Učenici Gimnazije iz Kosovske Kamenice jedini s Kosova i Metohije koji učestvuju u radu naučno istraživačkih timova u Petnici

Иван Арсић, директор Гимназије у Косовској Каменици, фото: В. Ћуп

Četiri učenika Gimnazije iz Kosovske Kamenice učestvovali su u naučnim projektima iz matematike, fizike, kombinovane nauke i dizajna u naučno istraživačkom centru Petnica. Ovo je prvi put da učenici iz jedne škole sa prostora Kosova i Metohije budu članovi israživačkih timova u Petnici, ponosno je istakao direktro ove škole Ivan Arsić.   

Četiri učenika Gimnazije iz Kosovske Kamenice učestvovali su u naučnim projektima iz matematike, fizike, kombinovane nauke i dizajna u naučno istraživačkom centru Petnica. Ovo je prvi put da učenici iz jedne škole sa prostora Kosova i Metohije budu članovi israživačkih timova u Petnici, ponosno je u razgovoru za GračanicaOnlajn istakao direktor škole Ivan Arsić.   

Ivan Arsić, direktor Gimnazije u Kosovskoj Kamenici, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Arsić koji je na mesto direktora ove obrazovne ustanove stupio tek pre godinu dana, kaže da je pre toga u školi radio kao profesor fizičkog vaspitanja i naglašava da je vrlo ponosan na učenike, ali i stručan nastavni kadar sa kojim radi.

– Napor koji profesori ulažu u radu sa učenicima je vidljiv. U poslednje vreme naši učenici postižu posebne rezultate na polju znanja i nauke.  Imamo izuzetnu saradnju sa organizacijama iz Rusije, boravili smo u Ruskom kulturnom centru u Beogruadu kada su nam uručeni udžbenici Ruskog jezika za sve učenike naše škole – ističe direktor gimnazije u Kosovskoj Kamenici.

Četiri učenika ove škole učestvovala su na republičom takmičenju iz metematike u Novom Sadu, čime su stekla pravo da učestvuju na državnom prvenstvu, jedan učenik učestvuje na republičkom takmičenju iz ruskog jezika, a treba napomenuti i tim gimnazijalaca koji će učestvovati na republičkom takmičenju iz književnosti u Sremskim Karlovcima. Naime, čak je osmoro učenika iz ove škole, time što su postigli zavidne rezultate na takmičenju iz književnosti, steklo pravo da se takmiči u Sremskim Karlovcima.

Zgrada u kojoj su smeštene Gimnazija o OŠ „Desanka Maksimović“, foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn

Dvorište dvospratnog objekta škole koja se nalazi na ulazu u Kosovsku Kamenicu, u kojoj je pored Gimnazije smeštena i OŠ „Desanka Maksimović“, od prošle godine krasi i umetnička instalacija na kojoj su, u saradnji sa tamošnjim kulturnim centrom „Krik“, radili i učenici Gimnazije.

Ova škola može da posluži kao primer mnogim srpskim školama na Kosovu i Metohiji, dečji radovi i crteži, s ukusom raspoređeni duž školskog hodnika, kao i uramnjene fotografije i slike naučnika, književnika, filozofa i svih koji su svojim naučnim radom zadužili čovečanstvo, krase školski objekat. Sve je na svom mestu i u najboljem redu, čime se posebno ponose u školi.

Školski hol, foto: V. Ćup

Upoznajući nas sa školskom zgradom i učenicima koji su stigli iz Beogrda, gde su izvodili školsku predstavu, direktor nam priča kako će uskoro Gimnazija dobiti kabinet za programiranje i profesionalnu orijentaciju, koji bi trebalo da bude otvoren u saradnji sa USAID – om.

U ovom gradiću na krajnjem istoku Kosova, u neposrednoj blizini administrativnog prelaza sa Srbijom, ne oseća se napetost između albanskog i srpskog stanovništa, uprkos nastalim tenizjama oko taksi i zapaljivih poruka koje stižu sa zvaničnih adresa iz Prištine i Beograda.

U Kosovskoj Kamenici u istom školskom dvorištu smeštene su i srpska i albanska škola, a nastavnici kažu da do sada, na sreću, nije bilo nikakvih incidenata među učenicima.

-Pomerili smo početak nastave na pola sata, termini za veliki odmor nam se ne podudaraju tako da smo izbegli kontakte i eventualna čarkanja učenika tokom pauze između časova – priča direktor Ivan Arsić.

Na kraju razgovora direktor gimnazije u Kosovskoj Kamenici s ponosom ističe da tamošnjni učenici uglavnom ostvaruju dobre rezultate na gotovo svim takmičenjima, a ti rezultati se, kaže, kasnije nastavljaju i tokom studija.

Direktor u razgovoru sa učenicima koji su se upravo vratili sa ekskurzije iz Beograda, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Kao samostalna Gimnazija, škola u Kosvskoj Kamenici postoji od 1964. a ove godine obeležava jubilarnu 55.  godišnjicu postojanja.

Škola je do sada iznedrila veliki broj lekara, pravnika, profesora. Ovde s ponosom utiču da je njihov đak bio pokojni profesor Teorije književnosti sa Prištnskog Univerziteta, Slobodan Kostić, kao i popularni glumac  Prištinskog narodnog pozorišta, Milan Vasić.

 

Ivan Miljković