Đurić: Napad na srpske mladiće taktika zastrašivanja Srba na severu Kosova

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je sinoćni „linč dvojice srpskih mladića“ u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice deo je organizovane i politički inspirisane taktike zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a cilj je, kako je naglasio Đurić, da se serijom izolovanih incidenata izazove protivreakcija srpskog naroda i dalja eskalacija napetosti.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je sinoćni linč dvojice srpskih mladića u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice deo je organizovane i politički inspirisane taktike zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a cilj je, kako je naglasio Đurić, da se serijom izolovanih incidenata izazove protivreakcija srpskog naroda i dalja eskalacija napetosti.

„Ovaj napad ne može se posmatrati van konteksta albanskih namera da anektiraju severni deo Kosovske Mitrovice, odnosno da srpski deo grada integrišu u nekakvu jedinstvenu opštinu Kosovska Mitrovica. Albanski ekstremisti pokazali su da ne prezaju od nasilja da svoj pakleni naum sprovedu u delo, ali to neće pokolebati rešenost srpskog naroda da opstane na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je apelovao na Srbe u Kosovskoj Mitrovici da ne nasedaju na provokacije ove vrste, jer bi svakim nepromišljenim odgovorom zapravo izašli u susret željama i očekivanjima ekstremnih Albanaca koji svakodnevo traže povod za eskalaciju sukoba.

„Oni imaju mnogo razloga da budu nervozni, a na nama je da budemo strpljivi i promišljeni, i da ne nasedamo na provokacije ove vrste, iako je veoma teško i bolno uzdržati se kada napadaju našu decu. Albanskim ekstremistima još jednom poručujem da ne iskušavaju spremnost Srbije da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji, jer ona je nesumnjiva i zasnovana na realnoj snazi”, zaključio je Đurić.