Први април дан службе Хитне помоћи из Лапљег Села

Служба Хитне помоћи из Лапљег Села, која ради при Дому Здрава у Грачаници, данас облежава свој дан, односно 16 година од оснивања. Тим поводом данас су у центру Грачанице запослени у Хитној представили свој рад и организовали бесплатну контролу крвног притиска, нивоу кисеоника и шећера у крви.

 

Хитна помоћ, фото: И.М, ГрачаницаОнлај

Када су 1999. године српски медицински радници протерани из здравствених Установа у Приштини, у Грачаници је мала месна амбуланта претворена у Дом Здавља. Три године касније, у оквиру исте здравствене установе, због потреба службе, проширен је простор и формирана службе Хитне помоћи. У почетку је ова служба радила у једној ординацији Дома Здравља, да би 1. априла 2005. била премештена у Лапље Село у већи и боље опремљен објекат намењен за потребе ове службе. Од тада запослени у овој организационој јединици овај дан обележавају као дан Хитне помоћи, иако се званично светски дан Хитне помоћи облежава 13. септембра.

Мерење крвног притиска, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Мерењем нивоао шећера и кисоника у крви, али и крвног притиска мештанима Грачанице, радници Хитне поноћи су обележили свој дан.

Марина Маковић Мадић, начелник Хитне помоћи из Лапље Села, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

-Као што видите одзив људи је веома добар и сви желе да, кад смо већ ту, провере притисак у крви, и концентрацију гликемије. Оно што би требало да буде као мали фактор упозорења јесте то да смо код већине прелгеданих грађана уочили да је ниво шећера у крви изнад референтних грацница, чак и код неких који нису дијагностиковани као дијабетичари. Зато им препоручујемо да се обрате лекару и да још који пут провере гликемију, уколико је потребно да им се укључи одговарајућа терапија – каже начелница Хинте службе Марина Макровић Мадић.

Мадићева истиче да у Хитној помоћи, упоркос томе што је и даље на снази зако о забрани запошљавања имамју добољан број медицинских техничара, сестара и лекара.

– Имамо пет екипа, свака екипа има свог сменског лекара, радимо 24 часа, што значи да наше услуге пружамо свим пацијентима без обзира на етничку припадност,  тако да се свако може обратити за помоћ у току дана и ноћи, наглсила је Марковић Мадић.

Из Хитне службе истичу да су од почетка године од  до данас имали близу 900 интервенција, од тога 300 на терену и близу 600 у стационару.

И. Миљковић