Доњецка Вратарница: Антиратни документарац о јачини снаге духа

Иако није завршила режију, већ су јој преокупација биле књижевност и богословија, Наталија Батрајева се храбро ухватила са сценаристичким и редитељским изазовом дебитујући изванредним документарним остварењем „Доњецка Вратарница“. У средишту филмске приче је мати Михила, игуманија манастира, која нас снагом духа води кроз филм о православном манастиру у средишту ратних сукоба две зараћене стране у Украјини.

Инсер из филма „Доњецка Вратарница“, фото: Н. Милосављевић-ГрачаницаОнлајн

Филм је учествовао на бројним фестивалима документарних остварења, освојио чак шест награда, а после синоћне премијере у Грачаници одакле ће, по жељи и признању ауторке, кренути премијера у многим градовима Србије, „Доњецка Вратарница“ заиста завређује свако признање и награду.

Радо прихваћен од стране публике, документарац је међутим, од стране западних медија  непожељан на бројним фестивалима. Занимљиво је, како је ауторка, после грачаничке премијере и испричала, да филм није уврштен у званични програм мартовског Фестивала докуметраног филма у Берограду.

Филм обрађује живот монахиња и искушеница Свето-Иверског манастира, које су се због близине аеродрома изненада нашле између две зараћене стране: снага лојалних украјинском прозападном режиму и локалних руских бранитеља, који не прихватају кијевску власт. Манастирски мир прекидају рафали и надлетање авиона који су мати игуманију Михаилу затекли у врту док је расађивала купус.

Мада је у почетку деловало да ће манастирски конаци и сама богомоља претрпети незнатна оштећења разарања су била страховита, конаци са монашким келијама потпуно су уништени, а Храм је страдао у великом пожару.

Наталија Батрајева: аутрка филма „Доњецка Вратарница“

Ауторка Наталија Батрајева, у разговору за портал ГрачаницаОнлајн, каже да је желела да пошаље снажну поруку, да рат мора да се оконча:

„Није добро да недужни људи гину, ми у филму с једне стране имамо рат, а с друге монахиње које се моле Богу за спас и измирење обе стране, што представља директан антипод рату. Сликом сам желела да представим све страхоте рата и сматрам да би сви требали да се замислимо над опасном чињеницом да судбина многих људи зависи од двеју сукобљених страна“, рекла је Батрајева.

Батрајева је своју документаристичку каријеру започела баш на Косову и Метохији снимајући разрушен манастир Зочиште. Чест је гост манастира Грачаница, зато и не чуди што су синоћној премијери присустввовале монахиње али и свештенство манастира.

У филму „Доњецка Вратарница“ ауторка намерно прави паралелу између рушења српских манастира на Косову и страдања српског народа, како за време Другог светског рата тако и за време агресије НАТО-а на СРЈ.

„Мислим да на глобалном плану ништа не можемо променити надањем да ће се нешто само од себе променити, већ смо дужни да нешто учинимо. Оваки пројекти могу да измене нашу свест и на свима нама је да радимо на томе, као и да се вратимо темељима на којима почива православље. Неко пише књиге, неко снима филмове, а на Косову и у Доњецу и Донбасу људи остају и рађају се, тако свако на свој начин даје свој допринос жељи и настојању да остане на одређеној територији“, каже Наталије Батрајева.

Ауторка је рекла да снажно верује у обнову ратом разореног Свето – иверског манастира у Донбасу, за чију је обнову публика у Грачаници приложила скромна новчана средства. Додала је да је уочила огромну сличност између овдашњих монахиња, које се као и матушка Михаила боре за обнову и очување својих  манастира.

Публици у Грачаници, која је после пројекције разговарала са ауторком, Наталија Батрајева је поручила да се велика снага крије у молитви и вери.  Она је уједно најавила премијеру документарца не само у ужој Србији, већ и у осталим српским срединама на Косову и Метохији.

И. Миљковић