fbpx

Štrpce: Primer suživota i međuetničke saradnje

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Џејмс Фого, командант здружених снага НАТО-а у Напуљу

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Џејмс Фого, командант здружених снага НАТО-а у Напуљу


Štrpce je primer suživota i međuetničke saradnje, zaključeno je na današnjem sastanku ministra za povratak i zajednice Vlade Kosova u ostavci,

Štrpce je primer suživota i međuetničke saradnje, zaključeno je na današnjem sastanku ministra za povratak i zajednice Vlade Kosova u ostavci, Dalibora Jevtića i gradonačenika Štrpca Bratislava Nikolića, sa komandantom združenih snaga NATO-a u Napulju, Džejmsom Fogom i komandantom KFOR-a, Lorencom D’Addariom. Bezbednosna situacija na Kosovu je dobra, kako na jugu, tako i na severu i KFOR je tu da sačuva bezbednost i sigurno okruženje za sve građane, poručio je admiral Fogo.

Transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku je bila očekivana, a KFOR ostaje na Kosovu u nesmanjenom broju, rekao je na konferenciji za medije u Štrpcu, komandant Združenih snaga NATO-a u Napulju, admiral Džejms Fogo.

“Kosovske institucije su mi objasnile da će se ovaj proces odvijati tokom jedne decenije, a odluka o smanjenju broja vojnika KFOR-a se donosi na osnovu toga kakva je bezbednosna situacija. Na osnovu rezolucije 1244, KFOR je odgovoran za bezbedno okruženje zemlje. Jedina stvar koju smo tražili od predsednika Tačija i premijera Haradinaja, a što je Tači sa Rasmusenom, 2013 dogovorio, jeste da Kosovske bezbednosne snage neće odlaziti na sever Kosova i od obe osobe smo dobili garancije da do toga neće doći, tako da nastavljamo našu misiju u skladu sa Rezolucijom 1244”, rekao je admiral Fogo.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Dalibor Jevtić, Ministar za povratak i zajednice

Za opstanak manjinskih zajednica, a posebno za povratak raseljenih, koji je trenutno neprimetan, bezbednost je odlučujuća, a dijalog je jedini način rešavanja svih problema, istakao je ministar za zajednice i povratak Vlade Kosova u ostavci, Dalibor Jevtić.

“Suština svega je da je dijalog i razgovor jedini način da rešimo te probleme, ali je i te kako važno da je KFOR uvek tu prisutan kako bi dao jasnu poruku da neće tolerisati bilo koga ko želi da na bilo koji način izazove bilo kakvu opasnost, koja može da se raširi. KFOR mora da spreči nešto što smo videli 2004. godine”, istakao je Jevtić.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Lorenco D’Adario, Komandant KFORa

Komandant KFORa, Lorenco D’Adario je na novinarsko pitanje da li KFOR obučava pripadnike Kosovskih bezbednosih snaga odgovorio da njegovi vojnici to čine, ali da to nije borbena obuka.

Gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić je upoznao goste sa ekonomskim potencijalimma Opštine Štrpce, naglasivši da je opština na čijem je čelu bezbedna i primer zajedničkog života svih zajednica.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: