fbpx

Preminuo je plavi sanjar, tvorac Ekokološke azbuke i Prkosne pesme

Добрица Ерић

Posle teške i duge bolesti u 82. godini života preminuo je dečji pesnik, prozni i dramski pisac Dobrica Erić. Bio je jedan od omiljenih dečjih pesnika, a njegova smrt nenadoknadiv je gubitank za našu književnost.

Posle teške i duge bolesti u 82. godini života preminuo je dečji pesnik, prozni i dramski pisac Dobrica Erić. Bio je jedan od omiljenih dečjih pesnika, a njegova smrt nenadoknadiv je gubitank za našu književnost.

Dobrica će ostati da živi kroz svoja dela, jer nema deteta ni srpčeta a da ne zna naizust bar jednu njegovu pesmu, koje su odavno ušle u školske čitanke i lektrire.

Istaknuti pesnik iz Gračanice Ratko Popović kaže da pesnik poput Dobrice Erića smrću ne odlazi sa prostora na kojima čovek živi i traje.

– Pesnik sebe utvrđuje o sebi svedoči i on je još više prisutan u čitalačoj publici u našoj svesti i našim srcima , kaže Popović.

On je podsetio da je Dobrica bio veoma posvećen prostorima Kosova i Metohije o čemu svedoči značajan opus iz njegovog stvaralaštva poput pesama: Dečanska riznica, Simonida, Gračanica, Dečak sa kosom boje lipove, Prkosna pesma i dr.

Foto GračanicaOnlajn: Ratko Popović

-Dobrica Erić je bio veoma često i rado viđen gost, kako na pesničkim susretima Lazar Vučković tako i na velikoj manifestaciji „Vidovdansko pesničko pričeše“, gde je dobio Kondir kosovke devojke – podsetio je Popović.

Takođe je dodao da je je preminuli pesnik već nekoliko godina bio ozbiljan kandidat za nagradu „Gračanička povelja, koja mu nažalost nije uručena zbog njegovih čestih odlazaka u inostranstvo i mnogim krajevima naše zemlje.

Dobrica Erić je rođen 1936. godine u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži (kod Gornjeg Milanovca). Roditelji su mu bili šumadijski seljaci Miloš i Radmila. Prvu zbirku pesama objavio 1959. a do danas više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica itd.

Dela su mu prodata u tiražu od milion primeraka, a dosta ih je prevedeno na svetske jezike. Pesme su mu ušle u čitanke, antologije, školske lektire. Za mnoge su kompozitori napisali muziku.

Jedan je od naših najnagrađivanijih književnika. Erić je dobitnik nagrade za životno delo u oblasti umetničkog stvaralaštva o selu i seljaštvu. Ponosno nosi zvanje Vitez čarapanije u Kruševcu. Dobitnik je Zlatnog ključa Smedereva, te Matićeve povelje i nagrade Srpske knjige.

Koliki je bio rodoljub i koliko je voleo Kosovo i Metohiju dokazuje i jedna od njegovih poslednjih knjiga „Brojanice iz Gračanice  – Povesnica časti i beščašća“. Erić je sačinio spev u 1.333 strofa, o istoriji srpskog naroda, od starih Slovena do naših dana.

I. Miljković

 

%d bloggers like this: