Грачаница: Одржана 20. смотра рецитатора „Песниче народа мог“

На општинској смотри рецитатора „Песниче народа мог“ која је данас преподне одржанa у Грачаници, међу бројним учесницима из овдашњих oснових и средњих школа, изабрани су најбољи рецитатори у категоријима нижих и виших разреда.

Право да четвртог априла учествују на оркужном такмичењу стекли су, Тамара Капетановић ученица Медицинске школе, која је у категорији старијих ђака освојила прво место, Тамара Ристовић, ученица Економске школе из Лапљег Села којој је припало друго и ученику Милошу Ђекићу који је освојио треће место.

У категорији виших разреда основних школа, прва два места припала су ученицима ОШ „Краљ Милутин“ из Грачанице, Аиди Ибро и Милијану Миљковићу, док је треће место освојила Аница Трајковић, ученица ОШ „Миладин Митић из Лапљег Села. Запажене резулате постигли су и најмлађи рецитатори из нижих разреда, Хелена Поповић из Грачанице, која је освојила прво место, док су Марина Ђокић и Дуња Живић, такође ученице ОШ „Краљ Милутин“ из Грачанице освојиле друго и треће место.

Књижевник Ратко Поповић, фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

Песник Ратко Поповић, који је испред Културно просветне заједнице КиМ поздравио учеснике смотре, нагласио је да му посебно задовољство причињава чињеница да се велики број ученика, њихових наставника и ментора из наше општине одазвао, те својим учешћем увеличао ову манифестацију, која се код нас одржава већ двадесет година.

-Не смемо да заборавимо да је ово једна од најмасовнијих манифестација на просторима Републике Србије. Ова  манифестација нас увек обрадује јер нам долазе нови гласови, нове наде, нова остварења, ми то видимо и то нас посебно радује, рекао је отварајући смотру рецитатора песник Ратко Поповић.

Он је такмичаре подсетио на правила, нагласивши да су ментори морали да воде рачуна о психофизичкој спремности ученика, али и о томе да се на основу узсраста детета одабере одговарајућа песма.

Жири овогодишње смотре рецитатора, фото: И.М.

-Жири оцењује избор текста, избор поезије која ће се говорити и која треба да буде у складу са опредељењем ученика. Уједно веома је битно да се не говори дуго, већ и квалитетно, без глуме и залажења у патетику. Циљ је да до изражаја, пре свега, дође размишљање како, на који начин и колико веродостојно рецитатор износи мисао пениска и песничког остварења, рекао је Поповић.

Кроз школска такмичења бирју се најбољи ученици које школе пријављују за општинску смотру рецитатора „Песниче народа мог“. Победници у свим категоријама данашњег такмичења у Грачаници учествоваће на окружној смотри рецитатора, која је заказана за 4. април, где ће се изабрати најбољи ученици за републичко такмичење рецитатора, које се одржава у Ваљеву 16. и 17. маја.

Подршка родитеља, наставника и другова младим рецитаторима, фото: И. М. – ГрачаницаОнлајн

Жири овогодишње смотре рецитатора, која је у организацији Културно просветне заједнице одржана у читаоници Дома културе у Грачаници, сачињавали су професорка српског језика Марија Караџић, директорка Народне Библиотеке у Грачаници, Бранкица Костић и млади књижевник и књижевни критичар, Жарко Миленковић.

И.Миљковић