Outdoor in – Север безбедан за Британце

Министарство спољних послова Велике Британије објавило је упутство за Британске туристе који путују на Косово да избегавају општине са српском већином на северу Косова, наиме Северну Митровицу, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан. Ова одлука је образложена протестима који наводно могу бити насилни према туристима.

 Амбасада Велике Британије на Косову је отишла корак даље и образложила ову одлуку “бројем насилних инцидената повезаних са организованим криминалом на северу Косова”.

„Подсећамо Амбасаду Велике Британије и заинтересовану јавност да се на северу Косова није догодио ни један једини насилни инцидент који је имао за последицу напад на интернационалне или домаће туристе. Гостопримство људи са севера Косова је надалеко познато, о чему говори све већи број интернационалних туриста који посећују ово подручје, укључујући и туристе из Велике Британије, наглашава се у саопштењу туристичке организације OUTDOOR IN из Зубиног потока.

Оутдоор Ин годинама ради на промоцији туризма на северу Косова. Као део напора уврстили смо четири поменуте општине у интернационалне туристичке водиче о Косову као што су Bradt Guide и Petit Futé. Услед наших активности ово подручје ће такође бити део најновијег туристичког водича за Западни Балкан који ће током јесени објавити највећи светски туристички издавач Лонелy Планет.

Додаје се да од 2013. године Оутдоор Ин ради на развоју туристичких производа на северу Косова, а који сада привлаче све већу пажњу туриста широм света. Само у задњих пар месеци о Виа Феррати Берим су писали Lonely Planet, познати амерички туристички издавач Фроммер’с, руски туристички портал PeritoBurrito, кинески туристички портал HiEurope, а ускоро очекујемо текст и на шведском туристичком порталу Vagabond. Поред тога, најавили су нам се сниматељи ББЦ-а који ће уврстити север Косова међу најатрактивнијим туристичким дестинацијама на Западном Балкану.

Из ове туристичке организације позивају Амбасаду Велике Британије на Косову да објасни јавности на основу којих параметара се дошло до закључка да север Косова није безбедан за интернационалне или Британске туристе. Уколико Амбасада има сазнања да постоје основане тврдње за насиље над туристима који посећују четири општине на северу Косова апелујемо да се обрате надлежним органима како би се обрачунале са потенцијалним насилницима. Међутим, уколико је ова изјава дата на основу лицемерних и неоснованих предрасуда о насилном карактеру грађана са севера Косова, очекујемо да се поново уради процена безбедности и повуче ова спорна изјава.

„У сваком случају позивамо представнике Амбасаде Велике Британије да додју и сами се увере у природне лепоте и туристичке производе, а пре свега гостопримство грађана севера Косова. Имате наше чврсте гаранције да ћете бити безбедни.“, закључује се на крају саопштења.