela nadomak Gračanice, jer kako su istakle, to je velika potreba tamošnjih meštana.  Na sastanku koja je iniciran od strane NVO „Gior“ iz Gračanice, a u okviru programa jačanja kapaciteta kod žena, koji se sprovodi uz podršku američke Ambasade na Kosovu, učestvovali su lokalni predstavnici i direktorka Odeljenja za obrazovanje opštine Gračanica, Brankica Ničić.     

Snežana Andrejević je kao predstavnica meštanki Sušice i Novog Badovca, koje su prisustvovale sastanku u OŠ „Sveti Sava“, predstavila inicijativu za izgradnju vrtića.

 -Potreba za vrtićem je ogroman, u naša dva sela ima blizu sedamdesetoro dece, odavde se ni jedna porodica nije iselila, a izgradnja obdaništa svima bi mnogo značila s obzirom na to da nam je najbliži vrtić u Gračanici, rekla je Andrejevićeva.

Kao pokretač inicijative Snežana se nada da će lokalna samouprava izaći u susret i pomoći u izgradnji obdaništa.

Foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Predstavnik sela Sušice Uroš Jovanović i odbornik u Skupštini opšitne Gračanica Radovan Filić su podržali inicijativu pokrenutu od strane žena iz Sušice i Novog Badovca i složili se da je neophodno formirati inicijatinvi odbor koji će ispitati stanje na terenu, prikupiti informacije o broju dece, sagledati realne potrebe i potom ih predstaviti predsedniku opštine Gračanica.

-Veoma mi je drago što je inicijativa potekla od žena, jer su retke situacije da žene pokreću neku inicijativu, tako da ovo je dobar pokazatelj kakvo je stanje sa pravima žena u našem društvu, rekao je odobrnik u Skupštini optšine Gračanica, Radovan Filić.

Filić se složio da je potreba za vrtićem relana i naglasio da je za rešavanje ovog problema potrebna dobra organizacija.

„Planovi za budžetiranje ovakvih projeata se prave godinu dana unazad, tako da smo što se izdvajanja sredstava za ovakav vid projekta zakasnili“, rekla je direktorka Odeljenja za obrazovanje u opštini Gračanica, Branikica Ničić.

Brankica Ničić, direktorka Odeljenja za obrazovanje u Opštini Gračanica, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Naglasivši da nije znala da ovakav problem postoji i da nije videla zahtev meštana za izgradnju vrtića, ona je rekla da će se potruditi da inicijativa bude uvrštena u budžetska planiranja za narednu godinu.

-Ovakvi projekti, njihova izgradnja i održavanje iziskuju velike troškove, ne mogu se ovakve stvari rešavati od danas za sutra. Ja podržavam inicijativu za izgradnju vrtića, ali mislim da je nerealno očekivati da se to dogodi u ovoj godini“, rekla je Ničićeva.

Na sastanku je takođe dogovoreno da predstavnice žena prisustvuju javnoj raspravi za usvajanje budžeta za narednu godinu, koja će biti održana u septembru ove godine, tokom koje će zatražiti budžetska izdvajanja za realizaciju idedje o izgradnji vrtića.

Živojin Ćirković, koji je moderirao današnjim sastankom između žena i predstavnika lokalne samourpave, kaže da je cilj da se žene same organizuju i pokreću različite inicijative kako bi unapredile život u svom mestu.

Živojin Ćirković,foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

 – Ženama je trebala naka vrsta inicijalne kapisle, trebalo im je nešto malo da ih pokrene. To je bio naš zadatak, ali i cilj, da pokrenemo žene da rešavaju probleme unutar svoje zajednice. Mi živimo ovde i živećemo i danas i sutra ovde , treba nam zdrava sredina, trebaju nam vrtići i obdaništa, treba nam omladina i sve su to naši problemi koje trebamo rešavati, zaključio je na kraju Ćirković.

 

Ivan Miljković

%d bloggers like this: