Udruženje Kraljevina Srbija uručilo pomoć Savićima u Koretištu i deci u Gračanici

Četrdesetak članova Udruženja Kraljevina Srbija, 16. i 17. marta 2019.godine, posetilo je Kosovo i Metohiju i dopremilo pomoć srpskom narodu koji živi južno od Ibra.

Četrdesetak članova Udruženja Kraljevina Srbija, 16. i 17. marta 2019.godine, posetilo je Kosovo i Metohiju i dopremilo pomoć srpskom narodu koji živi južno od Ibra.

Udruženje je u selu Koretište kod Gnjilana  posetilo 24-očlanu porodicu Savić koja sa jedanaestoro dece živi u  kući bez osnovnih uslova za život. Za ovu porodicu je obezbeđena veš mašina a prijatelj Udruženja g. Miško Milošević je donirao kompjuter za decu, dok su ostali članovi pomogli donacijom odeće i obuće i novca. Uz pomoć Fondacije Princeze Katarine i divnih ljudi iz Lajflajn Čikago organizacije, obezbeđeni su i frižider sa hladnjakom, igračke, školski pribor i paketi sa hranom.

Humanitarna pomoć za porodicu Savić iz Koretišta, foto: O. Radić

Lajflajn Čikago je obezbedio dodatnih 2. 000 dolara u paketima sa hranom, koji su podeljeni ugroženim porodicama i deci u Gračanici, uz pomoć organizacije „Majka devet Jugovića“.

Članovi Udruženja Kraljevina Srbija posetili su i  srpske  svetinje i monaške zajednice koje su stub očuvanja srpske kulturne baštine na Kosmetu, kao i uzdanica preostalog srpskog življa – Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, Zočište, Svete Arhangele kod Prizrena, Gračanicu. Obišli su i drevni Prizren, Bogorodicu Ljevišku, hram Svetog Đorđa i Prizrensku Bogosloviju.

Humanitarci u Pećkoj Patrijaršiji, foto: O. Radić

Na 15. godišnjicu Martovskog pogroma, prisustvovali su svetoj liturgiji u obnovljenim Svetim Arhangelima koji su stradali u tom strašnom danu nasilja i zločina nad srpskim narodom, kulturom i verom. Arhimandritu Mihailu, igumanu Svetih Arhangela, velikom pregaocu, obnovitelju i zaštitniku ove svetinje, zadužbine i grobne crkve Cara Dušana, prijatelju Udruženja, poklonili su uramljenu svečanu zastavu Udruženja.

Prema rečima Maria Majstorovića, predsednika Udruženja, pri svakoj poseti Kosovu i Metohiji, osećanja su pomešana:

–  Prvo nam je lepo, jer se prepoznajemo i ponosni smo na svoju kulturu, tradiciju i baštinu, a opet nam je teško što se ona nalazi u teškoj situaciji. Naročito je u teškoj situaciji naš narod koji je ostao da živi na ovom prostoru.

Mario je rekao da njihovo Udruženje ima humanitarnu misiju po ugledu na svog pokrovitelja prestolonaslednika Aleksandra i trudi se da svake godine donese određenu pomoć, ali je istakao da je od pomoći važnije da sa njihovim Udruženjem svaki put dolaze novi mladi ljudi.

Članovi udruženja sa igumanom Mihailom, foto: O. Radić

  -Mnogi se danas trude da izbrišu ili sklone Kosovo i Metohiju iz naših srca koji je duhovni centar i duhovna baština našeg naroda i zato je bitno da svako ko dođe ovde bar jednom, nikada ne ponovi da ovo nije srpsko,  da to nije srpska kultura, srpska baština, i da treba nekome da je poklonimo. Mislim da je jako bitno da očuvamo naš narod koji je ovde – rekao je Mario.

On je poručio Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji da opstanu uprkos iskušenjima i pritiscima:

-Želim da poručim da Srbi opstanu ovde, a na nama je da im pomognemo i damo snage i da svi mi sačuvamo Kosovo i Metohiju u svom srcu i to prenesemo na svoju decu.  Daće Bog, ponovo ćemo se obnoviti i vratiti,  ako zaslužimo.

 

Udruženje Kraljevina Srbija je zahvalno Kancelariji za Kosovo i Metohiju bez čije podrške ne bi mogli da realizuju putovanje i dostavu pomoći.

 Olivera Radić