„Свет моје слике“, меморијална изложба Љубомира Љубише Танасковића

„Ову изложбу приређуем у име безграничне љубави, којом си нас даривао. Њена топлина је непроцењиви поклон свима који те памте и у срцу занавек носе. Пренео си је и уткао у своје слике као залог за сва времена“ речи су супруге покојног уметника Љубише Танасковића, врхунског мајстора косовских пејзажа, исписане на почетној страници каталога који најављује меморијалну поставку „Свет моје слике“  вечерас отворену у Галерији Дома културе у Грачаници.

Уметникова супруга Мирјана Танасковић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн
Уметникова супруга Мирјана Танасковић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Видно узбуђена што је, како је рекла, Љубиша поново међу својима на Косову и Метохији, његова супруга Мирјана Танасковић додаје да није случајно што изложба Љубишних уметничких радова креће управо из Грачанице.

„Изетно сам задовољна што сам уз помоћ пријатеља, који су имали слуха за моју жељу, успела да на једном месту покажемо Љубишина дела. Није баш било лако сакупити све, јер део онога што је овде изложено се налази у приватним колекцијама. Успела сам да све то сакупим и заиста ми је посебно задовољство што се Љубиша на овакав начин вратио на Косово одакле је и потекао“, рекла је по отварању изложбе његова супруга Мирјана Танасковић.

Иако је као сликар тражио себе у апстракцији био је неприкосновен у осликавању шарских мотива и пејсажа.

„Родна Средска и оближњи Призрен, Обилић, Пећ и Приштина су као колевка и непосредно окружење,  људима и животом, пределима и богатом националном баштином, за Љубишу више од онога што се очима може видети“, рекла је о стваралашту покојног Танасковића ликовни критичар и историчар уметности из Београда, Весна Тодоровић.

Весна Тодоровић, историчар уметности, фото; Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Тодоровићева додаје да су Љубушини предели „дубоко лична химна вечне љубави. Они су најдубља мисао која одликује и одређује читаво биће, његов национални идентитет, етичку базу уверењима и постојаним ставовима. Они су уткана светлост и мистична ватра духа, што трансформирано у ликовну збирку, веома речито проговара из ауторових слика, превасходно оних пејзажног жанра“, нагласила је Тодоровићева.

Меморијалну изложбу је је отворио писац, Петар Сарић, Љубишин пријатељ, познавалац и обожавалац његовог стваралашта.

Петар Сарић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Свет моје слике, како је насловљена меморијална изложба сликара Љубомира Љубише Танасковића, коју и вечерас, гледајући његове слике, слушамо речи које су тише од тишине и гласније од шарпланиснких громова, које су немирније од средачких и сиринићких потока и река. Из сваке Љубишине слике бије паклена пометња, као да смо од рођења до смрти под оружјем и у рату и у боју какав је онај из 1389. године, који ево, не мењајући место бојишта, још траје“, рекао је Сарић.

Писац је посебно издвојио Танасковићево уље на платну „Кошница“.

„Усуђујем се да слику кошница придуружим оним пејзажним које нас својом јасноћом заводе и наводе на најразличитија размишљања. У њој је приказан живот који попут окова разбија оквир кошнице који, иако на малом простору, не зна за границу. Имамо срећу што у несрећном врмену можемо да погледамо ову изложбу“, рекао је отварајући поставку писац Петар Сарић, захаљујући се уједно организатору, Дому Културе у Грачаници.


Љубомир Љубиша Танасковић је рођен 1942. годне у Средској код Призрена. Оснвну школу је завршио у Обилићу, средњу школу за примењену уметност у Пећи, а дипломирао је у групи за ликовну уметност на Вишој педагошкој школи у Приштини. Године 1974. дипломирао је на Националном факултету лепих уметности у Лиону у Француској и исте године у Марсељу добија звање „специјалисте ликовне уметности“. После дугододишњег васпитано педагошког рада у многим школама, али и бављена руководећим фунцијама, одлуком Владе Републике Србије 1993. године Љубиша је именован за директора Галерије уметности у Приштини. Његов рад у Галерији остаће упамћен по изложбама Миће Поповића, Саве Шумановића, Александра Цветковића, Божидара Дамјановско и свих значајних сликара са простора Косова и Метохије. Умро је у Београду 2017. године.


Како је залутала Љубишина слика вратила уметнику
Небојша Јевтић, уредник Галерије Дома културе у Грачаници, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн
Небојша Јевтић, уредник Галерије Дома културе у Грачаници, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Уредник Галерије Дома културе у Грачаници Небојша Јевтић каже да је сасвим случајно дошао до чувене слике Газистена и црвених бжура који је насликао Љубиша Танасковић. Слику је каже откупио од једног Албанца по цени од 50 евра.

„Он је некако дошао у посед ове Љубишине слике, вероватно на начин као што су и многе уметнине, попут вредних њига, слика и осталих анктквитета из обијених српских станова доспели у руке Албанаца и нашле се на црном тржишту. Када сам је виде знао сам да је уметичко дело у питању, али нисам знао чије. Препродавца који ми је слику ценио 100 евра успео сам да убедим да цену спусти на 50, рекавши му да неће наћи купца за њу, будући да су на слици Газиместан и божури. Пристао је, ја сам је купио и тек сам касније на полеђини платана прочитао име аутора и његов број телефона“, каже Јевтић.

Након што је слике неко време провела у депоу Дома културе одлучено је да она буде враћена власнику. Понели су је у Београд и уручили Љубиши Стефановићу који се силно изненадио и обрадовао угледавши је поново, прича Јевтић док показује слику уља на платану која се нашла на насловној страни каталога меморијалне изложбе  „Свет моје слике“ Љубише Танасковића.

И.Миљковић