FORUM FUTURE: Имаћемо озбиљан проблем уколико нема договора између Београда и Приштине

Свеобухватни споразум о нормализацији односа између Србије и Косова је неохпдан и он треба да гарантује мултиетнички карактер Косова. Будућност односа измешу Срба и Албанаца зависи од дискурска Приштине и Београда, закључено је на конференцији о „Будућности односа Срба и Алабанаца“ која је одржана у Северној Косовској Митровици.

Сурлић: Ако не буде споразума, имамо озбиљан проблем

Асистент на Факултету политичких наука у Београду Стефан Сурлић, верује у постизање споразума између Београда и Приштине и истиче да ако до њега не дође, онда имамо озбиљан проблем зато што на међународном плану Косово ће само увећавати своју фрустрираност због одсуства чланства у кључним међународним институцијама и организацијама.

Стефан Сурлић

На унутрашњем плану, наводи даље он, српска заједница ће трпети у политичком смислу, биће маргинализована, а у крајњем случају претиће јој нестанак.

-Кључни интерес Србије би био да заштити и очува српску заједницу као значајан друштвени и политички елемент Косова, а Приштини је кључан интерес да заокружи своју причу о суверености својим чланством у кључним међународним организацијама, – каже Сурлић.

По његовој оцени, суверенитет Косова неће бити угрожен ако се дају већа права и већа аутономија Србима на Косову.

-Напротив, они ће постати интегративнији део друштва. Нити ће Србији мањкати суверенитет, ако се албанска заједница на југу Србије повезује више са Приштином или можда користи уџбенике који су штампани у Приштини, или можда КБЦ у Митровици функционише потпуно у складу са здравственим системом Србије, – каже Сурлић.

– Допустимо људима да живе нормално, да верују у институције у које су до сада показивали поверење, а на Приштини и Београду је само да то преточе у један политички споразум где би озваничили да је сарадња нешто што је пожељно, добродошло и што треба да створи трајан мир и стабилност, поручује Сурлић.

Хоџа: Не видим коначно решење са овим политичким елитама

Цивилна активисткиња Теута Хоџа каже да не види коначно решење између Косова и Србије са постојеће две политичке елите које имамо на Косову одонсно у Србији.

Теута Хоџа

-Просто, сама чињеница да су то две елите које су за сто изнеле античку идеју о размени територија и стварања држава нација, дајемо места са српском већином – узимамо она са албанском и тиме смо задовољни. Мислим да је требало да дође до промене политичких елита у најмању руку – оцењује Хоџа.

Она сматра да је дијалог Београда и Приштине кренуо у погрешном смеру, јер ни једна ни друга страна нису одговориле на потребе друштва, истичући да будућност односа Срба и Албанаца зависи од омладине.

Соврлић: Будућност односа Срба и Албанаца зависи од дискусра БГ и ПР

Уредница платформе “Црно бели свет” Сања Соврлић каже да будућност односа између Срба и Албанаца зависи од јавног дискусрса Београда и Приштине.

Сања Соврлић, уредница ЦБС платформе

-Ако неко има интерес да односи буду лоши, то ће тако и бити… Ако би имали квалитетнији живот ми данас не би разговарали о овим питањима, али манипулација грађанима је много једноставнија када је друштво сиромашно и она је идеална да се скрене пажња са правих проблема,- наводи Соврлић.

Истиче да су политичке кризе често изговор за то што институције не раде свој посао и што се не баве реалним проблемима грађана.

-Стално имамо кризе које живот обичних људи остављају по страни… Могућност за побољшање односа између Срба и Албанаца видим кроз побољшање квалитета живота грађана,- истиче Соврлић.

Беха: Споразум КС-СРБ треба да гарантује мултиетничност Косова  

Професор на Факултету политичких наука у Приштини Адем Беха мишљења је да Косово и Србија треба да потпишу споразум о миру којим се отвара ново поглавље у односима између Косова и Србије и удносима између Албанаца и Срба

Адем Беха, провесор политичких наука

-Тај споразум би требало да гарантује изнад свега мултиетнички карактер државе Косово. Подела и поновно цртање граница је у супротности са свим инвестицијама међународне заједнице од 1999. године на овамо,- оцењује он.

Беха наглашава да ако би постојао пројекат цртања граница, премештања становништва, размене територија итд. то би био један од најкатастрофалнијих пројеката у овом веку на Балкану и аутоматски би постао темељ новог сукоба Срба и Албанаца, односно Косова и Србије.

Беха истче да је идеја размене територија опасна и за саме Србе, јер имамо део Срба који би морао да се расели са Косова што би, како оцењује, уништило све међународне инвестиције и улагање у мултиетничко друштво.

-Моноетничка друштва су  друштва која не можете наћи нигде у Европи и пројекти изградње моноетничких друштава су резултирали неуспесима. Због тога мултиетничка друштва постоје у целој Европи и то би требао да буде циљ и српске и албанске политичке елите,- каже професор ФПН из Приштине.

Упозорава да ако буде заказао пројекат “Ахтисаријевог плана” и ако се примени “Пројекат новог цртања граница” да ће онда бити постављено питање о децентрализацији власти и судбини пет српских општина које су добиле додатна овлашћења захваљујући Ахтисарију.

-Не може се више рачунати на њих (на пет општина), право на језик – које је суштинско право за српску заједницу на Косову – не може се више рачунати на то, као ни на десет резервисаних места у Скупштини Косова,- истиче Беха.

У тој ситуацији, објашњава Беха, говоримо о суштинској измени оквира којим су додељена сва ова права, измени Ахтисаријевог плана који је ушао у Устав Косова и који мање више гарантује мултиетнички карактер Косова.

Све ово речено је на конференцији Форум Футуре Будућност односа Срба и Албанаца“ коју је организовала НВО “Актив” из Северне Митровице.

Конференција је одржана у оквиру пројекта Центар грађанске енергије који је финансијски подржан од стране Косовске фондације за отворено друштво (КФОС).