Zavetnici pomažu Srbe iz geta

Деца из Ораховца са Заветницима, фото: О.Радић

Predstavnici parlamentarnih stranaka iz Italije, Slovenije, Češke, Ruske Federacije i drugih evpopskih zemalja, koji su 17. marta ove godine učestvovali na Međunarodnoj konferenciji u Beogradu, istakli su da su u parlamentima matičnih zemalja pokrenuli procese povlačenja priznanja takozvanog nezavisnog Kosova od strane njihovih država, rekao je predstavnik Srpskog sabora "Zavetnici" Nikola Dragićević tokom nedavne posete Kosovu i Metohiji.

Predstavnici parlamentarnih stranaka iz Italije, Slovenije, Češke, Ruske Federacije i drugih evpopskih zemalja, koji su 17. marta ove godine učestvovali na Međunarodnoj konferenciji u Beogradu, istakli su da su u parlamentima matičnih zemalja pokrenuli procese povlačenja priznanja takozvanog nezavisnog Kosova od strane njihovih država, rekao je predstavnik Srpskog sabora „Zavetnici“ Nikola Dragićević tokom nedavne posete Kosovu i Metohiji.

Samo tri dana posle posete slovenačke delegacije, usledila je zvanična peticija parlametu te zemlje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, kaže Dragićević.

-Slovenci su sledili primer italijanskih i čeških kolega,  poruka sa te konferencije bila je da se stanje stvari u Evropi menja i da je potrebno praviti nova prijateljstva i nove platforme u jednoj novoj Evorpi, koja će biti Evropa suverenih nacija u kojoj će Srbija, odnosno Kosovo i Metohija kao njen sastavni deo, imati jedno sasvim novo mesto u njoj – naglasio je predstavnik „Zavenika“.

„Zavetnici“ obišli Srbe u Hoči, Orahovcu i selu Novake 

Nikola Dragićević je sa trojicom kolega, tokom vikenda, boravio na Kosovu i Metohiji, obišao Visoke Dečane i Svete Arhangele kao u Srbe u getu kojima je podelio humanitarnu pomoć.

Tokom posete Orahovcu „Zavetnici“ su posetili školu „Dositej Obradović“ i tamošnjim učenicima podelili knjige za uzrast od provog do osmog razreda. Za decu iz Velike Hoče pirpemili su poklone u vidu školskog pribora, dok su Srbima iz povratničkog sela Novake kod Prizrena podelili pakete pomoći u hrani, odeći i sredstvima za higijenu.

Nikola Dragićević ističe da je njihova poseta srpskim getima u Metohiji samo jedna u nizu aktivnosti koju „Zavetnici“ sprovode na polju očuvanja Kosova i Metohije. Srbima koji tu žive on je poručio:

-Vi ste u ovom momentu simbol borbe i prkosa celog srpskog naroda i primer celom srpskom narodu kako se treba boriti i istrajati u ovim teškim vremenima.

Dragićević je ponovio stav „Zavetnika“ da podele i predaje nema te je KiM neotuđivi deo Republike Srbije, koja ima kapacitete da u okviru Rezolucije 12 44 SB UN odbrani i zaštiti svoj narod na prostoru KiM i sačuva ga u okvirima svoje države.

 

O.Radić – I.Miljković