Амерички конгресмен: Северну Македонију поделити између Косова и Бугарске

Републикански конгресмен Дејна Рорабахер изјавио је за албанску телевизију „Вижн плус“ да би требало редефинисати границе на Балкану и да би републику Серверну Македонију требало поделити између такозваног Косова и Бугарске. Рорабахер, који је од албанских терориста добијао признања као заговорник њиховог наоружавања, каже и да је креирање Македоније као државе пропали пројекат.

-Моје виђење је да Македонија није држава, жао ми је, али то није држава. Постоји део државе који неће моћи да живи у тој заједници у даљој будућности. Због тога Албанци са Косова и из Македоније треба да буду Косово, а остатак Македоније треба да буде део Бугарске или неке друге земље са којом мисли да је близак, изјавио је Рорабахер.

Упитан да ли председник САД Доналд Трамп треба да подржи цепање држава на Балкану, он је рекао да он сада има утицај на креаторе америчке политике.

На Рорабахерове изјаве реаговало је Министарство спољних послова Македоније, које је навело да он „потпирује националистичку реторику у региону“.

“Он је изразио своје виђење које нас враћа у прошлост и потпирује националистичку реторику у региону. Верујемо да ће Стејт департмент отклонити било какве сумње и потврдити свој актуелни став према Македонији и Балкану“, наводи се у саопштењу.

Рорабахер, познат као поборник албанских интереса у Конгресу, недавно је изјавио и да би зарад мира на Балкану требало „разменити територије“, тако да Прешевска долина припадне „држави“ Косово, а север јужне српске покрајине Србији.

(Извор: Спутњик)