SAOPŠTENJE EPARHIJE RAŠKO-PRIZRENSKE

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Манастир Грачаница

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Манастир Грачаница


Povodom objavljivanja vesti TV Most o sastanku Episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova, Ekremom Mustafom,

Povodom objavljivanja vesti TV Most o sastanku Episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova, Ekremom Mustafom, Eparhja raško prizrenska se oglasila saopštenjem, u kojem se kaže da je vest kleveta i politički naručena. Saopštenje prenosimo u celosti:

„TV Most iz Mitrovice juče 21. marta objavio je očigledno politički naručenu vest pod nazivom „Vladika SPC u tajnosti primio komandanta prištinskih specijalaca“ (link ) u kojoj je najgrubljim klevetama napadnuta ličnost Episkopa Raško-prizrenskog Teodosija i ugled SPC.

Činjenica je da nije reč o nikakvom „tajnom sastanku“ već o razgovoru koji je sa ministrom unutrašnjih poslova iz Prištine održan u prisustvu misije OEBS u gostoprimci manastira Gračanica 1. marta ove godine, a povodom nedavnih pretnji deportacijom pojedinim kliricima Eparhije Raško-prizrenske. Budući da srpski predstavnici, koji inače i dalje učestvuju u radu institucija u Prištini, nisu do sada pokazali ni minimum brige za ove pretnje o kojima je već obaveštavana javnost, Episkop Teodosije je radi zaštite svog monaštva i sveštenstva zatražio direktan sastanak sa prištinskim ministrom uz posredovanje misije OEBS-a. Cilj ovog sastanka je bio da se omogući normalno izdavanje dozvola za boravak onim kliricima Eparhije raško-prizrenske koji nemaju kosovska dokumenta i da se klirici poštede zastrašivanja deportacijom od strane pripadnika kosovskog MUP-a. Na sastanku su dobijene garancije da se ovakvi događaji ubuduće neće ponavljati.

Nesporazumi oko izdavanja dozvola za boravak kulminirali su početkom ove godine kada je monahu Antoniju (Mihajlu Surlanu) iz manastira Zočište umesto rutinskog produžetka dozvole za boravak, u kancelariji MUP-a u Prištini saopšteno da će uskoro biti deportovan sa Kosova i Metohije jer je posedovao srpski pasoš Koordinacione uprave za KiM. Ovim slučajem su se odmah pozabavili i međunarodni predstavnici, posebno iz misije OEBS-a, koja je i predložila organizovanje ovog sastanka.

Nažalost, svedoci smo da se napori Episkopa Teodosija u borbi za opstanak sveštenstva, monaštva i vernog naroda naše Crkve na Kosovu i Metohiji i dalje koriste kao politička meta onih koji, umesto da predstavljaju svoj narod, rade za uske političke i lične interese. Već mesecima po narudžbama istih nalogodavaca u medijima se blati Eparhija Raško-prizrenska zbog svog glasnog protivljenja politici podele i priznanja Kosova i Metohije i svedočenja jasnog stava svih Episkopa SPC izraženog u Saborskim saopštenjima SPC i u maju i u novembru prošle godine.

Svedoci smo takođe u žalosne činjenice da TV Most, koji se inače direktno finansira iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i koji bi trebalo da objektivno informiše narod i radi u interesu njegovog opstanaka, biva korišćen za jeftine političke obračune, stvaranje podela u narodu i podrivanje ugleda SPC. Ova tabloidska vest TV Mosta o famoznom „tajnom sastanku“, nažalost je, bez ikakve provere sa predstavnicima Eparhije po političkom nalogu odmah objavljena i od strane pojedinih drugih medija u Srbiji, koji su na taj način pokazali tužno i zabrinjavajuće odsustvo elementarne novinarske etike i profesionalnosti. Zato ostajemo u nadi da će objektivnosti i poštenja radi odgovorni mediji preneti ispravnu vest o ovom sastanku i naporima Episkopa Teodosija, njegovog sveštenstva i monaštva da očuvaju opstanak Crkve i njenog vernog naroda na Kosovu i Metohiji.“

A.Ć.