Gračanica: „Na današnji dan pre 20 godina pred nama su se otvorila vrata pakla“

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Помен и парастос жртвама НАТО агресије

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Помен и парастос жртвама НАТО агресије


Pomenom i parastosom u Gračanici, danas je odana pošta svima koji su živote položili za odbranu svog naroda i otadžbine tokom agresije NATO alijanse na našu Zemlju.

Pomenom i parastosom u Gračanici, danas je odana pošta svima koji su živote položili za odbranu svog naroda i otadžbine tokom agresije NATO alijanse na našu Zemlju. Na današnji dan, pre 20 godina, pred nama su se otvorila vrata pakla, ali i pored svega želimo da se ovakav zločin nikada i nikome više ne ponovi, neke su od poruka koje su poslate sa skupa u centru Gračanice.

Parastosom koji su služili trojica gračaničkih paroha, uz sasluženje sestrinstva manastira Gračanica, stotinak meštana Gračanice i okoline su kraj spomenika oslobodiocima u ratu od 1912 – 1918. godine odali poštu žrtvama NATO agresije na našu zemlju, 24. marta 1999. godine.

– Šta to ima toliko u nama što je privuklo gnev većine sveta na nas i na našu zemlju. Krivi smo kada nas progone, krivi smo i kada trpimo progon, krivi smo i kada očekujemo milost od nemilosnih, od onih koji milost ne mogu dati. Krivi smo što smo pravoslavni, krivi smo što ostajemo i opstajemo, a trebalo bi sve suprotno da bude. Krivi smo što pišemo ćirilicom krivi smo što jesmo. To je ono što ljuti mnoge – rekao je paroh gračanički Darko Marinković, besedeći nakon parastosa.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Pomen i parastos žrtvama NATO agresije

Otac Darko je podsetio da su posledice NATO bombardovanja prouzrokovale tragične i prerane smrti u našem narodu.

– Sveti đakon Avakum je rekao učenicima „Što nas pre razapnete, pre ćemo vasrknuti“ i to bi mogla da bude poruka svima onim koji misle da je nasilje nad jednom pravnom državom opravdano, koji misle da je ubijanje nevinih ljudi dobro. Onaj koji u sebi nosi zlo, ne može ništa drugo širiti osim zla i dobro ne može dati zato što ga nema ni u svom biću, ni u svom srcu i mislima, a kao što videsmo pre 20 godina, i u delima – rekao je paroh gračanički Darko Marinković.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je podsetio da je na današnji dan pre dve decenije, srpski narod doživeo tragediju koja traje i danas.

– Miris baruta i dalje se oseća u mnogim crkvama i manastrima, u mnogim domovima, u dušama svih nas, ali ga oseća i naše potomstvo- rekao je Popović i zapitao se:

– Danas kada smo zvanično u miru posle bombardovanja i dalje se pitamo: Da li sa komšijama Albancima, dve decinije posle, možemo imati multietnički život? Gradovi i dalje čekaju na povratak raseljenih, a tamo gde su Srbi pokušali da se vrate, dočekuju nas kamenjem, pogrdnim rečima i barikadama. Postavlja se pitanje šta smo dobili bombardovanjem?“

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Pomen i parastos žrtvama NATO agresije

Bombardovanje suverene zemlje od strane 19 zemalja, članica NATO alijanse, trajalo je 78 dana, a stardanje srpskog naroda zbog ovog, kako je rečeno „ demokratskog“ čina traje i danas. Prva bomba pala je na aerodorom Slatina kraj Priptine, a odmah za njom, sledeća je pogodila vojni magacin Zelenika iznad Gračanice.

„Mi naoružani ljubavlju i nadom, a oni oružjem mržnje, ubijali su nas na čitavom prostoru naše zemlje. Njih milijarda u 19 kolona napali su na nas sedam miliona. I otad se ništa nije promenilo. Savest kod moćnika i dalje ne postoji. Oni su silni i ostrašćeno ponosni na svoje „demokratske“ igre u kojima natamanjuju svoju pohlepu i bogate se na tuđoj nesreći“, naglasila je Majda Popović.

Nakon što su delegacije Skupštine Grada Priština, Opštne Gračanica i kosovskog Upravnog okruga položile cveće žrtvama NATO agrsije na našu zemlju, otpočeo je književni čas na kome su pesnici Živojin Rakočević i Ratko Popović kazivali stihove pesama „Gori Rim“ i „Straori“.

Pesnik Živojin Rakočević je naglasio da su se na današnji dan pre 20 godina pred nama otvorila vrata pakla, te da je tada počeo kalendar našeg novog stradanja.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Pomen i parastos žrtvama NATO agresije

– Kroz ta vrata mi smo vrlo brzo ugledali Staro Gracko, porodicu Stolić iz Obilića, Goraždevac, videli smo i danas gledamo u kapelicu koja je posvećena Dimitriju Popoviću. Iz tih vrata i njega je pogodila ista vatra koja je zapljusnula sve nas pre tačno 20 godina”, podsetio je Rakočević.

Meštanka Gračanice Brankica Kostić, NATO bombardovanje naše zemlje upoređuje sa tragedijom biblijskih razmera.

– Na ovaj dan uvek me prati osećaj velike nepravde i tuge jer je jedan narod, koji nikome ništa nije loše uradio, optužen za kršenje te njihove, nazovi, demokratije. I sada posle 20 godina, na pomen te njihove demokratije, ja samo osećam miris novca, jer su sve uradili kako bi čitav svet slagali, a sve to zbog njihove lične koristi i profita. Mi smo nemi svedoci trpljenja, te njihove nazovi pravde koju su delili uz pomoć bombi sa radioktivnim uranijumom. I šta god da se desi, mi ćemo i dalje ostati tu da svedočimo o njihovom nečoveštvu i o našoj snazi koja nas je očuvala jer smo između dve mogućnosti, otići ili ostati, izabrali onu drugu, jer smo samo tako i samo ovde svoji na svome“, rekla je Kostićeva.

Parastosu koji je održan u organizaciji Kulutrno prosvetne zajednice prisustvovalo je stotinak meštana iz Gračanice i okoline.

Ivan Miljković