СзС осуђује Вулинову изјаву о разграничењу, Двери и Војни синдикат Србије најављују тужбу

Изјава министра одбране Републике Србије Александра Вулина о потреби повлачења линија и поделе Косова и Метохије изазвала је бурна реаговања Савеза за Србију и покрета Двери из којег се најављује чак и покретање кривичне пријаве против министра војног.  

Савез за Србију најоштрије осуђује последњу изјаву министра Вулина о потреби поделе КиМ и повлачења линије којом ће већина нашег народа на КиМ остати у независном Косову, као и наше цркве, манастири и имовина.

„Овом изјавом која је потпуно у складу са сада већ јавним Вучићевим и Тачијевим договором, режим показује да их није брига ни за људе, Устав, Резолуцију 1244, као ни опасну Пандорину кутију коју намеравају да отворе на Балкану, а све у циљу очувања своје власти и пуних џепова народних пара“, наглашава се у саопштењу Савеза за Србију.

СзС указује да су Вулинове најаве поделе КиМ изузетно опасне и неприхватљиве за сваког грађанина Србије који зна где је „црта на којој се брани Србија“, како Вулин каже и да су ту „црту“ браниле и одбраниле генерације пре ове, како се истиче, „рушилачке власти“.

Посебан је скандал да министар одбране Вулин не зна где су границе Србије, истичу у Савезу за Србију. „Вулинови и Вучићеви напредњаци не разумеју потребу правог помирења и преговора, уз чување нашег државног става, све док се играју мапама и људским животима. Неће им проћи!“, закључује на крају саопштења СзС.

Бошко Обрадовић: Поднећемо кривичну пријаву против министра Вулина

Најновија изјава министра Вулина да се залаже за „разграничење са косовским Албанцима и то што пре“ и  да морамо да утврдимо где је линија да бисмо могли да је бранимо показује да министар одбране не признаје границе своје земље и да крши члан 306 и 307 Кривичног законика због чега ћемо против њега поднети кривичну пријаву, саопштавају из Двери. 

„Ако министар Вулин не зна где су границе државе Србије нека понавља часове географије, јер је можда и то пропустио као што је пропустио да служи војску, и нека прочита Устав Републике Србије који је дужан да брани као министар ове земље.

Једино тачно у Вулиновој изјави је да Велика Албанија долази, али она управо долази због лоше политике актуелне власти која тајно преговара и даје наше за наше. Таква политика не само да је антиуставна већ је и претња за безбедност наше земље. Вулинова изјава је посебно скандалозна јер је баш он као министар војни задужен за одбрану Србије, а уместо да брине о безбедности Србије он даје изјаве које су увод у нестабилност и велеиздају.

„Александар Вучић, Александар Вулин и свако ко мисли да може да крши Устав , призна окупацију дела наше територије, одрекне се територијалног суверенитета и интегритета – нека буде сигуран да ће завршити на вишегодишњој робији на основу чланова 306 и 307 Кривичног законика“ – сматра председник Двери, Бошко Обрадовић.

Вулиново хапшење и позив на одговорност затражио и Војни синдикат Србије

Кривичну пријаву против министра Вулина због „угрожавања територијалне целине и издаје земље“, поднео је и Војни синдикат Србије затраживши његову смену и хапшење, преноси агенција Бета.

„Вулин је починио и кривично дело Угрожавање територијалне целине где се у члану 367 децидирано каже ‘ко силом или на други противуставан начин покуша да отцепи део територије или део те територије припоји другој држави казниће се затвором од три до 15 година’“, навео је Војни синдикат.

Према наводима овог синдиката, Вулин оваквим изајавама „шири страх“ и „прекраја вековне границе српске државе“.

Вулинова одговорност још је већа јер је „официјелни министар одбране и његов интервју у коме се као де факто признаје постојање Велике Албаније на вековном српском тлу јесте више него црвени аларм“ да Скупштина Србије преиспита одговорност члана Владе, да реагује републички јавни тужилац, ВБА ухапси Вулина, а да се Влада и председник „одрекну оваквог сарадника“, наглашавају из Војног Синдиката Србије.

И.М.