fbpx

Kraj briselskog dijaloga, elite (ne)spremne za kompromis

Šanse da se dijalog između Beograda i Prištine okonča u mandatu visoke predstavnice EU Federike Mogerini veoma su male. Kosovska platforma je kraj za briselski dijalog. Političke elite u Srbiji i na Kosovu nisu spremne za kompromis. Takse na robu iz Srbije i BiH najviše štete Kosovu. Sve ovo rečeno je na događaju koji je organizovan u Mitrovičkom društvenom klubu. 

Šanse da se dijalog između Beograda i Prištine okonča u mandatu visoke predstavnice EU Federike Mogerini veoma su male. Kosovska platforma je kraj za briselski dijalog. Političke elite u Srbiji i na Kosovu nisu spremne za kompromis. Takse na robu iz Srbije i BiH najviše štete Kosovu. Sve ovo rečeno je na događaju koji je organizovan u Mitrovičkom društvenom klubu. 

Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajkovićocenjuje da ne postoji istinska volja za normalizacijom odnosa između Begrada i Prištine i da je po sredi neiskren odnos.

-Političke elite nisu spremne za kompromis, bez obzira što govore o njemu i kompromis koji oni žele u stvari je kompromis koji treba da pojača sukobe, da još više poremeti odnose kada govorimo o razgraničenju npr. nego što bi se išlo u pravcu stabilizacije odnosa Beograda i Prištine –  smatra Trajković.

On je zapitao kako i na koji način da se uspostave odnosi uz aktuelnu kosovsku platformu o dijalogu.

Momčilo Trajković

-Ja mislim da se ti odnosi pre regulišu između običnih ljudi, nažalost taman se uspostave nekakvi odnosi među ljidima, onda dođe politika”, kaže Trajković i kao primer za to navodi ekonomske odnose između Srbije i Kosova.

Ponavlja stav da ,,ne postoji rešenje za Kosovo, već proces rešavanja” i ističe da onaj ko misli da će kosovsko pitanje rešiti preko kolena otvara neviđene procese.

-Ako bi izlazna strategija bila razgraničenje, smatram da bi to zakomplikovalo stvari i plašim se da bi Srbi sa severa u takvom konceptu živeli na jugu Srbije dok Srbi ispod Ibra ne bi imali šansu da opstanu u okviru tada Velike Albanije ili okrnjenog Kosova i njima bi sledio koridor i iseljavanje sa tog dela teritorije –  upozorava Trajković.

On je mišljenja da ako bi došlo do podele Kosova da bi Srbi koji žive južno od Ibra bili remetilački faktor za jednu takvu državu i time bi se otvorio veći problem u centralnoj Srbiji gde bi, kako ocenjuje, bile  smeštene sve nesreće od Krajine, BiH, Kosova…

Šanse da se dođe do sporazuma u mandatu Federike Mogerini su veoma male, kosovska platforma je kraj briselskog dijaloga i ovo može da dovede do međunarodne konferencije na kojoj bi se tražilo rešenje i plašim se da se radi o strategiji međunarodnih faktora koja idu ka takvom rešenju, naglašava Trajković.

On navodi da bi dijalog trebalo vratiti na naivo kosovski Srbi – kosovski Albanaci, osim o statusu.

Na istom događaju govorio je i univerzitetski profesor i direktor RTV Mitrovica Nedžmedin Spahiu koji je istakao da postoji suštinski interes za normalizacijom odnosa između Beograda i Prištine ali da treba videti šta političari u ovim centrima rade po tom pitanju.

– Ceo region ne može da ide napred ako nema stabilnosti, strane kompanije ne interesuje ko je kriv za situaciju Srbi, Albanci, Crnogorci… ako postoji mir i stabilnost oni mogu da investiraju, ako nema toga oni idu tamo gde postoji sigurnost”, ističe Spahiu.

Kosovu od Srbije treba priznanje, a interes Srbije treba da bude da sačuva svoj uticaj u regionu i da osigura srpsku zajednicu na Kosovu kako Srbi ne bi bili ugroženi, poručuje Spahiu.

Ocenjuje da je pitanje taksi na srpsku i bosansku robu proizvod neposlušnosti kosovske političke klase i da to, kako navodi, prvenstveno ide na štetu Kosova koje je malo da se odupre zapadu.

-To je devedesetih godina prošlog veka pokušala Srbija i onda je od jedne zemlje od Triglava do Vardara ostala zemlja kolika je danas –  kaže Spahiu.

Nedžmedin Spahiu

Spahiu upozorava da ako Kosovo nastavi sa takvom politikom može da nestane.

– I to je razlog zašto Srbija ne priznaje Kosovo, jer se nada da će jednog dana Kosovo nestati samo od sebe, zbog guposti koje prave oni koji je vode Kosovo, kaže Spahiu.

Mitrovički društveni klub realizuje NVO Aktiv u sklopu projekta pod nazivom Centar građanske energije koji je finansiran od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

%d bloggers like this: