Изложба „Свет моје слике“ у Галерији Дома културе у Грачаница

Меморијална изложба „Свет моје слике“, академског сликара из Приштине Љубише Танасковића биће отворена у Галерији Дома културе Грачаница у среду 10. априла 2019. године у 19 часова.

Љубиша Танасковић (1942-2017), завршио је Факултет лепих уметности у Лиону (Француска) 1974. године. У Марсеју исте  године добио је звање „специјалиста ликовне уметности“. Магистрирао 1994. године на Факултету уметности у Приштини. У ликовним круговима ће остати упамћен као дугогодишњи директор Галерије уметности у Приштини, чији је рад унапредио. Тада су у Приштини организоване изложбе Миће Поповића, Саве Шумановића, Александра Цветковића, Божидара Дамјановског, Драгана Мојовића, као и свих значајних уметника са Косова и Метохије. После прогона 2000. успео је да у Београду делимично настави активности Галерије, на чијем челу је остао до своје изненадне смрти 2017. године.

„Родна Средска и оближњи Призрен, Обилић, Пећ, и Приштина, су као колевка и непосредно окружење, људима и животом, пределима и богатом националном баштином, за Љубишу више од онога што се очима може видети – они су дубоко лична химна вечне љубави, они су најдубља мисао која обликује и одређује читаво биће – његов национални идентитет, етичку базу уверењима и постојаним ставовима, они су уткана светлост и мистична ватра духа, што, трансформисано у ликовну азбуку веома речито проговара из Љубишиних слика, превасходно оних пејзажних“ – пише о поетици Танасковића, Весна Тодоровић, историчар уметности.