fbpx

Danas su Blagovesti

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik Blagovesti, u pomen na događaj kada je Arhanđeo Gavrilo javio Prečistoj Devici Mariji da će roditi sina kojem će dati ime Isus.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik Blagovesti, u pomen na događaj kada je Arhanđeo Gavrilo javio Prečistoj Devici Mariji da će roditi sina kojem će dati ime Isus.

Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji javio da će u dubokoj starosti dobiti sina koji će biti Gospodnji Preteča (Sveti Jovan Krstitelj), Arhanđeo Gavrilo javio se Prečistoj Devici Mariji u Nazaretu, pozdravivši je riječima:

Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama!

Začuđenoj i uplašenoj Devici Mariji Arhanđeo objašnjava neobičan pozdrav:

Ne boj se, Marija, jer si našla blagodat u Boga! I evo začećeš i rodićeš sina i nadenućeš mu ime Isus. On će biti veliki i nazvaće se Sin Višnjega i daće mu Gospod Bog presto Davida, oca Njegovog. I carevaće nad domom Jakovljevim vavijek i carstvu Njegovom neće biti kraja.

Na Marijino pitanje kako će to biti kada ona ne zna za muža, Arhanđeo Gavrilo odgovara:

Duh Sveti doći će na tebe i sila Višnjega oseniće te. Zato i ono što će se roditi biće sveto i nazvaće se Sin Božji.

Blagovesti spadaju u red Bogorodičnih praznika, u crkvenom kalendaru je označen crvenim slovom i nepokretan je praznik  jer se uvek obeležava 7. aprila, devet meseci pre Božića – Hristovog rođenja.

NARODNA VEROVANJA

Budući da Blagovesti sapadau u red Bogorodičinih praznika, znači ženski, mnoge se žene na današnji dan mole Bogorodici za potomstvo. To je povezano i sa razmnožavanjem u prirodi jer od Blagovesti kreće setva jarih žita, a veruje se i da je današnji dan srećan za kalemljenje voća.

Jedan od njih savremenom čoveku, a posebno mladima, sve više postaje „strani“. To je „ranilo“ – kada se ustaje ranom zorom a dan započne pesmom. Najbolje devojaka, koje sakupljaju grane od kojih se pali vatra. Vatra ima iskonsku zaštitničku ulogu, između ostalih štiti od zmija i gmizavaca, koji se prema verovanju na Blagovesti bude iz zimskog sna.

Takođe, postoji i verovanje da se žene na današnji dan ne češljaju, a valjalo bi se umiti u reci ili na nekom izvoru.

Na Blagovesti, je dobro započeti neki veći posao (gradnja, učenje, sklpanje poslvnih odluka) ili doneti neku veću ili čak životnu odluku.

Kao i neki drugi praznici, i današnji „ukazuje“ kakva će godina biti. Ako je nebo vedro – biće godina rodna, a ljudi zdravi. Takođe, i jesen će biti pozna.

 

%d bloggers like this: