Промоција књиге „Између Велике Албаније и окупиране Србије“

Представљање књиге ,,Између Велике Албаније и окупиране Србије. Нови Пазар, Тутин и Ибарски Колашин (1941-1944)“,  др Милутина Живковића биће одржана у среду 10. априла у 12 часова у Дому Културе у Грачаници.

Монографија „Између Велике Албаније и окупиране Србије. Нови Пазар, Тутин и Ибарски Колашин (1941-1944)“, прати политичка, војна и друштвено-социјална дешавања на територијално-административној, али и верско-етничкој тромеђи „Недићеве“ Србије,„Велике Албаније“ и Гувернатората Црне Горе. Иако је у питању релативно узак простор (Нови Пазар, Тутин, Косовска Митровица, Рожаје и Рашка) преко њега се преламају сви кључни процеси који су прожимали јужне делове Србије током њене окупације у Другом светском рату. Овде мислимо на просторе Старе Рашке и Косова и Метохије. Аутор стога, региструје и прецизно анализира процесе попут: етничког чишћења Срба, стварања и ширења „Велике Албаније“, братоубилачког рата на верској основи између хришћана и муслимана, односно на идеолошкојо, између четника и партизана, супротстављених интереса Италије и Немачке у овом делу Балкана, тоталну колаборацију муслимана и Албанаца итд.

Студија др Милутина Живковића је плод дугогодишњег научно-истраживачког рада у више од 10 архива у Србији, Црној Гори, Немачкој, Италији и Албанији, као и одабраној научној литератури и периодици из времена Другог светског рата.

О књизи ће говорити: др Ена Мирковић, др Петар Ристановић и аутор, модератор трибине биће др Александар Павловић научни сарадник у Институту за српску културу Приштина-Лепосавић.

Ораганизатори промоције су Дом културе у Грачаници и српски културни центар из Приштине.