Ученици Гимназије из Косовске Каменице једини с Косова и Метохије који учествују у раду научно истраживачких тимова у Петници

Четири ученика Гимназије из Косовске Каменице учествовали су у научним пројектима из математике, физике, комбиноване науке и дизајна у научно истраживачком центру Петница. Ово је први пут да ученици из једне школе са простора Косова и Метохије буду чланови исраживачких тимова у Петници, поносно је у разговору за ГрачаницаОнлајн истакао директор школе Иван Арсић.   

Иван Арсић, директор Гимназије у Косовској Каменици, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Арсић који је на место директора ове образовне установе ступио тек пре годину дана, каже да је пре тога у школи радио као професор физичког васпитања и наглашава да је врло поносан на ученике, али и стручан наставни кадар са којим ради.

– Напор који професори улажу у раду са ученицима је видљив. У последње време наши ученици постижу посебне резултате на пољу знања и науке.  Имамо изузетну сарадњу са организацијама из Русије, боравили смо у Руском културном центру у Беогруаду када су нам уручени уџбеници Руског језика за све ученике наше школе – истиче директор гимназије у Косовској Каменици.

Четири ученика ове школе учествовала су на републичом такмичењу из метематике у Новом Саду, чиме су стекла право да учествују на државном првенству, један ученик учествује на републичком такмичењу из руског језика, а треба напоменути и тим гимназијалаца који ће учествовати на републичком такмичењу из књижевности у Сремским Карловцима. Наиме, чак је осморо ученика из ове школе, тиме што су постигли завидне резултате на такмичењу из књижевности, стекло право да се такмичи у Сремским Карловцима.

Зграда у којој су смештене Гимназија о ОШ „Десанка Максимовић“, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Двориште двоспратног објекта школе која се налази на улазу у Косовску Каменицу, у којој је поред Гимназије смештена и ОШ „Десанка Максимовић“, од прошле године краси и уметничка инсталација на којој су, у сарадњи са тамошњим културним центром „Крик“, радили и ученици Гимназије.

Ова школа може да послужи као пример многим српским школама на Косову и Метохији, дечји радови и цртежи, с укусом распоређени дуж школског ходника, као и урамњене фотографије и слике научника, књижевника, филозофа и свих који су својим научним радом задужили човечанство, красе школски објекат. Све је на свом месту и у најбољем реду, чиме се посебно поносе у школи.

Школски хол, фото: В. Ћуп

Упознајући нас са школском зградом и ученицима који су стигли из Беогрда, где су изводили школску представу, директор нам прича како ће ускоро Гимназија добити кабинет за програмирање и професионалну оријентацију, који би требало да буде отворен у сарадњи са УСАИД – ом.

У овом градићу на крајњем истоку Косова, у непосредној близини административног прелаза са Србијом, не осећа се напетост између албанског и српског становништа, упркос насталим тенизјама око такси и запаљивих порука које стижу са званичних адреса из Приштине и Београда.

У Косовској Каменици у истом школском дворишту смештене су и српска и албанска школа, а наставници кажу да до сада, на срећу, није било никаквих инцидената међу ученицима.

-Померили смо почетак наставе на пола сата, термини за велики одмор нам се не подударају тако да смо избегли контакте и евентуална чаркања ученика током паузе између часова – прича директор Иван Арсић.

На крају разговора директор гимназије у Косовској Каменици с поносом истиче да тамошњни ученици углавном остварују добре резултате на готово свим такмичењима, а ти резултати се, каже, касније настављају и током студија.

Директор у разговору са ученицима који су се управо вратили са екскурзије из Београда, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Као самостална Гимназија, школа у Косвској Каменици постоји од 1964. а ове године обележава јубиларну 55.  годишњицу постојања.

Школа је до сада изнедрила велики број лекара, правника, професора. Овде с поносом утичу да је њихов ђак био покојни професор Теорије књижевности са Приштнског Универзитета, Слободан Костић, као и популарни глумац  Приштинског народног позоришта, Милан Васић.

 

Иван Миљковић