Грачаница: Музичко – сценски приказ ученика приштинске Гимназије „Погледај дом свој анђеле – 20 година после“

Генерација ученика приштинске Гименазије која није доживела НАТО бомбардовање, али у свакодневном гету живи последице тог нељудског чина, на двадесету годишњицу од агресије НАТО алијансе на нашу земљу, извела је у Грачаници драмски музичко – сценски приказ „Погледај дом свој анђеле – 20 година после“.

Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Наставници, родитељи али и другови ученика приштинске Гимназије са седиштем у Лапљем Селу имали су посебан разлог да буду поносни на своје ђаке и другаре из школских клупа. Њих  двадесетак, на великој сцени Дома културе у Грачаници, извели су драмског музичко – сценски приказ „Погледа дом свој анђеле – 20 година после“. Тиме су доказали да су достојни да стоје раме уз раме и са врхунским професионалцима, а да програмом који су заједно са професорима припремили, могу без почетничког устезања и страха да се наступају на било којој сцени широм наше земље.

Наступ ученика у Великој сали, у којој се тражило место више, изазвало је бујицу емоција, у многим мометнима мук,  неретко чак и натерао сузе на очи публици. Порука после одлгедане представе више него јасна: и у гету се рађа зрно наде у боље сутра и воља за опстанком на својој земљи.

За представу гиманзлајалаца је владало велико интересовање публике, фото. В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Професорка српског језика и књижевности, уједно и сценариста, Ана Костић, видно узбуђена после успешне премијере, каже да је мотив ове музичко – сценске изведбе био позов на опстанка и останак упућен кроз казивање стихова и песму. Многи од ученика приштинске гимназије нису ни рођени када је НАТО бомбама обасипао тадашњу Савезну Републику Југославију, али су ипак верно пренели сваку патњу, страдање, бол, страх и пркос немоћног народа.

Професорка српског језика и књижевности, Ана Костић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

– Деца су свесна момента и места у коме живе. Познају прилике и знају да треба да чувају оно што им је остављено у наслеђе, рекла је професорка Костић.

Костићева наглашава да су у припреми овог музичко – сценског приказа учествовали професори историје, као и остале њене колеге, те да су многе ствари у школи, у време настајања представе, биле подређене њој, што се на крају, каже исплатило, јер је рад и труд публика умела да препозна и награди.

Кроз глуму, сценске приказе, документарне фрагменте и поезију савремених косовскометохијских песника, гимназијалци су поручили колико је важна култура сећања. У њој се и огледа чињеница да је после страдања могуће наставити живот у креативном и стваралачком виду.

-Ми смо после представе иза сцене сређивали утиске и заиста смо задовољни јер је све испало како треба, иако смо на почетку бринули- испричала је ученица гимназије Емилија Димитријевић, видно задовољна што је све протекло како треба.

Реакције публике су одличне, а наша порука је да останемо овде и да будемо ту да се боримо до краја, рекла је Емилија.

 

Иван Миљковић