fbpx

Gračanica: Održana 20. smotra recitatora „Pesniče naroda mog“

Na opštinskoj smotri recitatora „Pesniče naroda mog“ koja je danas prepodne održana u Gračanici, među brojnim učesnicima iz ovdašnjih osnovih i srednjih škola, izabrani su najbolji recitatori u kategorijima nižih i viših razreda.

Na opštinskoj smotri recitatora „Pesniče naroda mog“ koja je danas prepodne održana u Gračanici, među brojnim učesnicima iz ovdašnjih osnovih i srednjih škola, izabrani su najbolji recitatori u kategorijima nižih i viših razreda.

Pravo da četvrtog aprila učestvuju na orkužnom takmičenju stekli su, Tamara Kapetanović učenica Medicinske škole, koja je u kategoriji starijih đaka osvojila prvo mesto, Tamara Ristović, učenica Ekonomske škole iz Lapljeg Sela kojoj je pripalo drugo i učeniku Milošu Đekiću koji je osvojio treće mesto.

U kategoriji viših razreda osnovnih škola, prva dva mesta pripala su učenicima OŠ „Kralj Milutin“ iz Gračanice, Aidi Ibro i Milijanu Miljkoviću, dok je treće mesto osvojila Anica Trajković, učenica OŠ „Miladin Mitić iz Lapljeg Sela. Zapažene rezulate postigli su i najmlađi recitatori iz nižih razreda, Helena Popović iz Gračanice, koja je osvojila prvo mesto, dok su Marina Đokić i Dunja Živić, takođe učenice OŠ „Kralj Milutin“ iz Gračanice osvojile drugo i treće mesto.

Književnik Ratko Popović, foto: I.M. – GračanicaOnlajn

Pesnik Ratko Popović, koji je ispred Kulturno prosvetne zajednice KiM pozdravio učesnike smotre, naglasio je da mu posebno zadovoljstvo pričinjava činjenica da se veliki broj učenika, njihovih nastavnika i mentora iz naše opštine odazvao, te svojim učešćem uveličao ovu manifestaciju, koja se kod nas održava već dvadeset godina.

-Ne smemo da zaboravimo da je ovo jedna od najmasovnijih manifestacija na prostorima Republike Srbije. Ova  manifestacija nas uvek obraduje jer nam dolaze novi glasovi, nove nade, nova ostvarenja, mi to vidimo i to nas posebno raduje, rekao je otvarajući smotru recitatora pesnik Ratko Popović.

On je takmičare podsetio na pravila, naglasivši da su mentori morali da vode računa o psihofizičkoj spremnosti učenika, ali i o tome da se na osnovu uzsrasta deteta odabere odgovarajuća pesma.

Žiri ovogodišnje smotre recitatora, foto: I.M.

-Žiri ocenjuje izbor teksta, izbor poezije koja će se govoriti i koja treba da bude u skladu sa opredeljenjem učenika. Ujedno veoma je bitno da se ne govori dugo, već i kvalitetno, bez glume i zalaženja u patetiku. Cilj je da do izražaja, pre svega, dođe razmišljanje kako, na koji način i koliko verodostojno recitator iznosi misao peniska i pesničkog ostvarenja, rekao je Popović.

Kroz školska takmičenja birju se najbolji učenici koje škole prijavljuju za opštinsku smotru recitatora „Pesniče naroda mog“. Pobednici u svim kategorijama današnjeg takmičenja u Gračanici učestvovaće na okružnoj smotri recitatora, koja je zakazana za 4. april, gde će se izabrati najbolji učenici za republičko takmičenje recitatora, koje se održava u Valjevu 16. i 17. maja.

Podrška roditelja, nastavnika i drugova mladim recitatorima, foto: I. M. – GračanicaOnlajn

Žiri ovogodišnje smotre recitatora, koja je u organizaciji Kulturno prosvetne zajednice održana u čitaonici Doma kulture u Gračanici, sačinjavali su profesorka srpskog jezika Marija Karadžić, direktorka Narodne Biblioteke u Gračanici, Brankica Kostić i mladi književnik i književni kritičar, Žarko Milenković.

I.Miljković

 

%d bloggers like this: